Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić održao je u Krapini konferenciju za novinare na temu “Kreditom do uspjeha – nova sredstva za poticanje zagorskog poduzetništva” – na istu je temu niti sat vremena kasnije pressicu sazvao i župan Kolar

Zagorski gospodarstvenici su ogledni primjer kako se to radi – u četiri godine povukli su 88 milijuna kuna, a Ministarstvo će im do kraja godine omogućiti još 12,6 milijuna

Objavljeno: 23.11.2018. Alen Brodar

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić održao je u Krapini konferenciju za novinare na temu ‘Kreditom do uspjeha – nova sredstva za poticanje zagorskog poduzetništva’.
Taj se kreditni program, rekao je Antonić, provodi od zadnjeg kvartala 2014. godine, s rokom provedbe do iskorištenja kreditnog potencijala odnosno, četiri godine, do 31. prosinca ove godine. Sve se provodi u suradnji sa županijama, koje su operativni provoditelji ovog nacionalnog programa, koji ima i dva potprograma – jedan je namijenjen ulaganjima u razvoj poslovanja, a drugi povećanju likvidnosti malih i srednjih poduzeća.

Top tri

– Kreditni potencijal za Mjeru 1 – investicijski krediti je u vrijednosti 846 milijuna kuna, a u Mjeri 2 iznosi 300 milijuna kuna. Sa zadnjim danom 2017. godine, za Mjeru 1, Kreditom do konkurentnosti (investicije), u kojoj sudjeluje 18 županija, subjektima malog i srednjeg poduzetništva odobreno je 413 kredita u iznosu od 644.062.548 kuna. Tijekom tri i pol godine provedbe Mjere 1, do 22. listopada ove godine, županije su iskoristile ukupno 703.005.137,50 kuna ili 83,10 posto. S obzirom na različito iskorištenje kreditnog potencijala za Mjeru 1 po JLPS, pojedine JLPS iskazale su interes za dodjelom dodatnih sredstava tj. povećanje prvobitno utvrđenog kreditnog potencijala.

U operativnoj suradnji s nadležnim tijelima županija, tri županije – Karlovačka, Krapinsko – zagorska i Zagrebačka su se izjasnile za dodatna sredstva. Što se tiče naše županije, dopisom od 16. listopada ove godine, župan Željo Kolar zatražio je dodjelu dodatnog potencijala. Naime, prvobitno dodijeljeni kreditni potencijal od 68 milijuna kuna je sa zadnjim danom 2017. godine iskorišten, a postojao je i dalje interes za korištenje predmetnog Programa od strane zagorskih poduzetnika. U međuvremenu je Krapinsko – zagorskoj županiji 2. srpnja ove godine dodijeljen dodatni kreditni poticaj od 20 milijuna kuna, koji je također iskorišten, a s obzirom na interes i zahtjeve poduzetnika i obrtnika, Županija je podnijela zahtjev za dodatnim potencijalom od 10 milijuna kuna, a uspjeli smo osigurati i za tu tranšu novih 12,6 milijuna kuna, tako da vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja poduzetnika u našoj županiji, pa vjerujem da će to rezultirati novim investicijama i zapošljavanjima – otkrio je Antonić, uz napomenu da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zadržava pravo preraspodjele kreditnog potencijala u odnosu na njegovo iskorištenje.

Milijuni novih sredstava

Dodao je da Ministarstvo trenutno u objavi ima nekoliko natječaja, a jedan od njih je za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti malog i srednjeg poduzetništva kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, koji je prvotno bio poništen, a sad je alokacija s 50 milijuna povećana na 200 milijuna kuna te su i ovdje mnogi zagorski poduzetnici već prijavili svoje projekte. Spomenuo je i mjere koje provodi HAMAG – BICRO-a mikro i malih zajmova, gdje su sredstva s 250 milijuna povećana na 280 milijuna eura.
– Zagorsko gospodarstvo može biti ogledni primjer kako bi to trebalo funkcionirati. Naravno, tome doprinosi nekoliko jakih tvrtki koje su gotovo isključivo izvozno orijentirane, ali imamo mnogo malih i srednjih tvrtki koje stvarno znaju kako se dobro radi. Naime, slom Agrokora prošle godine je neka mala i srednja poduzeća jako pogodio, no ubrzo su shvatili da od plakanja nema ništa, već su usmjerili svoj potencijal i resurse u traženje novih tržišta te danas izvoze na područje Italije, Austrije ili Njemačke i oni su uistinu ogledni primjer kako bi hrvatsko gospodarstvo trebalo funkcionirati – zaključio je Antonić.



NA KONFERENCIJU ZA MEDIJE DRŽAVNOG TAJNIKA ANTONIĆA, SVOJOM JE PRESSICOM NA ISTU TEMU REAGIRAO KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR

“Ovo je zajednički uspjeh i trebali smo to javnosti prezentirati zajedno, strančarenje ostavimo za predizborne kampanje”

Niti sat vremena od konferencije za medije državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marija Antonića, konferenciju za medije na istu temu sazvao je i krapinsko – zagorski župan Željo Kolar.

– Kada sam vidio pozivnicu novinarima, nisam se mogao oteti dojmu da smo tu pressicu trebali imati zajednički, predstavnik Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva iz naše županije, zadužen za resor, kao i dojmu da bi ta pressica bila zajednička u bilo kojoj drugoj županiji gdje je župan iz HDZ-a. Naravno, ne uzimajući pravo da državni tajnik koji je član HDZ-a i član Vlade HDZ-a i koalicijskih partnera, to napravi i u prostorima svoje stranke i prezentira to kao zalaganje stranke za projekte. Međutim, ta su sredstva dobivena na temelju zahtjeva Županije, s obzirom na to da ja imenujem povjerenstvo i mi smo ti koji daju odluku tko će primiti kredit te da mi i subvencioniramo kamate za sve te poduzetnike. Onda bi bilo logično da to napravimo zajedno – objasnio je župan razlog sazivanja pressice te dodao:

Potrošili iste godine

– Ali kada je već tako, red je da javnosti kažemo cjelokupnu informaciju, a to je da je ta mjera Kreditom do uspjeha, Mjera 1, započela 2014. godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i SDP-a, odnosno za vrijeme ministra Gordana Marasa, ako ćemo već strančariti. Mi smo naime praktički već do rujna 2015. godine potrošili 85 posto kreditnog potencijala, koji je iznosio 68 milijuna kuna. I već smo 22. rujna te godine ministru Marasu poslali zahtjev za dodatnim sredstvima, jer smo vidjeli da postoji ogroman interes naših poduzetnika. S obzirom na to da su krajem te godine bili izbori i da je došlo do promjene vlasti, ministru Horvatu sam 3. ožujka 2016. godine poslao dopis, gdje sam ponovno tražio da nam poveća kreditni potencijal, s time da je u tom trenutku bilo iskorišteno 95 posto od onih 68 milijuna kuna. Tek 18. listopada ove godine smo dobili odluku Ministarstva, poduzetništva i obrta za povećanjem kreditnog potencijala za dodatnih 20 milijuna kuna, s time da smo u međuvremenu razgovarali s ministricom Dalić. U tom smo dijelu odobrili 48 zahtjeva za 132 milijuna kuna investicija, pri čemu je na području županije zaposleno oko 150 osoba – kazao je župan.
Rekao je da je i ovih 20 milijuna kuna već potrošeno, a onih prvih 68 milijuna kuna je Krapinsko – zagorska županija prva u Hrvatskoj zatvorila.
– Povjerenstvo koje ja imenujem je taj posao već odradila i ponovno smo zatražili novi kreditni potencijal, dodatnih desetak milijuna kuna za do kraja godine, jer smo imali toliko zahtjeva. S obzirom na to da smo partneri u tom dijelu, smatrao sam da zbog buduće suradnje to pressicu napravimo zajedno – zaključio je Kolar, a potom riječ predao dožupanu za gospodarstvo Anđelku Fereku – Jambreku, pročelnici za gospodarstvo Sanji Mihovilić i direktorici Poduzetničkog centra KZŽ, Martini Jantol Županić.
– Krapinsko – zagorska županija je i jedina u Hrvatskoj koja je uspjela napraviti ugovore i sa svim općinama i gradovima sa svog područja, koji sudjeluju s 1 posto u subvenciji kamate. U tom smo razdoblju odradili 17 sjednica i dobili smo ukupno 86 zahtjeva, od kojih je odobren 61 zahtjev poduzetnicima i obrtnicima, koji su planirali investicije od 248 milijuna kuna. Svi se ti krediti vraćaju redovito. Dakle u prvoj tranši dobili smo 68 milijuna, u drugoj, koja je bila tek ove godine 20 milijuna, a do kraja godine zatražili smo dodatnih desetak milijuna – rekao je Ferek – Jambrek.

Poziv ministru

– Čestitke Vladi RH koja je shvatila da je ova mjera Kreditom do uspjeha odlična mjera neke prijašnje Vlade, zahvala i ministru Horvatu koji je prepoznao potrebe zagorskog gospodarstva i pozitivno odgovorio na moj zahtjev za dodatnom kvotom od 20 milijuna te dodatnih 12, koje još nismo doduše dobili, koje će pokriti trenutne potrebe naših poduzetnika. Nama i za sljedeću godinu treba 30-ak milijuna kuna i ja ću to ponovno zatražiti od ministra Horvata te vjerujem da će Vlada RH to uspjeti osigurati u proračunu, jer bitan je kontinuitet ulaganja, bez obzira na povlačenje sredstava iz EU fondova. Stoga pozivam i ministra Horvata u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, da zajedno obiđemo gradilište Poduzetničkog inkubatora u Krapini, za kojeg smo također preko natječaja Ministarstva povukli 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava i da pošaljemo poruku gospodarstvenicima da svi zajedno radimo za njihovo dobro. A doći će vrijeme izbora i onda će svatko imati priliku reći za što se zalagao i što je pridonijelo razvoju naše županije. A ako to ljudi sami neće vidjeti, uzalud nama i svima sve pressice i uvjeravanja baš mi zaslužni za tu priču – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba