Komunalno poduzeće “Lijepa Bistrica”, koje od 1. siječnja preuzima odvoz otpada u Mariji Bistrici, dobilo dva nova vozila vrijedna oko dva milijuna kuna. Na press konferenciji načelnik Milički iznio ambiciozan plan:

“Stalo nam je da Svetište Majke Božje Bistričke postane prvo zeleno svetište u Europi ili svijetu”

Objavljeno: 05.12.2018. zagorjeinternational

Od 1. siječnja 2019. godine “Lijepa Bistrica d.o.o.”, komunalno društvo u stopostotnom vlasništvu Općine Marija Bistrica, započet će s djelatnošću prikupljanja i odvoza otpada na području te općine. Tim povodom u Mariji Bistrici je organizirana primopredaja novih vozila između tvrtke Tehnix i komunalnog društva “Lijepa Bistrica”. Naime, bistričko komunalno poduzeće nabavilo je dva moderna vozila od poduzeća Tehnix. Ključeve je načelniku Marije Bistrice Josipu Miličkom predao direktor poduzeća Đuro Horvat, a primopredaji su nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, pročelnica u Općini Branka Herceg i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Nakon primopredaje, u općinskoj je vijećnici održana i press konferencija. Švaljek je pak podsjetio na probleme s odlagalištem otpada u Tugonici i činjenicom da je Općina Marija Bistrica prije desetak godina prodala svoj udio u Komunalcu Konjščina, pa je tako ostala bez mogućnosti odlučivanja. No, sada će komunalno poduzeće Lijepa Bistrica miješani komunalni otpad odvoziti u Piškornicu, a korisni u Eko-flor, istaknuto je na press konferenciji.

Zakonske norme

Što se tiče cijene odvoza, načelnik Milički je napomenuo da će ona biti čak malo manja od sadašnje, koju primjenjuje Komunalac u zadnja tri mjeseca ove godine, a prema novom izračunu. Pročelnica Branka Herceg je dodala, kako će se na kraju svake poslovne godine raditi analiza, postoji li mogućnost smanjenja cijene prema korisnicima, no to će ovisiti o mnogim čimbenicima, pa i o naplati i suradnju mještana. Ta je suradnja važna i u pogledu recikliranja otpada, pa je nekoliko puta naglašeno kako će se u suradnji Općine i Tehnixa nastojati postići što bolji rezultati po pitanju odvajanja otpada, kako bi udio korisnog otpada do 2022. godine dosegao 50 posto, što je postavljeno kao uvjet od strane Europske unije. No, dodao je načelnik, cilj nije samo zadovoljiti zakonske norme, već krenuti i dalje i biti među top pet u Hrvatskoj u odvajanju otpada, a ako je moguće i na prvom mjestu.
– Stalo nam je da Svetište Majke Božje Bistričke postane prvo zeleno svetište u Europi ili u svijetu – zaključio je načelnik.

Zaposlena tri djelatnika

Na press konferenciji je istaknuto i da su u “Lijepoj Bistrici” zaposlena tri djelatnika. Kante za miješani komunalni otpad bit će isporučene krajem prosinca ili početkom siječnja. U prvom dijelu godine korisni otpad sakupljat će se u vrećama, no tijekom godine stići će i kante za korisni otpad, koje je Općina dobila na natječaju Fonda zaštitu okoliša. Milički je podsjetio da je ukupna vrijednost svih projekata vezanih za gospodarenje otpadom oko osam milijuna kuna, od čega je pet milijuna osigurano kroz razne EU natječaje. To se odnosi na reciklažno dvorište, čija se izgradnja očekuje u 2019. godini, zatim na projekt o vidljivosti gospodarenja otpadom, u kojem je Marija Bistrica zajedno s gradom Zlatarom te općinama Zlatar Bistrica i Mače, zatim na spomenute kante za korisni otpad, te na nabavu kamiona, kanti za miješani komunalni otpad i software za rad poduzeća. Vrijednost kamiona je oko dva milijuna kuna, a ostatak oko 300 tisuća kuna, a za taj je dio ugovoren leasing, odnosno podignut kredit. Dodajmo da je na trgu nakon primopredaje održana i prezentacija rada novih vozila, a načelnik Milički je direktoru Horvatu uručio repliku kamiona, izrađenu u stilu bistričkih drvenih igračaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba