Projekt “Bez promila“ u zagorskim srednjim školama

Učenici koristeći “pijane naočale“ stječu uvid u to kako alkohol smanjuje njihove sposobnosti

Objavljeno: 05.11.2018. zagorjeinternational

U sklopu projekta “Bez promila“, nastavile su se edukativno – informativne aktivnosti namijenjene učenicima srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije, kroz predavanja i akcije s “pijanim naočalama“. Započelo se s predavanjima i akcijama u svim srednjim školama, sukladno iskazanom interesu. Tijekom listopada, aktivnosti su se provele u Srednjoj školi Zabok, Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok i Srednjoj školi Konjščina, dok će se u preostalim srednjim školama aktivnosti provesti tijekom studenoga i prosinca.

Odgovorno sudjelovanje

Tijekom predavanja, predstavnici Policijske uprave krapinsko – zagorske učenicima prezentiraju zakonski okvir vezan uz mlade vozače, opasnosti koje se kriju u prometu, mjere sigurnosti u prometu, utjecaj alkohola na sposobnost vozača i druge informacije ključne za odgovorno sudjelovanje u prometu. Iznesene informacije potkrijepljene su statističkim podacima, fotografijama i video materijalima koji upozoravaju na stravične posljedice prometnih nesreća uzrokovanih konzumacijom alkohola. Tijekom akcija, učenici koriste “pijane naočale“ kako bi kroz igru i rješavanje zadataka imali priliku osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u koraku te smanjenje mogućnosti koordinacije pokreta.

Provoditelj projekta

Kroz sudjelovanje u aktivnostima stječu uvid kako alkohol vidno smanjuje njihove sposobnosti, jer “pijane naočale“prikazuju iskrivljenu percepciju vida, odnosno, sliku kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju, što je učenicima i učenicama zanimljivo i poučno.
Projekt provodi Mreža udruga Zagor zajedno s partnerima, PU Krapinsko – zagorskom, Udrugom “Regenerator” i Krapinsko – zagorskom županijom. Sufinanciran je kroz provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova, a usmjeren je na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba