U pozadini posjeta premijera Plenkovića najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, dvojica zagorskih načelnika u Kini su s tvrtkom Z-RUN WELL TON potpisali Memorandum o razumijevanju i međusobnoj suradnji – kineski novac nikad nije bio bliže

KINEZI OZBILJNO ZAGRIZLI: Krapinske Toplice i Kumrovec postaju svjetske oaze zdravstvenog i sportskog turizma

Objavljeno: 10.11.2018. Alen Brodar

U Kini su, u isto vrijeme kada je tamo bila hrvatska delegacija predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, bila i dva Zagorca – načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Po svemu sudeći, isplatio im se taj odlazak na drugi kraj svijeta – načelnici su tamo s tvrtkom Z-RUN WELL TON potpisali Memorandum o međusobnom razumijevanju i suradnji, dokument koji je prvi korak prema realizaciji projekata koji predstavljaju višemilijunske investicije na području te dvije zagorske općine. Oni su naime bili pozvani na investicijski forum, upravo u vrijeme dok je i hrvatska delegacija bila u posjetu Pekingu i Šangaju, a tamo ih je pozvala spomenuta tvrtka i njena osnivačica Jiang Yu, koja je već u nekoliko navrata bila u Krapinskim Toplicama te pritom snimila ulagačke mogućnosti u tu zagorsku općinu, ali i u čitavo Hrvatsko zagorje. Svažić i Šplajt u Pekingu su tako predstavili investicijske potencijale svojih općina prema potencijalnim kineskim ulagačima, a nama su dojmove iz Kine ispričali po povratku, u Krapinskim Toplicama.
– Predstavili smo mogućnost investiranja u Političku školu, u Znanstveno – studijski centar (bivši Spomen dom), Titovu rezidenciju, kumrovečki stadion te izvore termalnih voda na području općine, koji su već ispitani te se pokazalo da je voda izuzetno kvalitetna i da se može koristiti u zdravstvu, ali dakako i u rekreaciji – rekao je kumrovečki načelnik Šplajt.
Što se pak tiče Krapinskih Toplica, u kojima drugi kineski investitori već imaju u vlasništvu hotel, ono što je zanimljivo tvrtki Z-RUN definirano je već ranije, kroz prijašnje posjete njihovih delegacija u Zagorje. Sada je u Pekingu to i potvrđeno.
– Radi se o ulaganjima u rezidencijalne projekte za osobe treće životne dobi, zatim u razvoj Sportskog parka Krapinske Toplice te o osnivanju Poslovne škole za permanentnu edukaciju u sferi zdravstvenog turizma – pojasnio je načelnik Svažić, dodajući da će se, što se tiče sadržaja Sportskog centra, u sljedećim fazama još točno dogovoriti s kineskim partnerima, a na naš upit radi li se možda o kampu hrvatske nogometne reprezentacije, samo je istaknuo da je nogomet u tom kontekstu jako bitna tema.

Oživljavanje mrtvih kapitala

Ono što im je u Kumrovcu od nabrojenih potencijalnih investicija posebno interesantno, jest hotel u bivšem Spomen domu, budući da vide mogući razvoj konferencijskog turizma.
– Otkrili su da im je interesantno u to investirati zbog neposredne blizine Muzeja Staro selo, stadiona i izvora termalne vode, čime bi mogli čitavu priču zaokružiti. Naravno, poznato je da su nabrojane kumrovečke nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske, pod Ministarstvom državne imovine, s kojim smo u svakodnevnom kontaktu te se nadam da ćemo ministra Marića, s kojim inače imamo jako dobru suradnju, uspjeti uvjeriti da raspiše međunarodni natječaj za Političku školu i bivši Spomen dom. Također, stadion Kumrovec, koji je jako velik objekt te ima puno kvadrata u svom vlasništvu, trebao bi ovih dana pripasti Općini Kumrovec, jer imamo svu potrebnu dokumentaciju te su ispunjeni svi uvjeti da se to dogodi. To bi dakako olakšalo investicije u cjelokupan projekt, jer Kumrovec i jest zamišljen da ide u smjeru zdravstveno – konferencijskog turizma. Što se tiče stadiona u Kumrovcu, on već sada ima veliki kapacitet od nekoliko tisuća ljudi, ali postoji mogućnost nadogradnje, jer kada je građen 1987. godine, učinjeno je to na jako visokom nivou i bio je među pet najkvalitetnijih stadiona u bivšoj državi. Već ima pomoćni teren i zgradu s desetak svlačionica te popratnu dvoranu za vježbanje. Oko stadiona je također nekoliko desetaka tisuća kvadratnih metara zemljišta, na kojem postoji mogućnost dodatne izgradnje i investiranja u sav taj sadržaj. Sa svime nabrojenim, vjerujem da bi Kumrovec mogao postati oaza za pripreme sportskih klubova na svjetskoj razini – objasnio je Šplajt, dodajući da ne bi smjelo biti problema oko dogovora s ministrom Marićem da se raspiše međunarodni natječaj, kako bi se na njega mogli javiti i potencijalni kineski investitori.

Na potezu je Ministarstvo

– Sada ćemo još intenzivnije krenuti u pregovore s ministrom, da se što prije raspiše međunarodni natječaj. Znate i sami da se to u Kumrovcu vuče već više od 20 godina. Bilo je već dosta potencijalnih investitora, koji nikada nisu napravili taj drugi korak i ozbiljno ušli u projekte. Vjerujem da je sada konačno došao trenutak za investiranje u te objekte i da već jednom završimo priču o kumrovečkim mrtvim kapitalima – rekao je Šplajt.
Za posjeta hrvatske delegacije i premijera Plenkovića Kini, spominjala se svota od 13 milijardi eura, koliko bi ukupno mogli kineski investirati u Hrvatsku. Upitali smo stoga koliko bi od te svote moglo doći u njihove općine.
– Na nama je da na najbolji mogući način prezentiramo naše lokalne mogućnosti i sigurno je da ćemo se i kolega Šplajt i ja truditi da privučemo što više od tog novca, ali prerano je još za govoriti o konkretnim iznosima. Ono što je u Krapinskim Toplicama za sada izvjesno, jest da su kineski partneri kupili zgradu hotela i da razvijaju projekt, a ostali projekti definirani su u našem Memorandumu o razumijevanju i jedan za drugim će kroz iduće razdoblje ići u realizaciju – objasnio je Svažić.
– Sljedeći korak, kada će već preciznije biti definirani pojedinačni projekti iz našeg Memoranduma, gospođa Yu je najavila za razdoblje od idućih tri do šest mjeseci. Tada ćemo već prilično precizno znati kakvi projekti idu u realizaciju – zaključili su načelnici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba