U 2019. godini, u obrazovanje, kulturu, sport, tehničku kulturu, zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, KZŽ će uložiti 137.524.150 milijuna kuna, najavili su na press konferenciji župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek

“Očekuju nas četiri važna projekta – Centar kompetencija, dogradnja dviju specijalnih bolnica te znanstveno – edukacijsko – zabavni centar“

Objavljeno: 11.01.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek održali su konferenciju za medije na kojoj su prezentirali ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu te zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade u 2018. te u 2019. godini. Zamjenica Jasna Petek rekla je da je u 2018. za ta područja ukupno bilo osigurano 112.767.887 kuna.
– U obrazovanje je uloženo preko 79 milijuna kuna, od čega je decentraliziranih sredstava bili 39.754.731 kuna, tu su investicijska i kapitalna ulaganja u škole, nagrađeno je i 155 učenika i 106 mentora koji su postizali izvrsne rezultate na natjecanjima, 107 učeničkih i 105 studentskih stipendija, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca te mnogi drugi projekti. U provedbi su projekti “Baltazar”, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, za koji Županija izdvaja preko 872 tisuće kuna, a ostalo se financira iz EU sredstava, zatim projekti koji se financiraju iz EU sredstava, a to su i “Lumen”, za poticanje rada s darovitom djecom, “Zalogajček”, za školsku prehranu za socijalno ugrožene učenike te “Shema školskog voća” i “Školski medni dan” kojeg financira Ministarstvo poljoprivrede – istaknula je Petek.
U kulturu, sport i tehničku kulturu uloženo je preko 3,2 milijuna kuna, u zdravstvo više od 24 milijuna, socijalnu skrb 3,9 milijuna i u udruge i mlade 2,1 milijun kuna.
– Iznimno smo ponosni i na to što smo prvi u Hrvatskoj dobili titulu “Županija – prijatelj djece“ – dodala je zamjenica Petek.

Energetska obnova

Župan Kolar se osvrnuo na ulaganja u ovoj godini. Za područje obrazovanja, kulture, sporta i tehničke kulture te zdravstva, socijalne skrbi, udruge i mlade iz proračuna će se izdvojiti 137.524.150 kuna, što je 25 milijuna kuna više nego prošle godine.
– Kreće se u drugu fazu energetskih obnova škola za tri osnovne škole – Kumrovec, Gornju Stubicu i Đurmanec te bi natječaj za izvođača radova trebao izaći u veljači i radovi bi trebali biti završeni u ovoj godini, a za Srednju školu Bedekovčina i Konjščina te Osnovnu školu Konjščina natječaj bi bio ispisan negdje u kolovozu, kako bi radovi na samim školama započeli na proljeće 2020. godine. Radovi za tih šest škola iznose oko 40 milijuna kuna. Poništen je natječaj za odabir izvođača radova na dvorani u Zlatar Bistrici, gdje je vrijednost radova oko 23 milijuna kuna, ponovit ćemo natječaj i očekujemo početak radova negdje na proljeće ove godine – naglasio je Kolar.
– U proračunu nema projekata koji se provode kroz naše ustanove ili ih nema jer će sama provedba najvjerojatnije biti u 2020. godini, a to je dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, za koju do kraja godine očekujemo građevinsku dozvolu. Investicija je oko 200 milijuna kuna i imat će 74 sobe, pet apartmana, novi kongresni centar s podzemnom garažom, nove unutarnje bazene s wellness i spa programom. Vjerujemo da će Vlada Republike Hrvatske s nama moći izdogovarati da ćemo u novoj financijskoj omotnici moći povlačiti europska sredstva isto kao što smo mogli povlačiti za opremanje Domova zdravlja. Drugi projekt je Specijalna bolnica Stubičke Toplice, gdje smo, na žalost, morali poništiti natječaj za izgradnju vanjskih bazena, jer smo imali procijenjenu vrijednost radova 11,8 milijuna kuna, a dobili smo jednu ponudu od 18,8 milijuna kuna. Novi natječaj će izaći sljedeći tjedan jer smo mijenjali projekt i vjerujemo da ćemo naći izvođača za 14 do 16 milijuna kuna. Tu prvu fazu bi trebali početi realizirati ove godine, a za sljedeću godinu radit će se na povećanju kapaciteta i gradnji unutarnjih bazena. To bi trebalo iznositi oko 120 milijuna kuna – istaknuo je župan.

Velike investicije

– Ono što nas očekuje sigurno je Centar kompetencija i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku. Idejno rješenje je gotovo i predvidjeli smo investiciju od 100 milijuna kuna, 50 milijuna u građevinski dio i 50 milijuna kuna u opremanje, međutim Ministarstvo je promijenilo uvjete i maksimalni iznos za izgradnju je 30 milijuna kuna, a za opremanje je ostalo isto, tako da ćemo morati korigirati naš projekt. Rok za prijavu je do kraja rujna i vjerujemo da ćemo biti spremni i prije, tako da nas u 2020. očekuje sama izgradnja. Četvrti veliki projekt je znanstveno – edukacijsko – zabavni centar u Donjoj Stubici. Sljedeći tjedan krećemo s natječajem za izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole. Procjenjujemo da je vrijednost tih radova oko dva milijuna kuna. Vjerujem da ćemo do završetka natječaja za izradu projektne dokumentacije osigurati i sredstva s državne razine, naravno, nakon toga i za samo financiranje. Vrijednost investicije je oko 118 milijuna kuna. Takav projekt može biti samo suradnja države, Županije i Grada Donje Stubice, a moramo formirati i jednu ustanovu koja će to voditi. Ako se dogodi da država ne bi ušla u izradu projektne dokumentacije, mi ćemo ići u rebalans proračuna u veljači i sami ćemo osigurati tih dva milijuna koliko je potrebno i idemo u daljnju realizaciju projekta. Sama vrijednost tih četiriju investicija je pola milijarde kuna i jasno je da oni neće ići bez europskih sredstava. S provedbom ovih projekata, mi ćemo kompletno promijeniti sliku Krapinsko – zagorske županije kao kulturno – obrazovne – znanstvene destinacije, sve u cilju boljih uvjeta rada i života na ovom području i ostanka ljudi u županiji – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba