U Zaboku dodijeljena 21 svjedodžba o završetku edukacije za gerontodomaćice u sklopu projekta MIPOS, čiji je nositelj Grad Zabok, a vrijedan je preko 9,3 milijuna kuna

Valentina Đurek: Svjedodžbe su izrazito važne – zvanje se upisuje u radnu knjigu, pa dugotrajno nezaposlene žene postaju konkurentne na tržištu rada

Objavljeno: 04.12.2018. ivanabelosevic

U Zaboku je dodijeljena 21 svjedodžba o završetku edukacije  za gerontodomaćice u sklopu projekta “Mi pomažemo starijima – MIPOS“, čiji je nositelj Grad Zabok. MIPOS je projekt koji osnažuje i zapošljava žene za pružanje pomoći starijim i nemoćnim osobama. Zaposleno je 55 žena koje će usluge pomoći u kući pružati za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zlatara i Zlatar Bistrice. Projekt je započeo u siječnju ove godine i trajat će do srpnja 2020., a njegova je vrijednost 9.351.191 kunu. Sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Voditeljica projekta je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Konkurentnost na tržištu rada

– 1. srpnja zaposlili smo 55 žena koje brinu za korisnike s područja skoro cijele naše županije, od Hrašćine do Krapinskih Toplica. Osim ovih gospođa koje su danas primile diplomu, ostale se školuju i završit će krajem godine. Ova diploma jako puno znači, jer će po završetku projekta zvanje biti upisano u radnu knjigu, postat će konkurentne na tržištu rada i moći će raditi u staračkim domovima – istaknula je Valentina Đurek.

Jedna od gerontodomaćica, Višnjica Čukman iz Marije Bistrice, rekla je da joj to zvanje jako puno znači jer je uvijek htjela pomagati drugima.

– Našla sam se u tome, jer smo starijim ljudima potrebni. Najviše im treba psihološka pomoć i razgovor jer su ti ljudi sami, čekaju nas, mi im pomažemo – nosimo drva, pospremamo, donesemo im lijekove i potrebne stvari iz dućana i slično.  Sad se brinem za devet korisnika, pretežno su to bake preko 80 godina. Jedan dan posjetim četiri korisnika, a jedan dan pet i tako se mijenjam. Zadržim se kod njih sat do dva, ovisi što radim – istaknula je Višnjica Čukman.

23 partnera

Na projektu sudjeluju 23 partnera, a jedan od njih je Grad Donja Stubica. Gradonačelnik Nikola Gospočić rekao je da projekt ima izrazito značenje za Grad.

– Podržavamo prvenstveno Grad Zabok , kao nositelja projekta, i Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, koje zapošljava žene na našem području. Na području našeg grada zaposleno je deset žena koje brinu za 49 korisnika – otkrio je Gospočić.

Dodjeli svjedodžbi prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– U Krapinsko – zagorskoj županiji provode se tri projekta iz ciklusa “Zaželi“. MIPOS je prvi prijavljeni i prvi dobiveni projekt takve vrste na području županije. Projekt nije tako teško napisati, izazov je njegova provedba, pogotovo na tako velikom prostoru, na području gradova i općina, međutim, uz uspješno partnerstvo uopće ne sumnjam u njegovu provedbu. Priliku su dobile dugotrajno nezaposlene žene koje su dobile novo iskustvo, s jedne strane, a s druge tu je pomoć za starije i nemoćne, kojima je pomoć takve vrste izuzetno važna i potrebna – zaključila je Petek.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te ravnatelj Učilišta Piramida Znanja iz Zaboka, na kojem su se nezaposlene žene educirale i stekle zvanje gerontodomaćice, Adam Jakov Deak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba