IZ NJEGA IDU UVIJEK “ROSNI” GEMIŠTI: Mario Fabijančić (49) iz Mihaljekovog Jarka kod Krapine, napravio je pomalo neobičan točionik za pića, koji je postao pravi hit u njegovom društvu. Prezentirao nam ga je u društvu sina Hrvoja (22)

“IDEMO KOD KLETI MALO TIPKATI”: Kada ga je završio, svi su htjeli vidjeti i isprobati – kakav je to sad gemištomat. Jedino je mama bila malo ljuta…

Objavljeno: 01.11.2018. Alen Brodar

Sjećate se one reklame za jedno pivo, kada par pozove svoje društvo kući – i dok žena vodi prijateljice pokazati novi ormar s cipelama, suprug vodi dečke u svoj ormar – s ohlađenim pivama. Ne zna se tko je jače vrištao od oduševljenja… E, pa nešto je slično svojim prijateljima prije pet godina priuštio Mario Fabijančić iz Mihaljekovog Jarka kod Krapine. Taj je 49-godišnji elektrotehničar, u svoje slobodno odlučio napraviti – gemištomat. Ali nije to običan točionik na struju – iz njega uvijek ide idealno ohlađeno piće. Genijalno, rekli bi Zagorci.

Nestrpljivo društvo

– Ideja se rodila prije nekih pet godina, s ciljem da u vrlo kratkom vremenu mogu ohladiti veću količinu napitka – vina, vode, soka, piva,… Naravno, tu sam prvenstveno mislio na ljetne mjesece, kada se i hladno piće vrlo brzo zagrije, nakon što se izvadi iz hladnjaka. Dakle, kada dođe ekipa, da se za 15-ak minuta može popiti osvježavajuće piće ohlađeno na nekih 8 Celzijevih stupnjeva – objašnjava nam Mario.

Kada je u društvu rekao da će si napraviti gemištomat, prva njihova reakcija bila je smijeh.

– Neki mi nisu vjerovali i bili su skeptični. Poslije posla kad bi se išlo na pivo, ja sam uvijek tada govorio da ne idem, da nemam vremena jer radim gemištomat. Bili su tu malo i zbunjeni pogledi jer nisam im htio pokazati dok nije bilo gotovo. Silom su htjeli doći k meni doma da vide što ja to radim, međutim, ja ih namjerno nisam zvao, bili su jako nestrpljivi. I onda kad sam ih konačno pozvao, opće oduševljenje. O njihovoj reakciji najbolje govori činjenica da smo te večeri nas četvorica popili 28 litara gemišta, pao je odmah i roštilj, nije baš bilo lagano drugi dan ići na posao… – otkriva Mario.

U društvu je gemištomat vrlo brzo postao hit – seli ga se po raznim feštama i kletima, a svi koji su ga prvi puta vidjeli, ostali su jednostavno oduševljeni.

– I danas mi kažu:”Idemo kod kleti malo tipkati!” – govori Mario kroz smijeh, dok nam kod svoje kleti toči hladni gemišt.

Bio je to znak da Mario krene u izradu druge verzije gemištomata, ove koju smo i mi imali prilike isprobati. Vanjski izgled idealan je za neku klet ili seoski turizam, budući da je napravljen od stare bačve, a osim što se na njega može točiti, može poslužiti i kao povišeni stol.

– To je naše zagorsko i tako mora izgledati. Gledao sam i da ima visinu šanka u kafiću, da se oko njega može stajati ili sjediti na barskim stolicama i uživati u piću i druženju. Čak sam i u kafić išao s metrom izmjeriti koliko je visok šank. A unutra, iza drva su četiri rezervoara po pet litara i jaki rashladni uređaj s termostatom. Točionik ima četiri tipke, dvije za vino i dvije za vodu, dakako, ako vam služi za točenje gemišta. Jer podržava sve napitke, sokove, rakiju, gazirana pića… Koliko dugo držite tipku, tako dugo toči – kaže Mario, koji je imao već mnogo upita za gemištomat te kaže da bi bez problema mogao napraviti jedan nekome tko to želi.

Mogao bi ih napraviti još

– Izrada bi trajala tjedan do dva, ovisno o tome koliko imam slobodnog vremena. Može se svašta napraviti, ne mora točno tako izgledati, ovo je bila neka moja vizija. Ali može varirati i zapremnina i izgled i broj točionika, sve prema dogovoru – objašnjava Mario.

Kaže kako se na nekim feštama i ne stiže točiti, koliko je to ljudima zanimljivo i praktično.

Mario nam je gemištomat pokazao u društvu svog 22-godišnjeg sina Hrvoja, koji pak nam je otkrio da je i u njegovom društvu, kada se fešta, to jedna od najzanimljivijih igrački.

– Jako je dobro prihvaćen, iako mu ispočetka ni mi doma nismo vjerovali kada je rekao da ide raditi gemištomat. Nismo uopće znali kako bi to trebalo izgledati u funkcionirati, ali svi su super prihvatili, jedino je, kad je proradio, mama bila malo ljuta – ispričao nam je uz smijeh Hrvoje, rekavši da je u prvih mjesec dana na svakodnevne prezentacije, jer svi su htjeli vidjeti što je to njegov otac složio, otišlo oko 300 litara vina. Gemištomat, kaže, i dalje “radi k’o vurica”. Uostalom, i sami smo se uvjerili. Živjeli!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba