JESU LI VAŠI LIMENI LJUBIMCI SPREMNI ZA ZIMU? Od 15. studenoga do 15. travnja obavezno korištenje zimske opreme

ZAGORSKA POLICIJA UPOZORAVA: Za vožnju bez zimske opreme kazna 700 kuna, a kažnjava se i vozač koji svoje motorno vozilo ne očisti od snijega i leda

Objavljeno: 11.11.2018. JJ

Iz Policijske uprave krapinsko – zagorske podsjećaju vozače da je na pojedinim autocestama, te državnim i županijskom cestama na području Republike Hrvatske u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja obavezno korištenje zimske opreme.
Za pravnu ili fizičku osobu, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom, predviđena je kao sankcija novčana kazna u iznosu od pet do 15 tisuća kuna. Za isti prekršaj, ukoliko ga počini odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do pet tisuća kuna.

Isključenje iz prometovanja

Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom, predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači motornih vozila obavezni su prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega i leda, predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna. Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zateknu vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa, policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice, koje će se vratiti kada se rečeni nedostatak otkloni.

Savjeti za pripremu

Ukoliko se u prometu zatekne teretni automobil s priključnim vozilom, policijski službenik će narediti vozaču da prekine kretanje vozilom i isključiti ga na za to pogodno mjesto, dok se prometnice ne očiste, odnosno, dok ne prestanu zimski uvjeti na cestama.
Na internetskoj stranici PU krapinsko – zagorske objavljeni su i savjeti za pripremu vozila za zimu i zimske uvjete na cestama te savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba