Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Krapini obilježen mimohodom kroz središte grada i posjetom javnim ustanovama i institucijama

Mirjana Janžek: Vide se pomaci u pristupačnosti i mobilnosti, ali je to još daleko od toga kako bi trebalo biti

Objavljeno: 03.12.2018. ivanabelosevic

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji je u Krapini obilježen mimohodom kroz središte grada, kojim se željelo podići svijest o osobama s invaliditetom te unaprijediti suradnju između lokalne zajednice i osoba s invaliditetom, naročito u dijelu mobilnosti i pristupačnosti. Sudjelovali su predstavnici udruga osoba s invaliditetom, Krapinsko – zagorske županije, Policijske uprave krapinsko – zagorske, centara za socijalnu skrb i drugi.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasan Petek rekla je da je ovo zanimljiv način obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
– Kako je rekla jedna od sudionica, to je jedan pozitivan mimohod. Cilj je ukazati na one pozitivne i one malo manje pozitivne primjere u našem svakodnevnom životu, vezano uz pristupačnost i mobilnost osoba s invaliditetom. Posjećujemo javne ustanove i institucije, razgovarali smo s predstavnicima institucija o tome što su učinili vezano uz pristupačnost i što još planiraju učiniti. Naravno, neke su našle odlično rješenje za to, neke su na tragu, a neke rješavaju, dok ima i onih koji su loši primjeri prakse. Važno je napomenuti da se okupilo jako puno ljudi i da su to sve osobe s invaliditetom, članovi i članice različitih udruga s invaliditetom s područja naše županije. U županijskom proračunu ima nekoliko stavki koje su vezane za osobe s invaliditetom, a tu su i razni natječaji vezani za udruge – istaknula je Petek.

Stanje se poboljšava

Predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek kazala je da se, što se tiče osoba s invaliditetom, stanje popravilo i da se vide pomaci, posebno u pristupačnosti i mobilnosti, ali je to još daleko od onoga kako bi trebalo biti.
– Još uvijek po tom pitanju doživljavamo diskriminaciju, ali borimo se da se i te stvari u budućnosti promijene. Mimohod smo organizirali čisto da bi bili vidljivi, da ljude osvijestimo o nama, da to nisu nekakvi zatvoreni okrugli stolovi, nego da smo vani i da nas se vidi, da pokažemo svoje potrebe, a one institucije koje do sad nisu bile toliko svjesne toga, da ih osvijestimo. Žao mi je da, kad se rade neke prilagodbe, neki put se rade na krivi način, a nas koji ćemo koristiti tu prilagodbu se ne želi pitati na koji način. Važno je da ostvarimo nekakve partnerske odnose, da bi nam svima u budućnosti bilo bolje i pristupačnije – istaknula je Janžek.
Održavanje mimohoda pozdravio je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Rasprava o poboljšanju

– Ima puno problema na području grada, što se tiče pristupačnosti osobama s invaliditetom. Naravno, na neke stvari možemo utjecati, a na neke je teže, zbog objektivnih okolnosti, pogotovo u ovoj staroj jezgri, gdje su zaštićene zgrade, koje su rađene prije stotinjak godina i koje je teško mijenjati, jer su pod određenom zaštitom ili slično. Kad smo uređivali središte grada, radili smo nogostupe širine da se može prolaziti s invalidskim kolicima, uređena je pristupna rampa kod zgrade Pučkog otvorenog učilišta, a trenutno se radi pristupna rampa kod Osnovne škole Augusta Cesarca. Postoje ideje da se uredi jedan panoramski lift u Pučkom otvorenom učilištu koji bi vodio do gornje etaže, kako bi osobe s invaliditetom imale pristup Maloj dvorani – rekao je Gregurović.
Organizator događanja bila je Krapinsko – zagorska županija, u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno, predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području KZŽ. Nakon mimohoda, u Srednjoj školi Krapina održana je rasprava na kojoj će biti doneseni zaključci s preporukama za poboljšanje pristupačnosti i omogućavanja veće socijalne uključenosti osoba s invaliditetom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba