S ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom, a sukladno preporukama sadržanima u Strategiji EU 2020, te inicijativi “Nove vještine za nove poslove”, Hrvatski zavod za zapošljavanje izradio je Plan i metodologiju praćenja, analize i predviđanja potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima te preporuke za obrazovnu upisnu politiku. Također, na županijskoj i nacionalnoj razini identificirana su tzv. tražena zanimanja za potrebe kreditiranja, stipendiranja, smještaja u učeničke i studentske domove te promocije zanimanja za koja postoji smanjeni interes učenika i studenata.

Konobari i kuhari

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina tako doznajemo da je na području Krapinsko – zagorske županije potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u sljedećim obrazovnim programima: vozač/vozačica motornog vozila, zidar/zidarica, bravar/bravarica, konobar/konobarica, monter/monterka suhe gradnje, tesar/tesarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, vodoinstalater/vodoinstalaterka, CNC operater/CNC operaterka, kuhar/kuharica, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, stolar/stolarica, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, pekar/pekarica, strojobravar/strojobravarica, mesar/mesarica, tokar/tokarica, autolimar/autolimarica, autolakirer/autolakirerica, krojač/krojačica (trogodišnji srednjoškolski obrazovni programi); medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege (četverogodišnji ili petogodišnji obrazovni program); rani i predškolski odgoj i obrazovanje (stručni studij). Od sveučilišnih studija, mladima se preporučuje da upišu medicinu, strojarstvo, građevinarstvo, matematiku, edukacijsku rehabilitaciju, anglistiku, germanistiku, elektrotehniku i informacijsku tehnologiju, farmaciju, informatiku ili dentalnu medicinu.

Anketa poslodavaca

Broj upisanih i stipendiranih učenika trebalo bi smanjiti u četverogodišnjim srednjoškolskim programima – komercijalisti, ekonomisti, fizioterapeutski tehničari i upravni referenti. Od stručnih i sveučilišnih studija, preporučuje se smanjenje broja studenata poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu te poslovne ekonomije.
Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provodi se na osnovi statističkih podataka i relevantnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.