KADA POLITIČKI DOGOVOR PRESTAJE BITI DOGOVOR I POSTAJE TRGOVINA? Koliko će vladajuće u Skupštini KZŽ i župana Kolara “koštati” podrška novonastalog Kluba vijećnika iz redova stranke Milana Bandića? Pitali smo sve klubove vijećnika što misle

PRIJEVREMENI IZBORI U ZAGORJU NISU IZGLEDNI, ALI NISU NI NEMOGUĆI: “Političke trgovine neće biti. Ako će se to pokušati, idemo na izbore!”

Objavljeno: 06.11.2018. Alen Brodar

– Političke trgovine na području Krapinsko – zagorske županije, dok sam je župan, sigurno neće biti. Kada bi se ona i pokušala, to znači da bismo morali ići na nove izbore – rekao je Željko Kolar novinarima HRT-a u Kumrovcu na proslavi Martinja, gdje je “preštimani” kum bio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Novinare je to zanimalo upravo zbog nedavnih odlazaka podosta Zagoraca iz Vrdoljakove stranke u tabor Milana Bandića, čija Stranka rada i solidarnosti sada ima petero županijskih vijećnika. A ti vijećnici i njihov predvodnik, donedavni predsjednik HNS-a KZŽ Anđelko Topolovec, kao i saborska zastupnica Marija Puh, iako tako govore, zasigurno neće dati podršku Kolaru i SDP-u samo tako – osiguranje većine u Skupštini i ostanak na vlasti mora nešto koštati u političkom smislu, to je ionako jasno. Ostaje samo pitanje, do koje se granice u zahtjevima da bi se zauzvrat dobila podrška može ići, da se nešto zove politički dogovor, a ne politička trgovina ili ucjena.

Revidiranje sporazuma

Upitali smo to i Anđelka Topolovca, uz Mariju Puh, trenutno najzanimljiviju osobu na zagorskoj političkoj sceni.

– Već sam 15 godina u županijskoj politici i stalno sam u dogovorima oko vođenja politike i baš nikada se nismo bavili ucjenama, već projektima. Ti su dogovori bili potrebni da bi sve funkcioniralo kao što sada funkcionira. S obzirom na to da se nakon izbora dogodilo da su neki vijećnici HNS-a zajedno sa mnom otišli u Stranku rada i solidarnosti i da zajedno s SDP-om i ostalim koalicijskim partnerima čine većinu u Županijskoj skupštini, naravno da očekujemo revidiranje koalicijskog sporazuma, ali na pristojan način, u dogovoru sa svim partnerima koji su bili i do sada. Stoga s te strane, po meni, ne bi trebalo biti nikakvih velikih trzavica, niti problema. Kao što smo i do sada, sukladno jačini kluba vijećnika, odnosno izbornih rezultata, radili koalicijske sporazume, tako ćemo i sada, na temelju udjela naših vijećnika u većini. Izbora dakle ne bi trebalo biti – objašnjava nam Topolovec.
Iako je nakon prelaska Topolovca i Marije Puh u Stranku i rada solidarnosti otišlo još šestero županijskih vijećnika – petero iz redova HNS-a i Tomislav Končevski, nekadašnji Laburist, Bandićeva stranka u Županijskoj skupštini KZŽ naposljetku ipak ima petero vijećnika, budući da je svoj mandat ponovno aktivirao HNS-ov Ivan Maligec, umjesto Renate Novak. Tako je omjer snaga “Bandićevaca” i HNS-ovaca u Županijskoj skupštini sada 5:3, u korist nove stranke u Županijskoj skupštini.
Donedavni Topolovčev stranački kolega, a sada njegov nasljednik na funkciji čelnog čovjeka zagorskog HNS-a, kumrovečki načelnik Robert Šplajt smatra da se, bez obzira na sve, neće ići tako daleko da bi došlo do novih izbora.

– Mi ne razmišljamo o izborima i sa svoja tri vijećnika ostajemo i dalje u vladajućoj koaliciji. Ne mislimo se nigdje preslagivati, tri vijećnika nisu puno, ali nisu ni malo. Želimo i dalje raditi za dobrobit županije i na projektima koji će donijeti boljitak Zagorju.
Predsjednik Kluba SDP-a Zlatko Šorša nije želio ništa otkriti, rekavši da je u utorak navečer u Zaboku sjednica Predsjedništva zagorskog SDP-a, pa će se tek onda moći izjasniti, kada se vidi koji je službeni stav stranke, jer on još ne zna što je službeno dogovoreno.

– Inače, osobno nisam ljubitelj ovih prelazaka. Ako je netko dobio mandat u jednoj stranci, onda bi ga tamo trebalo i odraditi, ali svatko ima svoje – kazao nam je Šorša.
– Izbori su uvijek trošak, a da li bi bili dobri ili ne, vidjet ćemo – zaključio je Šorša.
Nikola Capar iz HSU-a kazao nam je da Klub HSU-a nije sudjelovao u tim razgovorima.

– Zasad nemamo komentara na događanja u vezi s preslagivanjem Skupštine KZŽ. No izbori sada ne bi bili dobri, ali ni ne vjerujem da će do njih doći. Prije svega zbog izjava gospodina Bandića, ali i zbog izjava s jedne i druge strane. Njima sigurno nije u interesu da ruše vlast gdje su u većinskoj koaliciji. Bandić je otvoreno izjavio da podržava i sadašnju vlast u Skupštini i župana Kolara te da nema namjeru bilo što mijenjati – objasnio je Capar.

I predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Mirko Krznar kaže kako smatra da novih izbora ne treba biti.

Logičnije je s HDZ-om

– Nema razloga da dođe do njih. Što se pak tiče samog preslagivanja, o tom – potom. Vidjet ćemo kako će iskazati kombinacija SDP-ovaca i “Bandićevaca”. Nemam ništa protiv HNS-a, odnosno sada “Bandićevaca”, dapače, moja želja odavno je bila da mi sjednemo i dogovorimo se, stoga treba pričekati da sve bude crno na bijelo – kazao nam je Krznar, dodajući da mogu Bandićevci i dalje davati podršku Kolaru, ali da po njemu, oni više spadaju na stranu HDZ-a nego SDP-a, no istaknuo je da on osobno nije s nikim razgovarao o međusobnoj podršci u novonastaloj situaciji.
Marijan Hohnjec, predsjednik Kluba vijećnika HSS-a kaže kako o preslagivanjima u Skupštini KZŽ zna samo iz medijskih natpisa, ali i da su prijevremeni izbori najbolje rješenje.

– Ne znam kako će raditi taj novi klub, mi smo i dalje oporba i nitko nas nije kontaktirao vezano o nekakvoj suradnji, niti vlast, niti ostatak opozicije. Što više reći o HNS-u, oni su sve pokazali s tim prelascima i na državnoj i lokalnoj razini. Nema kod njih neke velike logike, mislim da su u pitanju samo njihovi osobni interesi. Stoga bi izbori u svakom slučaju bili dobri, to je uvijek najčistije i najpoštenije – kazao je Hohnjec.
Predsjednik ZDS-a Stanko Belina kaže da je sudjelovao u nekim razgovorima u rujnu, međutim da od tada nije bilo nikakvih razgovora, pregovora ili dogovora.

– Što se tiče izbora, mislim da je to trošenje novca, pogotovo ako je situacija manje – više stabilna – zaključio je Belina.
Stoga se, ako je suditi po riječima Zlatka Šorše, čeka sjednica predsjedništva SDP-a Krapinsko – zagorske županije, gdje će se razmotriti Topolovčev zahtjev za revidiranjem koalicijskog sporazuma, u kojem bi, prema novom, ako se ne želi na prijevremene izbore, bitnu riječ trebali voditi “Bandićevci”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba