Krapina uz svetkovinu sv. Nikole biskupa slavi Dan grada i župe, a tim je povodom u Festivalskoj dvorani održana svečana sjednica, kojoj su prisustvovali brojni uvaženi gosti

BIT ĆE TO NOVI TURISTIČKI UZLET KRAPINE: Prezentiran dojmljiv projekt “Crna kraljica”, koji uključuje izgradnju visećeg mosta od Starog grada do Josipovca

Objavljeno: 06.12.2018. zagorjeinternational

Na svetkovinu sv. Nikole, grad i župa Krapina slave svoj Dan. Tim povodom u Festivalskoj je dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Vijeća Ivica Hršak. Gradonačelnik Zoran Gregurović u svojem se govoru osvrnuo na najvažnije projekte realizirane u proteklih godinu dana te projekte koji predstoje u narednom razdoblju.
– Puno toga se radilo, ono što je meni najdraže, iako financijski nije najveće, to je nastavak izgradnje, uređenja i opremanja igrališta na području grada. Ove godine je izgrađeno novo igralište u naselju Šabac, uređena su igrališta kod Osnovne škole Augusta Cesarca, a druga postojeća igrališta su dopunjavana novim dječjim spravama. U komunalnoj infrastrukturi je niz projekata koji su započeli, ono što mi je drago jest da su kroz Mjeru 7.2. odobrena sredstva za izgradnju produžetka Ulice Frana Galovića, gdje su radovi pri kraju. Što se tiče rekonstrukcije državne ceste D74 od Žutnice prema općini Jesenje, izdana je građevinska dozvola te je u tijeku rješavanje imovinsko – pravnih odnosa i nadamo se da će ići javna nabava u drugoj polovici iduće godine. Dobivena su i sredstva u iznosu od 600 tisuća kuna za projekt izrade dokumentacije Šemničkih Toplica – rekao je Gregurović.

Spomenik braniteljima

Isto tako, uz pomoć Hrvatskih voda nastavljeno je s rekonstrukcijom podzemne infrastrukture u Ulici Antuna Mihanovića i usprkos svim problemima koji su se pojavljivali, radovi se polako privode kraju. Paralelno s tim, pokrenuli smo izradu projektne dokumentacije za uređenje podzemne infrastrukture u Ulici kralja Tomislava na Šabcu i u planu je da sljedeće godine krenemo i s tim projektom. Važno je spomenuti da smo ove godine potpisali ugovor s HŽ Infrastrukturom za zajedničko izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac. Odlučili smo malo pričekati s raspisivanjem natječaja jer smo vidjeli da je građevinska operativa prilično bukirana, tako da su cijene bile puno veće, pa ćemo natječaj za radove raspisati odmah početkom 2019. godine. Donesena je odluka za odabir izvođača radova za izgradnju druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, dionica od Lepajaca do Svetog Križa Začretja. Vjerujemo da će na proljeće sljedeće godine započeti radovi, a rok za izvođenje je dvije godine. Raspisani su natječaji za rekonstrukciju nadvožnjaka na Staroj zagorskoj magistrali, kod separacije u sjevernom dijelu Ulice Matije Gupca, kao i u Polju Krapinskom kod sajmišta, ali i za izradu projektne dokumentacije za kružni tok kod Vatrogasnog doma. Na Ministarstvo hrvatskih branitelja prijavljena su dva projekta, projekt pristupačnosti, kako bi se uredio sanitarni čvor i pristupna rampa za potrebe učenika s invaliditetom u Osnovnoj školi Augusta Cesarca te za izradu projektne dokumentacije za izgradnju spomenika poginulim Zagorcima u Domovinskom ratu u Perivoju Janka Draškovića, čime bi se uredio cijeli taj park. Prijavljen je i projekt za energetsku obnovu športsko – rekreacijskog centra Podgora, koji je vrijedan oko 2,8 milijuna kuna. Proračun za sljedeću godinu će biti oko 45 milijuna kuna i vjerojatno će se tijekom godine povećavati, jer čekamo hoćemo li proći na natječajima – istaknuo je Gregurović.

2,5 milijuna kuna

Na svečanoj sjednici, arhitekt Tomislav Vreš održao je prezentaciju “Crne kraljice”, projekta od iznimne važnosti za Krapinu, koji će u još većoj mjeri doprinijeti gospodarskom, kulturnom te nadasve turističkom razvoju grada.
– Za taj nam je projekt iz europskog programa “Konkurentnost i kohezija” odobreno oko 2,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za stavljanje u funkciju lokaliteta Stari grad i Josipovac, s idejom visećeg mosta iznad Krapine koji bi spajao ta dva lokaliteta. Trenutno nam je najveći problem kako namaknuti sredstva za onaj naš udio sufinanciranja, kroz kreditno zaduženje ili na neki drugi način – otkrio je gradonačelnik.
Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Žarko Tušek, rekao je kako je Krapina grad građanske i kršćanske tradicije, promocije hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i tradicije rada, stvaranja novih vrijednosti i jedan od onih ponajvećih bisera koje Hrvatska ima u svojoj cijelosti i kroz stoljetnu povijest.
– Drago mi je da se pametno koriste europska sredstva i da se oslanja na politiku Vlade Republike Hrvatske, resorna ministarstva, da se pametno okuplja i širi pozitivni duh. Veselim se zajedničkim naporima i svemu onome što ćemo zajednički napraviti za doprinos našoj zajednici, našoj Krapini i Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je Tušek.
Sjednici je prisustvovao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić.
– Ne mogu, a da ne spomenem Festival kajkavskih popevki, koji na visokoj razini glazbene umjetnosti odiše hrvatskom idejom i koji je hrvatsku ideju i misao pretočio u lijepe stihove i dao antologijske pjesme za sva vremena, zatim Muzej Ljudevita Gaja, barokne crkve, ustanove i sve to što smo čuli i vidjeli govori o bogatoj povijesti i značaju grada Krapine. No, ono što je najvažnije, ste vi koji živite u srcu Hrvatskog zagorja, u kraju skromnih ljudi, ali ljudi velikih srca, koji se borite s problemima, ali razvijate vašu zajednicu i čuvate tradiciju i narječje te stvarate uvjete da mladi ne odu iz Hrvatskog zagorja – rekao je Mikulić.
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je pak kako se intenzivno radi na tome da se još jače poveže Zagorje i Zagorce sa Zagrebom.
– Da realiziramo projekte integriranog prijevoza, jer nema Zagreba bez Zagorja i Zagorja bez Zagreba. Bilo bi dobro da advent traje dvanaest mjeseci, a ne samo mjesec dana, jer onda bi Marija Bistrica, Krapina i svi bili bliže Zagrebu i mi ćemo učiniti sve da to tako u stvarnosti i bude – zaključio je Bandić.

Poduzetnički inkubator

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar govorio je o dobroj suradnji Županije i Grada.
– Doprinos Krapinsko – zagorske županije razvoju Krapine će prije svega ove i sljedeće godine biti kroz izgradnju poduzetničkog inkubatora. To je pojedinačno najveća investicija, vrijedna oko 34 milijuna kuna i to će biti velika potpora gospodarstvu, ne samo Krapine, nego čitave Krapinsko – zagorske županije i potpora obrazovanju, našim strukovnim školama i Veleučilištu, a suradnja Krapine i Krapinsko – zagorske županije ide i kroz krapinski Festival i Zagorski gospodarski zbor i vjerujem da ćemo u tom duhu i nastaviti – istaknuo je župan Kolar.
Na svečanoj su sjednici dodijeljena priznanja najzaslužnijim pojedincima za 2018. godinu. Tako su Povelje grada Krapine dobili Mirko Majsec, Darko Ranogajec, Davor Šimunović, Marijan Suhodolčan i Damir Grilec, a Plakete Udruga “Hrvatska žena” Krapina, Josip Hršak te Vladimir Haramina. Mala plaketa je dodijeljena Emi Cindrić, dok je Željko Slunjski dobio Priznanje gradonačelnika za promicanje Festivala kajkavskih popevki i grada Krapine.
Na svečanoj je sjednici bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je gradskoj vlasti čestitao na svemu učinjenom i čestitao nagrađenima, posebno istaknuvši dvojicu.
– Čestitam gospodinu Darku Ranogajcu na vođenju ne jedne hrvatske respektabilne firme, nego jedne europske, sa željom i nadom da se ta liderska klica proširi na cijelu Hrvatsku. Posebno ću pozdraviti i pohvaliti i rad postolara Josipa Hršaka, koji se zasigurno sjeća vremena kada je “šuster” bio ponos sela i grada i imati selo ili grad bez “šustera”, tada je bilo siromaštvo. Što se tiče hrvatskog gospodarstva, važno je da u sljedećoj godini u prvi plan stavimo, kako ih mi u Ministarstvu volimo nazivati “4 I”, a to su industrija, investicije, inovacije i izvoz. Bez toga budućnosti u Hrvatskoj nema – zaključio je ministar Horvat. (ab, ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba