U Donjoj Stubici potpisan ugovor o početku obnove javne rasvjete, vrijedan 2,6 milijuna kuna

NEWLIGHT – PRVI U ZAGORJU: “Ovime će Donja Stubica dobiti funkcionalnu LED javnu rasvjetu i pritom godišnje štedjeti preko 90.000 kuna”

Objavljeno: 21.11.2018. ivanabelosevic

U prostorijama donjostubičke gradske Uprave, gradonačelnik Nikola Gospočić i tehnički direktor izvođača radova, tvrtke Led Elektronika, Hrvoje Kaluđer, potpisali su ugovor o početku obnove javne rasvjete na području Donje Stubice, u sklopu projekta Newlight. Kompletna postojeća javna gradska rasvjeta od 1200 rasvjetnih tijela, bit će zamijenjena novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom.

Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna,  a bit će dijelom financiran iz energetskih ušteda tijekom perioda od 10 godina.

Godišnje 212.000 kuna

– Zahvaljujem Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske i svima koji su pomogli u pripremi projekta. Mi smo prvi koji smo ovo doveli do realizacije i plaćat ćemo godišnju naknadu od 212.000 kuna, plus PDV. Svima je u interesu da čim prije krenemo u realizaciju, tri mjeseca je predviđeno za projektiranje, a devet mjeseci za zamjenu lampi te ćemo deset godina isplaćivati tu našu godišnju naknadu Led elektronici – istaknuo je gradonačelnik Gospočić.

– Ponosan sam i čast mi je što radimo s vama, jer smo ovdje upoznali jednu prijateljsku ekipu i nadam se da ćemo u ovih deset godina imati jedan partnerski odnos. Dat ćemo sve od sebe da prvi u Krapinsko – zagorskoj županiji imate implementiranu ovakvu javnu rasvjetu – naglasio je Kaluđer.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Prepoznat i u EU

– Ovo je sjajan ugovor i projekt, kojim će grad Donja Stubica imati funkcionalnu javnu rasvjetu i godišnje će štedjeti preko 90 tisuća kuna. Iznimno sam ponosan na pionirski projekt Newlight, kojim se na koncu ostvaruju investicije od preko 17,3 milijuna eura u ukupno 38 gradova i općina, od 57 koji su u projekt ušli. To je prvi put u Hrvatskoj da imamo ovakvu praksu i ta praksa je prepoznata i u Europskoj uniji te smo je predali kolegama u  Irskoj, a idući mjesec ćemo ju prezentirati u Beogradu – rekao je Domac.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je gradonačelniku Gospočiću na ovom projektu.

– Izuzetno je bitno da se osim izmjene postojeće rasvjete i ugradnjom LED rasvjete misli i na zaštitu okoliša. Krećemo i u drugu fazu, a to je projektiranje javne rasvjete tamo gdje je nema, ali prije toga ćemo morati razgovarati s nadležnim ministarstvima, hoćemo li iz nove financijske omotnice moći koristiti sredstva iz Europskih fondova. Naime, ako smo pioniri u ovakvom projektu, onda je bitno da nas država prati i podrži – zaključio je župan Kolar.

 

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba