Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Krapina

Vesna Jelić održat će zanimljivo predavanje o “Zagorskim Carevima”, trojici naših istaknutih intelektualaca – djedu, ocu i sinu

Objavljeno: 12.11.2018. JJ

Povodom obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, ovog četvrtka u 18 sati u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina, predavanje na temu “Zagorski Carevi” održat će Vesna Jelić, viša knjižničarka i ravnateljica Knjižnice. Na predavanju će govoriti o trojici istaknutih hrvatskih intelektualaca, djedu, ocu i sinu, koji su, bilo svojim rođenjem, životom ili radom, bili vezani uz Hrvatsko zagorje. Janko Car, rođen 1820. godine u Škarićevu, bio je zagorski političar preporodnog doba i autor libreta za prvu hrvatsku operu “Ljubav i zloba”. Njegov sin Lazar, rođen 1860. godine u Svetom Ivanu Zelini, bio je hrvatski oceanograf, profesor na Naravoslovnom fakultetu u Zagrebu i utemeljitelj prvog morskog akvarija u Zagrebu. Lazarov sin Bogumil Car, rođen je pak 1891. godine u Zagrebu, a bio je učitelj risanja na Pomorskoj akademiji u Bakru te profesor crtanja u zagrebačkim gimnazijama.
– S vremenom padaju u zaborav istaknuti zagorski intelektualci. Naša je zadaća uvijek iznova podsjećati na znamenite i zaslužne osobe našeg kraja, od kojih baštinimo glazbena, literarna i slikarska djela, znanstvene spoznaje i mnogo toga drugoga – poručila je ravnateljica krapinske Gradske knjižnice Vesna Jelić.
Ulaz na predavanje je slobodan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba