KAO DA JE “PAO S MARSA”: Poznati kuhar Tomislav Špiček javno je prozvao krapinsku tvrtku Carpona Food da su bez njegova znanja iskoristili njegov lik i potpis na ambalaži svojih prehrambenih proizvoda, no je li to baš tako?

“Imali smo sa Špičekom ugovor, koji cijelo vrijeme pokušavamo produžiti, no što god ponudimo, njemu je premalo, samo se nasmije. Ponaša se kao da je Ronaldo”

Objavljeno: 03.01.2019. Alen Brodar

Na samu staru godinu Zagorjem su se vrlo brzo proširile optužbe popularnog kuhara Tomislava Špičeka, objavljene u 24 sata, da mu je krapinska tvrtka Carpona Food, za svoje prehrambene proizvode “Bon apetit” ukrala lik i potpis.
– Šokirao sam se kada sam se ugledao na uvoznim namirnicama, kazao je za 24 sata Špiček, dodajući da nije mogao vjerovati kada su mu prijatelji pokazali da se njegovo lice, pa čak i potpis, nalaze na ambalaži raznoraznih proizvoda iz dalekih dijelova svijeta.

Na grahu, mješavini začina te riži dugog i kratkog zrna, ali i drugim proizvodima brenda “Bon Apetit”, uz Špičekovu sliku i potpis stoji i naznačeno “Preporuka vrhunskoga kuhara”, no isti taj vrhunski kuhar tvrdi da ne samo da ne preporučuje te proizvode, nego mu nije jasno kako se našao na njima.
– Pa ja sam zagovaratelj domaćih namirnica. Prestrašno je kako mi je netko ukrao identitet – ističe Špiček.

Na sudu

I dok njegovo lice već više od godinu i pol krasi, između ostaloga, i dodatke jelima za gulaš i za piletinu, popularni kuhar sudskim putem pokušava vratiti ukradeni identitet.

– Stvarno ne razumijem kako mi je to netko mogao učiniti. Tužio sam tvrtku koja je to učinila i sada čekam da se nešto riješi, a više od godinu dana gledam kako to riješiti. Nadam se da će maknuti moj lik s tih proizvoda – rekao je Špiček.
U 24 sata tvrde da su pokušali kontaktirati vlasnika tvrtke Carpona Food, no da im je, kad su se predstavili, poklopljena slušalica. Mi smo imali više sreće, iz prvog pokušaja dobili smo Zdenka Vidovića iz Carpone.
– Kao prvo, nevjerojatno da novinari danas tako rade, pa valjda bi trebalo čuti i drugu stranu priče. Nas nitko prije objave tog teksta nije kontaktirao i nitko nikome nije poklopio slušalicu. Da jest, razgovarali bismo, jer prava istina je sljedeća: Mi smo imali ugovor sa Špičekom, on je istekao, a imali smo prešutni dogovor da potrošimo ambalažu te smo čitavo vrijeme pokušali dogovoriti nastavak suradnje. Zato uistinu čudi ovo njegovo čuđenje, da se šokirao kada se ugledao na namirnicama i da mu nije jasno kako se našao na njima. Istina, nismo uspjeli dogovoriti nastavak suradnje, jer se Tomica počeo ponašati kao da je Ronaldo, mi nismo veliki trgovački lanac koji može platiti cifre koje je počeo tražiti. On se smijao na ono što smo mu ponudili. Inače, stvarno smo puno novca uložili u tu priču, u tisak ambalaže i sve vezano uz to – prepričao nam je Zdenko Vidović.

Kaže kako ga je Špiček nakon isteka ugovora tražio da pismeno potvrde da će povući ambalažu s njegovim likom jer je, tako je tada rekao, u pregovorima s jednim “velikim igračem”. Oni su naime Špičeka tražili, kaže nam Vidović, da budu ekskluzivni.

Pokušaj dogovora

– Ja sam mu rekao da nema problema, da će dobiti na pismeno, a on je odgovorio da mi možemo i dalje prodavati namirnice s tom ambalažom, a ako on dogovori taj posao, da se stane. I tako smo se vukli do ove godine. A onda sam od njegovog odvjetnika dobio zahtjev da tu robu povučemo, a to smo morali napraviti jer nas je i jedan trgovački lanac to tražio, vjerojatno isti s kojim je Špiček pregovarao. Mi smo se od svibnja pokušavali cijelo vrijeme nekako dogovoriti, ali što god smo ponudili, bilo mu je malo. No, promijenit ćemo dizajn – najavio je Vidović.
Kaže da su posljednja dva mjeseca intenzivno pokušavali dogovoriti suradnju jer planiraju ući u novi projekt s juhama u vrećicama.
– Bio nam je problem, jer nismo znali što s dizajnom. Naravno, mislio sam da ćemo se dogovoriti, Zagorci smo. Ali očito nam je to bila otežavajuća okolnost – zaključuje Vidović, dodajući da mu je žao što je tako ispalo, ali je i najavio kontra tužbu.

U bolnici

U međuvremenu je Špiček Novu godinu, umjesto s čašom šampanjca i vatrometom u ponoć, dočekao u bolnici u predinfarktnom stanju. Zbog zdravlja je morao propustiti i svečanu novogodišnju večeru koju je pripremao u restoranu Kaptolska klet.
No Tomislav kaže kako problem nije bio samo u isteku ugovora nego i u neplaćanju krapinske tvrtke.
– Oni su meni isplatili tri rate, a zadnja tri mjeseca nisu mi isplatili ništa – rekao je Špiček iz bolničkoga kreveta za 24 sata. Dodao je kako se više od godinu dana s njima nateže na sudu te da s njima ne komunicira iako je dobio pozive i poruke iz tvrtke.
– Ja sam to dao odvjetniku da to rješava, sve će se dokazati na sudu – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba