Tradicionalna deveta županijska proslava Martinja u Bojačnom, uz brojne domaće, okupila i posjetitelje iz Slovenije i Istre

DOŠEL JE, DOŠEL SVETI MARTIN: Po starim Križevačkim štatutima, mošt je prekršten u vino, uz kumstvo Danijele Lončar i Marka Ferenca, načelnika općine Vižinada

Objavljeno: 11.11.2018. Jelena Jazbec

Omiljeni svetac u sjeverozapadnim vinorodnim krajevima Hrvatske, sveti Martin, slavio se sinoć na raznim mjestima, a središnja proslava Martinja u Krapinsko – zagorskoj županiji već je tradicionalno, devetu godinu zaredom, održana u mjestu Bojačno, u općini Zagorska Sela, kraj kapele sv. Martina, okružene trsjem i kletima.
– Interes za obilježavanje Martinja u Bojačnom raste iz godine u godinu. Tu su turisti koji nam dolaze iz Republike Slovenije, a došao nam je ove godine i autobus s turistima iz općine Vižinada u Istri. Ova je manifestacija značajna zbog toga što predstavlja oblik promocije općine Zagorska Sela, što nam je izuzetno važno, s obzirom na to da smo jedna od najmanjih općina u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali s velikim potencijalom u pogledu turizma, koji nije dovoljno iskorišten. To puno znači i za naše OPG-ovce, koji danas ovdje izlažu svoje proizvode – rekla je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, ujedno i predsjednica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.

Slavi se i u Istri

Svečanost je započela misnim slavljem koje je predvodio pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec, a nastavljeno je ceremonijom krštenja mošta koju su pred nekoliko stotina posjetitelja, po starim Križevačkim štatutima, predvodili Vinski meštri cesargradski, na čelu s vinskim biškupom Kekom Petrišićem. Ovogodišnja krsna kuma mladom vinu bila je zamjenica načelnika Kumrovca Danijela Lončar, dok je kum bio načelnik općine Vižinada Marko Ferenac.
– U Zagorju sam bio već više puta, mi volimo Zagorje i volimo ovamo dolaziti. Na proslavi Martinja sam prvi puta, no ovo mi je drugo kumstvo, jer sam i sinoć, na jednoj drugoj proslavi, također bio kum. Radi se o jako lijepom događaju, tradiciju svakako treba očuvati, poticati i mislim da je to jedna dobra i pozitivna stvar koja zasigurno može doprinijeti razvoju ovog kraja. Martinje se zadnjih godina počelo slaviti i u Istri, međutim, kod nas nema tradicije krštenja mošta. No, moram istaknuti da naša općina Vižinada ima veliki broj vinara koji su priznati ne samo nacionalno, nego i međunarodno – otkrio nam je načelnik Ferenac.
Kumovi su otvorili i plesni podij, uz zvuke Tamburaškog sastava Ekipa, a nastupio je i Dječji zbor “Sveta Katarina” iz Zagorskih Sela. Za sve posjetitelje bila je organizirana i besplatna zakuska.

Vinska regija

Manifestaciju su zajednički organizirale Općina Zagorska Sela i Krapinsko – zagorska županija.
– Tradicija koju smo naslijedili od naših dedeka i babica, krštenje mošta, Martinje, županijska proslava ovdje kod svetog Martina svake godine okuplja sve više posjetitelja, a važno je spomenuti da danas ovdje imamo i turiste iz Slovenije i Istre, i to je ono što nam treba. Kroz manifestacije, naša će tradicija dobiti jedno turističko značenje. Zagorje je vinska regija i u Hrvatskoj nema vinske regije koja je u posljednjih dvadesetak godina toliko napredovala u kvaliteti svojih vina. Ove smo godine proglašeni i najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom u Republici Hrvatskoj, ušli smo u finale za izbor naj destinacije čitave Hrvatske i vjerujem da je to još jedan poticaj našim turističkim djelatnicima da budemo još bolji – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba