Povodom Mjeseca hrvatske knjige

U Klanjcu predstavljanje knjiga “Družba badema. Kako je Aziz spašavao svoje židove“ Paola Mirtija i “Veliki petak 1945.“ Mirka Ivanjeka u Klanjcu

Objavljeno: 13.11.2018. zagorjeinternational

Kulturni centar Klanjec i Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu danas s početkom u 19 sati u prostoru Gradske knjižnice priređuju predstavljanje dviju knjiga, čime će simbolično završiti i ovogodišnji programi povodom Mjeseca hrvatske knjige u Klanjcu.
Jedna od njih je “Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove“, autora Paola Mirtija, koju je s talijanskog prevela Ančica Ivanjek, a druga je “Veliki petak 1945.“, Mirka Ivanjeka.

Spomen – ploča

“Veliki petak 1945.” romansirana je biografija hrvatskog biskupa Josipa Marija Carevića, rođenog 1883. godine u Metkoviću, znamenitog i velikog dubrovačkog biskupa koji je 1935. dao podići veliki kameni križ na Srđu. Umirovljen je 1940. u Hrvatskom zagorju, a nakon Drugog svjetskog rata okrutno je mučen i ubijen 1945. godine u Velikom Trgovišću. Jedini je hrvatski biskup koji je otvoreno smaknut odmah po dolasku partizana na vlast, a do danas mu nije poznato mjesto ukopa, o čemu svjedoči i spomen – ploča na crkvi Majke Božje na Strmcu.

Glazbeni program

U pisanju ove biografije, autoru su pomogli i podaci pronađeni u Kronici franjevačkog samostana u Klanjcu. Knjiga je izašla u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Zaprešiću i Metkoviću. O knjigama će govoriti Jelena Vignjević, Stjepan Lice, don Anton Šuljić, Ančica Ivanjek i Mirko Ivanjek. U glazbenom programu nastupit će don Anton Šuljić. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba