Vješte ruke bačvara Dragutina Peteka (49) stare drvene bačve pretvaraju u unikatan namještaj i suvenir – izrađuje sudopere, ormare, šankove, klupe, fotelje, stolove, satove…

NJEGOV PROIZVOD ODUŠEVIO I CRO COPA: Bačve koje je izrađivao njegov djed ponovno otkupljuje i vraća ih u život

Objavljeno: 18.11.2018. ivanabelosevic

Kako je potražnja za drvenim bačvama unazad nekoliko godina sve slabija, a drvene hrastove bačve sve češće se po podrumima mijenjaju onima od inoxa, bačvarstvo se našlo u krizi, no, kako bi svoj tradicijski obrt zadržao i nastavio, bačvar Dragutin Petek (49) iz Đurmanca od bačvi je počeo proizvoditi namještaj i ostale predmete. Iz njegovih majstorskih ruku stara drvena bačva postaje unikatan namještaj i prekrasan suvenir izrađen na tradicijski način.

– Važno je spomenuti da se svi predmeti rade ručno, a ovaj zanat uopće nije lak – zahtijeva puno truda, rada, ulaganja i novca. Bačvarski zanat je stručan i specijaliziran, između ostaloga, bačvar mora poznavati anatomiju drveta te njegovo podrijetlo. Mogu reći kako je od početka pa sve do danas Bačvarija Petek ostala vjerna tradiciji, jer se kod nas sve bačve, namještaj i ostali predmeti od drva izrađuju ručno i unikatni su – kaže nam Dragutin Petek.

A u njegovoj ponudi – nema čega nema.

Bačve za bombone

– Radimo sudopere, ormare, šankove, klupe, fotelje, stolove, stolce, garniture, razne stalke, satove i slično. Bačve koje je izrađivao moj djed, ja ponovno otkupljujem i vraćam ih u život, od njih radim namještaj i razne druge stvari. Bačve su većinom od hrasta i bagrema, one bačve u koje se sprema rakija moraju biti od duda ili murve, a kako bi se dobio dobar ocat, bačva mora biti od tri vrste drva. S obradom počinjemo tek kada je drvo suho i čisto, osušeno prirodnim putem kroz godinu dana i bez “kvrga“ – dodaje Petek.

– Trenutno najviše radimo, na ukrasnim predmetima za dućane, tu mislim na bačve na kojima se u dućanima slažu bomboni, zatim su tu drveni stalci za viski ili rakiju i slično. Tim bačvama za bombone opremili smo, između ostaloga, i dućan sa slatkišima u Dubrovniku. Sve više su hit u inozemstvu, a polako postaju popularne i kod nas, drvene bačve za konjake, rakiju i ocat, pa je potražnja za njima sve veća. I za vino bi sigurno bilo dobro da je u drvenoj bačvi, jer medalje se ne dobivaju iz inoxa, to su priče za malu djecu, vrhunski vinari vraćaju se drvu – kaže Petek

– Osim svih tih predmeta i suvenira koje sam spomenuo, moram reći da sad u izradi imam jednu drvenu kadu koja se izrađuje od drva divlje trešnje. Jednu takvu sam prije nekoliko godina izradio i našem proslavljenom borcu Mirku Filipoviću. U planu je i izrada kreveta i noćnih ormarića iz bačvi, koje će krasiti sobe u kućicama za seoski turizam, za njih već imamo i nacrte. Također, moram dodati da namještaj i predmete izrađujemo i prema dizajnu i ideji kupaca – ističe ovaj đurmanečki bačvar, koji svoje proizvode prezentira na raznim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zahvaljujući preporukama, kaže, kupaca ima svugdje.

Od 1942. godine

– Slovenci su zainteresirani gotovo za sve proizvode koji se tiču opremanja kleti i podruma, izrađujem im stolove, stolce, šankove i sve ostalo što ide s tim. Ljudi su oduševljeni tim proizvodima, tko ima novac, taj si naruči. Tako je i kod nas, sad nedavno smo opremili interijer za jedan restoran te lokal u središtu Zagreba, od stolova, klupa, stolaca, lustera do vješalica za odjeću. U Šibeniku smo prije nekoliko godina opremili i cijelu jednu diskoteku – otkriva nam Petek.

Njegov je obrt osnovan 1942. godine, a bačvarsko se umijeće njeguje već treću generaciju. Dragutin Petek obrtnik je od 1994. godine i uskoro će obilježiti 25 godina bačvarskog staža. Dobitnik je brojnih priznanja. Godine 2000. osvojio je “Zlatnu kunu“, nagradu Hrvatske gospodarske komore za tradicijski obrt, a 2008. je u Rijeci na Sajmu obrtnika proizvođača za turizam osvojio brončanu plaketu za najoriginalnije obrtničke proizvode.

U videu pogledajte kako je Cro Cop Mirko Filipović svoju drvenu kadu iz Đurmanca iskoristio za ledeno kupanje nakon treninga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba