Prošlog mjeseca policija obavila očevid kod 57 prometnih nesreća na zagorskim prometnicama

CRNI LISTOPAD: Dvije osobe poginule, tri ih je teško, a 11 lakše ozlijeđeno – najčešći uzrok nesreća je brzina

Objavljeno: 13.11.2018. Alen Brodar

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u listopadu su obavili očevid kod 57 prometnih nesreća, što je za 17,4 posto manje nego listopadu 2017. godine. Pritom su evidentirane dvije prometne nesreće s poginulim osobama, u 11 nesreća s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 11 osoba lakše ozlijede, dok je u 44 prometne nesreće nastala materijalna šteta. U odnosu na isti mjesec prošle godine kada nije bilo poginulih, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u padu je za 52,2 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manji je za 4,3 posto.
Ukupno je tako u prometnim nesrećama nastradalo 16 osoba, od čega ih je petero, među kojima je i jedna smrtno stradala osoba, bilo u dobi od 20 do 40 godina, dok je što se tiče svih sudionika u nesrećama najviše bilo onih životne dobi između 30 i 50 godina.

Kritični dani

– Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća – 21 nesreća izazvana je upravo zbog neprilagođene ili neprimjerene brzine, dok je prema vrstama prometnih nesreća najviše bilo slijetanja vozila s ceste – njih 19. Kritični dani prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bili su petak i nedjelja s po 11 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio četvrtak s četiri obavljena očevida – istaknuli su iz PU krapinsko – zagorske, dodajući da je u prometnim nesrećama sudjelovalo ukupno 114 sudionika, od kojih je 15 bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 69 prometnih nesreća sudjelovala 172 sudionika od kojih je 21 bio pod utjecajem alkohola.
– U listopadu ove godine tako je došlo do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 58 osoba ili 33,7 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za jedan posto – objašnjavaju u policiji.
Također, tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u listopadu je evidentirano 1170 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše ih se odnosilo na brzinu – 704 prekršaja što iznosi 60,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (75) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (39). Utvrđeno je i 29 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 13 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja upravljanje tehnički neispravnim vozilom, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, tri prekršaja odbijanja alkotestiranja te dva prekršaja nekorištenje zaštitne kacige.

Nevjerojatnih 13.024 prekršaja

Inače, dosad je u prvih deset mjeseci ove godine policijski očevid obavljen kod ukupno 543 nesreće, u kojima je poginulo pet osoba. U 161 nesreći s ozlijeđenim osobama, 43 osobe su teže, a 192 osobe lakše ozlijeđene, dok je u 377 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. U istom je periodu zabilježeno i 13.024 prometnih prekršaja, od čega se na brzinu odnosilo njih 5607.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba