SUTRA IZBORI ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE: Ostaje li na čelu HOK-a dosadašnji predsjednik iz Krapine? Jedini protukandidat mu dolazi iz zagrebačke Obrtničke komore

RANOGAJEC: HOK ima znanje da odradi reformu školstva i strukovnog obrazovanja i da se uhvati u koštac s radom na crno. BOČAK: Može se još bolje, Ranogajcu za dosadašnji rad dajem trojku

Objavljeno: 07.11.2018. Alen Brodar

Hrvatska obrtnička komora u četvrtak bira predsjednika, a kandidati su aktualni predsjednik Dragutin Ranogajec i predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Renato Bočak. HOK je inače već završio dvije stepenice izbora – to su oni u udruženjima obrtnika i izbori u podružnim obrtničkim komorama.

– Ja sam izuzetno ponosan, ne samo što imam kandidaturu svoje Obrtničke komore, nego i Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore i još 10 podružnih županijskih komora, uz podršku još pet komora i vjerujem da ću dobiti priliku voditi Hrvatsku obrtničku komoru i u sljedeće četiri godine. Hrvatska obrtnička komora ima znanje i mogućnost da odradi reformu školstva i strukovnog obrazovanja, a ključ će biti hoćemo li uspjeti promijeniti Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti, jer o tome ovisi hoćemo li moći osvajati nove poslove na tržištu i hoćemo li moći zapošljavati sve one koji rade na crno. Vjerujem da ćemo to već od 1. siječnja osjetiti , jer Zakon o državnom inspektoratu, odnosno Vlada i Ministarstvo su prihvatili 95 posto naših prijedloga. Želimo raščistiti to tržište, tko se želi pojaviti na njemu mora imati potrebne papire i mora legalno poslovati – rekao nam je Dragutin Ranogajec.

Nužne promjene

Drugi kandidat za predsjednika HOK-a, Renato Bočak rekao nam je da su HOK-u nužne pozitivne promjene, te da se kandidirao kako bi se obrtnici pokušati izboriti za što bolji položaj u gospodarstvu i što bolje uvjete, kako bi obrti mogli doprinositi boljitku cijelog društva.

– U komorskom sustavu radim jako dugo i primijetio sam neke stvari koje nisu išle na bolje te sam u razgovoru s kolegama odlučio preuzeti odgovornost i pokrenuti projekte u cilju promicanja obrtništva i boljih uvjeta rada – istaknuo je Bočak, koji je na upit da ocijeni dosadašnji rad Dragutina Ranogajca ocjenom od 1 do 5, aktualnom predsjedniku dao – trojku.

– Do petice je prostor koji mi vidimo da se može poboljšati. Dakle, razvijati postojeće projekte, kao i uvođenje novih projekata te stvaranje partnerskih odnosa s institucijama koje su u našem okruženju, a koje su bitne za rad sustava. Pritom mislim na Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca te Vladu RH s resornim ministarstvima – zaključio je Bočak.

Zamoljen da prokomentira njegovu kandidaturu, Ranogajec nam je rekao da su izbori raspisani od strane Skupštine HOK-a i da je pravo svakog obrtnika da istakne svoju kandidaturu.

– Normalno da je moj rad, kao javne osobe, podložan svim kritikama, međutim to je subjektivna ocjena, ali svaka kritika služi upravo tome radim da još bolje, da se trudim više i da u sljedećem mandatu budem još bolji – rekao je Ranogajec, dodajući da su u posljednje četiri godine konsolidirali Komoru i postavili pretpostavke upravo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvom turizma, da mogu nastaviti raditi na izmjenama zakonskih propisa, jer to je ono što je cijelo vrijeme bilo smetnja.

– Ministarstvo znanosti prije nije prihvaćalo stavove da se ide u reformu koja bi strukovno obrazovanje digla na jednu razinu više i s veseljem moram reći da smo kao obrtnici u hrvatskom kvalifikacijskom okviru uspjeli promijeniti niz stvari koje sada znače da dijete koje završi trogodišnje obrazovanje u nastavku četvrtu godinu može završiti besplatno i otvara si put prema veleučilištima i fakultetima. Isto tako, majstorska diploma došla je na razinu da isto otvara put prema fakultetima. Također, Državni inspektorat je ono što smo mi tražili da na jednom mjestu imamo inspekcijsku službu, ali da oni uvijek prvo rade edukaciju, a tek onda represiju. Tu je i niz sitnih koraka koji su nas doveli do toga da smo nezaobilazni partner ministarstvima, kada se radi o zakonskim prijedlozima, unutar kojih imamo ljude u radnim skupinama. Naime, mi dobivamo od struke s terena prijedloge i onda s njima idemo prema ministarstvima. Isto tako, tu je i internacionalizacija hrvatskog gospodarstva, gdje smo uspjeli dobiti preko 2,8 milijuna kuna na natječajima, čime se financira projekt “Prozor u svijet“ za naše obrtnike, za nastupe na sajmovima. A suradnja s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta nam donosi i priliku da putem Zakona o obrtu vratimo ovlasti koje smo izgubili 2013. godine, onom nesretnom reformom HOK-a i tadašnjeg ministra Marasa, koji je kao “veliki reformator” kompletno unazadio tu priču koju moramo popraviti. Vjerujem da ćemo uskoro izmjenama i dopunama Zakona o obrtu dići to na jednu višu razinu – objasnio je Ranogajec, koji je na mjesto predsjednika HOK-a došao s funkcije čelnog čovjeka zagorske Obrtničke komore.

Pleško potpredsjednik

Danas je to Davor Pleško, koji ujedno obnaša i funkciju jednog od potpredsjednika HOK-a. Ako Ranogajec ostane predsjednik, kaže, i Pleško će ostati jedan od potpredsjednika.

– Davor Pleško je kvalitetan obrtnik i dobro vodi ovu komoru. Ja sam ponosan na ove ljude koji su dio Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, oni su moje kolegice i kolege. Meni kao predsjedniku HOK-a je važno da su oni aktivni. Davor je bio potpredsjednik, ja sam s njime razgovarao i on je prihvatio tu moju želju da idemo po novi mandat. Vjerujem da ćemo to i ostvariti i da ćemo onda korak po korak učiniti to da Hrvatska obrtnička komora zaista postane lider na ovom području – zaključuje Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba