Među 200-tinjak darivatelja koji su krv dali 100 ili više puta bilo i 16 Zagoraca 

Predsjednica Grabar – Kitarović “Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” odlikovala dobrovoljne darivatelje krvi

Objavljeno: 07.11.2018. ivanabelosevic

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović odlikovala je “Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljne darivatelje krvi za iznimni human i domoljubni doprinos u 2016. godini, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, odnosno 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenoga križa, koji obilježava 140 godina rada u Hrvatskoj. Na prijemu kod predsjednice bilo je 200-tinjak darivatelja, među njima i 16 s područja Krapinsko – zagorske županije koji su krv dali 100 ili više puta.

Predsjednica je u obraćanju naglasila posebnu vrijednost duge tradicije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa, organizacije koja promiče ideje solidarnosti, zajedništva, milosrđa i izgradnje humanijeg društva.

Krv znači život

– To naše društvo iznimno cijeni, kao i ja osobno. Krv znači život. U mnogim se društvima krv plaća, u Hrvatskoj većina krvi dolazi od vas koji nesebično dajete dio sebe da biste spasili život i omogućili zdravlje drugima. Upravo je krv ono primarno što znači život i još uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića u medicini ne može nadomjestiti krv, tu esenciju života – kazala je predsjednica, naglasivši da darivatelji krvi ne razmišljaju o svojoj koristi, promociji ili pohvalama.

– No, mi na poseban način želimo reći hvala, svima vama, iskazati vam priznanje i prepoznati dobro koje činite za dobrobit cijelog našeg društva i naše hrvatske domovine – poručila je Grabar – Kitarović u zahvali odlikovanim muškarcima koji su krv darovali više od 100 te ženama koje su krv darovale više od 75 puta.

Dovoljno doza

U ime odlikovanih Predsjednici Republike je zahvalila Kristina Kuzma, kazavši kako su ponosni što su darivanjem krvi pridonijeli potpunoj samodostatnosti opskrbe zdravstva Republike Hrvatske s dovoljnim i sigurnim količinama potrebitih doza krvi.

– Nama koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta nisu više potrebni posebni razlozi za darivanje krvi, za nas je to način život koji nas ispunjava i veseli jer smo nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili mnoge živote i vratili mnoge osmijehe na lica – dodala je.

Prilikom povratka s prijema, sa zagorskim darivateljima se u Zaboku susrela i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba