“SVI ZAJEDNO ZA SPAS SLAMARICE!”: SDP Stubičkih Toplica prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se odlučivalo hoće li se Slamarica, nekad poznati turistički objekt, proglasiti kulturnim dobrom – načelnik Josip Beljak tome se protivi:

“Dvojica Zagoraca samo čekaju dražbu i mogućnost kupnje Slamarice, a ako se objekt proglasi kulturnim dobrom, oni od toga odustaju”

Objavljeno: 29.12.2018. Jelena Jazbec

Općinska organizacija SDP-a Stubičkih Toplica tijekom prosinca je organizirala prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se odlučivalo hoće li se Slamarica, jedan od simbola Stubičkih Toplica, drveni objekt sa slamnatim krovom koji je osamdesetih i devedesetih godina bio jedan od najpopularnijih zagorskih restorana, a danas je dio stečajne mase HTP-a Matija Gubec, proglasiti kulturnim dobrom.
– Slamarica je jedini primjerak tradicijske gradnje u Stubičkim Toplicama, star dvjestotinjak godina. Omiljeno okupljalište mještana, turista, gostiju i putnika namjernika. Simbol Stubaka i svjedok jednog vremena. Ista je u stečajnoj masi, nezaštićena i propada jer nisu osigurani pravni instrumenti kojima bi se ona zaštitila. Na sjednici Općinskog vijeća iznosim prijedlog da se Slamarica proglasi kulturnim dobrom od lokalnog značaja, da spasimo njezin izvorni izgled. Prijedlog nije prošao. Načelnik općine izjavljuje da je inicijativa dobra, ali da se pojavio kupac koji će u tom slučaju odustati. Zašto, kad se ima pravo javiti na natječaje i povući sredstva iz EU fondova? Na koji način će Općina prisiliti potencijalnog investitora da na svom privatnom zemljištu obnovi Slamaricu? U ovom slučaju nikako. Pokrenuta je peticija, mještani traže da se Slamarica spasi. Načelnik izjavljuje da je protiv inicijative. Sad se pojavljuje još jedan tajanstveni investitor. Bez ikakve garancije da će obnoviti Slamaricu. Još uvijek nije održano ročište, tako da je upitno hoće li Slamarica u prodaju do kraja godine, kako je najavljeno. Ista priča bila je i prošle godine. Koji su moji interesi u ovoj priči oko Slamarice? U razgovoru s mještanima, shvatila sam koliko je im Slamarica važna, koliko je ona važna svima nama. To nisu samo obične daske, to su sjećanja na druženja, proslave, okupljanja. Svi zajedno za spas Slamarice! – napisala je na svojem Facebook profilu Sabina Frgec, predsjednica OO SDP-a Stubičkih Toplica, pozvavši svoje sumještane na potpisivanje inicijative za spas Slamarice.

Traže hitnu sjednicu

U nedjelju, 23. prosinca, potpisi su predani Općini. Prikupljeno je više od potrebnih 520 potpisa, njih 603, te 135 potpisa podrške.

– Primopredaji nije prisustvovao načelnik općine, zbog unaprijed dogovorenih obaveza, iako je termin primopredaje ponuđen iz Općine. Ovim putem pozivam načelnika da, s obzirom na važnost teme za naše mjesto, uputi zahtjev predsjedniku Općinskog vijeća da sazove hitnu sjednicu Općinskog vijeća na koju bi bili pozvani i potencijalni investitori, da pismom namjere prezentiraju ideju što i kako misle obnoviti Slamaricu. Ujedno pozivam i članove Općinskog vijeća da preispitaju i promijene svoju odluku i proglase Slamaricu kulturnim dobrom. Tada ne bi bilo potrebe za raspisivanjem referenduma i Općina ne bi imala dodatni trošak, čega se pribojava načelnik. Ukoliko i ovaj prijedlog bude odbijen, temeljem skupljenih potpisa, zajedno s mještanima Stubičkih Toplica, tražim raspisivanje referenduma – poručila je tom prilikom Frgec.
Razgovarali smo s načelnikom Josipom Beljakom, koji je ponovio svoj stav.

– Izvanredne sjednice sigurno neće biti. Imamo dvojicu izuzetno zainteresiranih kupaca, koji samo čekaju dražbu i mogućnost kupnje Slamarice, a ako se objekt proglasi kulturnim dobrom, oni od toga odustaju. I sami znate da danas kada netko investira u nešto, očekuje da mu se taj novac što prije vrati, a kada je neki objekt pod zaštitom, onda to puno teže i sporije ide. Investitori ne žele ovisiti o nikome – pojašnjava Beljak, te dodaje kako su i jedan i drugi investitor zainteresirani ponovno Slamaricu pretvoriti u vrijedan ugostiteljski objekt.

Identično uređenje

– Uredili bi objekt identično, možda bi ga mrvicu proširili, ali to u ovom trenutku i nije toliko važno. Važno je da će on ostati kakav je bio i do sada, drvena kućica sa slamnatim krovom, iste namjene. I zato se ne slažemo s time da se Slamarica proglasi kulturnim dobrom, jer u tom slučaju gubimo dva domaća zainteresirana kupca i pitanje je kada bi se pojavio neki novi zainteresirani investitor. Mogu otkriti da su obojica zainteresiranih kupaca Zagorci, domaći ljudi, i sada je nužno sjesti s njima za stol i dogovoriti koji bi od njih preuzeo Slamaricu. Prema riječima stečajnog upravitelja i sutkinje, najavljeno je da bi dražba mogla biti u siječnju, iako je trebala biti održana već do kraja ove godine – ističe Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba