Održana još jedna u nizu radionica zdravog kuhanja koje organizira Društvo Naša djeca Zabok

“ZDRAVO I FINO“: Djeca pripremala moslavačke trgance s vrhnjem, zapečene palačinke s gljivama i špinatom te francusku salatu s tofunezom

Objavljeno: 17.12.2018. IB

Treća po redu radionica zdravog kuhanja u sklopu novog ciklusa projekta “Zdravo i fino“ DND-a Zabok, održana je u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu. Sudjelovali su članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma te ostala zainteresirana djeca, kao i učenici Srednje škole Zabok. Kako je tema ovog ciklusa “Hrvatska tradicijska jela“, djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicionalnim jelima hrvatskih regija, spajajući ih s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionica pod nazivom “Iz bakine bilježnice – Tradicionalna jela i slastice unutrašnje Hrvatske“ ponovo je okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok: Anku Ilinčić, Renatu Tršinski, Dubravku Kolarić, Anju Kolarić, Janu Borovčak, Sandru Benčić, Zvjezdanu Balija, Igora Jadana i Doris Tkalčević, na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i demonstratoricom Gordanom Maravić.

Prepoznatljiva jela

– Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom, a posebna nam je čast što nam se po prvi puta pridružila Željka Klemenčić, gastro stručnjakinja koja je iskazala oduševljenje radionicom kuhanja za djecu i nadamo se da će i na sljedećoj radionici kuhati s nama – rekla je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.
U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima, voditeljica Snježana Krpes djeci je predstavila koje su to sve zdrave prehrambene navike i kako je zlatno pravilo jesti što više prirodnih i neprerađenih namirnica, a posebice svakodnevno voće i povrće. Glavna tema radionice bila su neka od tradicijskih jela unutrašnje Hrvatske i regionalna jela Moslavine, Posavine, Slavonije i Baranje, u kojima se prepoznaje utjecaj mađarske i turske kuhinje. U sklopu radionice su u novom ruhu pripremljeni moslavački trganci s vrhnjem, pohani kruh s tofuom, uz bijelu kavu od kavovine, domaći kruh sa sezamom, gulaš na moderno s krumpirom i bezmesnim pikantnim kobasicama, sarma od seitana, tempeha i riže s pireom od suhog graška, zapečene palačinke s gljivama i špinatom te francuska salata s tofunezom. I na ovoj radionici pripremalo se glavno demonstracijskog jelo, ono najzanimljivije djeci – slastice, i to ovog puta blagdanske. Posebna gošća radionice bila je Gordana Maravić, vješta zaljubljenica u pripremu domaćih kolača i slastica. Bilo je tu kolačića različitih oblika, punjenih domaćim džemovima i marmeladama, zatim rumenih breskvica, gibanica od maka, oraha i pekmeza, slavonskih salovnjaka s maslacem i božićni kolač (bez pečenja) s biskvitom od badema, oraha i datulja te kremom od suhih marelica.

Debljina djece

Projekt “Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života putem radionica zdravog kuhanja, te vršnjačkom edukacijom kroz edukativno – kreativne radionice s djecom u osnovnim školama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Aktivnosti će se proširiti na djecu predškolske dobi, izradit će se kratki animirani film na temu zdrave prehrane, organizirat će se edukativne šetnje s djecom i mladima, savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“, tiskat će se kalendar za 2019. godinu, koji promovira važnost konzumiranja voća i povrća kod djece te će se izdati nova kuharica s hrvatskim tradicijskim jelima.
Upravo zbog svojih iznimnih rezultata, projekt je predstavljen na okruglom stolu “Debljina djece – začeci cjeloživotne bolesti“, na kojem su renomirani stručnjaci Milivoj Jovančević, Aida Salihagić Kadić i Sanja Musić Milanović predstavili alarmantne podatke vezane uz pretilost djece, a projekt “Zdravo i fino“ je predstavljen kao primjer dobre prakse, kojim se direktno utječe na djecu te, preko usvajanja zdravih prehrambenih navika, i na prevenciju pretilosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba