Velika svečanost u Župi Jesenje završila je domjenkom i druženjem

Proslavljena 160. obljetnica izgradnje župne crkve, misu zahvalnicu predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak

Objavljeno: 30.10.2018. JJ

U Župi Gornje Jesenje u nedjelju je proslavljena sveta misa zahvalnica, a ujedno je obilježena i 160. obljetnica izgradnje crkve sv. Ivana Krstitelja. Zahvalnici je prethodila i trodnevna duhovna priprema, pa je tako prvog dana trodnevnice svetu misu predvodio vlč. Ivan Hruško, župnik iz Cvetlina, drugog dana mons. Andrija Kišićek, župnik iz Lepoglave, dok je treći dan bio posvećen mladima, pa je katehezu i svetu misu predvodio studentski kapelan u Zagrebu, don Damir Stojić, koji je mladima govorio o brojnim aktualnim temama, poput čuvanja Božjih zapovijedi, ljubavi i čistoći, slobodi, psovkama…
U nedjelju su se ispred Vatrogasnog doma okupili brojni članovi udruga s područja općine Jesenje, koji su se, zajedno s ostalim vjernicima, u procesiji uputili u crkvu na svečano misno slavlje, koje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Njega su pozdravili i zaželjeli mu dobrodošlicu ovogodišnji krizmanici Melani Draganić i Roko Kranjčec.

Božji plan

U svojoj homiliji, biskup Mrzljak je potaknuo vjernike na molitvu “Gospodine daj da progledam, daj da uvijek budem otvoren životu vjere, da mogu živjeti svoj svagdanji kršćanski život”.
– Kako je nastao ovaj klip kukuruza, tko je dao takvu moć zrnu kukuruza da iz njega izraste cijeli jedan klip kukuruza, tko je zemlji dao tu moć, tko je čovjeku dao tu moć da može stvarati, da može razmišljati, tko je čovjeku dao život? Čovjek u svakoj stvarčici prepoznaje Božju dobrotu i Božji plan koji ima s nama ljudima, koji nam na neki način otvara oči vjere. Mi očima vjere promatramo Božju ljubav, Božju dobrotu i promatramo sve ono što Bog čini za čovjeka. Mi smo pozvani živjeti dobro, kvalitetno ovaj život kao kršćani. Isus nam je pokazao put kako treba živjeti kršćanskim životom, koji nije ni lak ni jednostavan, nego od nas traži žrtvu i zalaganje – istaknuo je biskup Mrzljak.

Uručene zahvalnice

Članovi jesejanskih udruga prinijeli su darove – kalež, hostiju, vino i vodu, Bibliju te posebno ukrašene košare s plodovima zemlje, a na kraju svete mise domaći župnik Danijel Herceg zahvalio je svima koji su doprinijeli ovoj proslavi. Biskupu je riječi zahvale uputila Sara Gašparić, a u ime župljana poklon mu uručio Stjepan Herceg. Na kraju je biskup blagoslovio stol na kojem su se nalazili pekarski proizvodi te kolači koje su ispekle domaćice. Vjernici su se po završetku svete mise okupili oko toga stola i zajednički blagovali, a vinom su ih počastili jesejanski vinogradari i obitelj Ivana Janžeka. Završetak ovogodišnje jesejanske zahvalnice obilježili su kuburaši pucnjevima iz svojih kubura, a okupljene na trijemu ispred crkve zabavljali su i domaći muzikaši.
Za biskupa, svećenike, donatore, uzvanike i članove Župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća priređen je zajednički objed u dvorani Doma kulture a tom prigodom vlč. Danijel Herceg je dobročiniteljima i donatorima uručio zahvalnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba