DONOSIMO POZADINU PRIČE: Po izlasku sa sjednice Općinskog vijeća na kojoj su izglasane Izmjene i dopune Prostornog plana općine Zlatar Bistrica, vijećnike je dočekala skupina nezadovoljnih građana

“SMRADOVI, GADOVI!”: Razjareni farmer napao zamjenika načelnika, uhvatio ga za vrat i prijetio: “Progutat će te noć”

Objavljeno: 29.11.2018. zagorjeinternational

Nakon sjednice Općinskog vijeća Zlatar Bistrice, pred zgradom Općine u srijedu je Renato Čehulić, jedan od istaknutijih zlatarbistričkih farmera, fizički napao zamjenika načelnika općine Dražena Mikuleca.
Kako doznajemo, povod napada bilo je izglasavanje Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Zlatar Bistrica od strane općinskih vijećnika, koje, tvrde neki zlatarbistrički farmeri, ide na njihovu štetu.
Nakon učestalih pritužbi građana proteklih godina na nesnosni neugodni miris koji se širi sa zlatarbistričkih farmi, Općina je prošle godine krenula u pete Izmjene i dopune Prostornog plana. Naime, Zlatar Bistrica na 25 četvornih kilometara, kako doznajemo od načelnika Žarka Miholića, ima 18, uglavnom peradarskih farmi i općinski vijećnici jednoglasno su donijeli odluku da se kreće u Izmjene i dopune prostornog plana, kako bi se riješilo pitanje zaštite okoliša. U skladu s Izmjenama i dopunama, postojeće farme više se ne smiju proširivati, odnosno, zabranjuje se gradnja novih objekata.

Javna rasprava

– Provedena je javna rasprava na kojoj se nije pojavio nitko od farmera koji sada imaju primjedbe. Nismo dobili niti jednu pritužbu. Dakle, mi smo ponudili mještanima javnu raspravu, nitko se nije očitovao, i to je to. Cijela procedura je zakonski mogla biti riješena za tri mjeseca, no mi smo je produžili na više od godinu dana, te se i dalje nitko nije javio. Apsolutno nikakve prigovore nismo dobili, dobio sam jedino prigovore raznih skupina građana koji su me optuživali da podržavam farmere i da odugovlačim s rješenjem ovog problema – rekao nam je načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, dodavši kako se farme za sada neće moći širiti, no većina vijećnika se slaže s time da se u dogledno vrijeme, kada se postojeće farme dovedu u propisano stanje, u skladu s direktivom, kada se stvori javno mnijenje i kada ljudi uvide da se poštuju sve regulative, ta odluka promijeni i da se farmerima ponovno omogući daljnje širenje.

Jučer smo razgovarali i s dotičnim Renatom Čehulićem, vlasnikom jedne od farmi, koji nam je otkrio kako predvodi skupinu farmera koja će održati miran prosvjed u vrijeme trajanja sjednice Općinskog vijeća. Dodao je i kako se farmeri nisu odazvali na javnu raspravu jer nisu znali da će se brisati određene stavke iz postojećeg Prostornog plana.
– Nismo za nedogovor, predlažemo da nam se barem dopusti da gradimo dva kilometra od obiteljskih kuća – istaknuo je Čehulić.
Miholić nam je pak rekao kako Općina nije u mogućnosti farmerima osigurati prostor na kojem ne bi bilo obiteljskih kuća.

“Necivilizacijski čin”

Izmjene i dopune Prostornog plana naposlijetku su usvojene na jučerašnjoj sjednici, a vijećnike je po izlasku ispred zgrade Općine dočekala skupina od desetak građana, među kojima su bili i neki nezadovoljni farmeri. Kako neslužbeno doznajemo, počeli su vrijeđati vijećnike, nazivati ih pogrdnim imenima, poput “smradovi” i “gadovi”. Čehulić je uhvatio za vrat zamjenika načelnika Mikuleca i zaprijetio mu riječima “progutat će te noć”.
Slučaj je prijavljen policiji, koja je pozvala i hitnu pomoć. Policija je Čehulića uhitila i privela. Za 24 sata.hr potvrdili su da je još uvijek na kriminalističkoj obradi u Policijskoj postaji Zlatar Bistrica te da će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu. Za sada, doznaje 24 sata.hr, imaju elemenata za kazneno djelo prijetnje, a hoće li odgovarati za još koje kazneno djelo, znat će nakon što utvrde sve činjenice i ispitaju svjedoke.
Zagorski SDP oglasio se priopćenjem u kojem ističu da je u pozadini svega – politika.
– S obzirom na to da su ovaj necivilizacijski nasilni čin predvodili viđeniji članovi HDZ-a, a izravni počinitelj je bio i na izbornoj listi stranke koja na državnoj razini obnaša vlast, ovim putem pozivamo predsjednika HDZ-a, a ujedno i predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića da se na odgovarajući način očituje o ovom nedemokratskom i necivilizacijskom činu nasilja, a policiju i Državno odvjetništvo pozivamo da poduzmu sve zakonske aktivnosti kako bi se počinitelji priveli pravdi i adekvatno kaznili – piše u priopćenju.
O čitavom slučaju ŽO SDP-a KZŽ održat će press konferenciju u subotu u 9.30 sati ispred zgrade Općine Zlatar Bistrica, kojoj će nazočiti krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i njegov zamjenik Dražen Mikulec. (ab, jj) 



OGLASIO SE I ZAGORSKI HDZ, KOJI TVRDI DA DOGAĐAJ NEMA STRANAČKA OBILJEŽJA

“Ako nadležna tijela potvrde da je naš član sudjelovao u bilo kakvom obliku nasilja, reagirat ćemo promptno i sukladno stranačkom statutu”

O čitavom slučaju oglasilo se i Tajništvo Županijske organizacije HDZ-a KZŽ.
– Hrvatska demokratska zajednica kategorički osuđuje svaki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja. Ako nadležna tijela potvrde da je bilo koji naš član sudjelovao u bilo kakvom obliku nasilja prema bilo kojoj osobi, reagirat ćemo promptno i sukladno stranačkom statutu. Prema informacijama koje zasad imamo, u Zlatar Bistrici je jučer održan mirni te uredno prijavljeni skup 12-tak farmera, koji su prosvjedovali protiv donošenja Odluke o izmjenama Prostornog plana, a kojom se sprječava izgradnja novih peradarskih farmi ili proširenje sadašnjih na području te općine, o čemu su se farmeri već žalili nadležnim ministarstvima i državnim institucijama. Također, zasad imamo informaciju da se, nakon što je održan prosvjed, dogodio fizički incident između jednog od farmera i zamjenika načelnika općine Zlatar Bistrica, s kojim je inače u kumovskom odnosu. S obzirom na dugogodišnje osobne odnose vinovnika, isprepletene s pojedinačnim poslovnim interesima, ističemo da događaj nema nikakvo stranačko obilježje, niti ga je korektno takvim pokušavati prezentirati u javnosti. Očekujemo da nadležna tijela čim prije utvrde odgovornost u tom slučaju. I premda je riječ o osobnom konfliktu, ponavljamo, primjereno ćemo kao stranka reagirati potvrdi li se da je naš član odgovoran – stoji u priopćenju. (jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba