Zagorce, koji su kao jedini rezervisti iz RH sudjelovali u najvećoj vojnoj vježbi Hrvatske vojske “Velebit 18”, u Zaboku dočekale sretne obitelji

RAME UZ RAME S PROFESIONALCIMA: Uspješno izolirali i opkolili teroriste te im uz pomoć pješadije i oklopnih vozila onemogućili bijeg

Objavljeno: 19.10.2018. JJ

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” prošle je subote održana demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”. Vježbovnu skupinu na toj lokaciji činili su djelatnici i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije (1. PjP), djelatnici Satnije specijalne vojne policije (SSVP) i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD). Uz sudjelovanje na vježbi, pripadnici 1. PjP provodili su i predmobilizacijsku obuku pričuve. Na vježbi na “Gakovu” ukupno je sudjelovalo 197 aktivnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske. Kao jedini rezervisti iz Republike Hrvatske, sudjelovali su oni s područja Krapinsko – zagorske županije, a danas ih je prilikom povratka s vojne vježbe, u Zaboku, uz njihove obitelji, dočekao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Naša 1. satnija 1. bojne 1. pukovnije sudjelovala je kao jedini rezervni sastav na ovoj vojnoj vježbi, a prema riječima pukovnika Romana Kelnerića, ali i ostalih iz Hrvatske vojske, dečki su ostavili fenomenalan dojam sa svojom ozbiljnošću, profesionalnošću, trudom. Bili su rame uz rame s vrhunski opremljenim profesionalnim jedinicama Hrvatske vojske i policije i stvarno moramo biti ponosni na njih – rekao je župan Kolar.

Novi prijatelji

Njegove riječi potvrdio je i pukovnik Roman Kelnerić.
– Sve to treba zahvaliti pripadnicima prve pješačke satnije. Dečki su me stvarno ugodno iznenadili. Ovo je drugi puta da se diže satnija, prošle godine je to bilo u Slavoniji, a ove godine ovdje. Svi koji su dolazili u nadzore, obilaske, bili su impresionirani. Ja sam im to pokušao objasniti rekavši kako to nisu ročnici koji su došli u vojsku, nego izgrađene osobe koje se znaju postaviti kad treba. Bilo je dosta aktivno, već nakon dva dana počeli su sudjelovati u vježbi koja traje 72 sata i kroz koju smo stalno prolazili. Dakle, svaki dan smo imali jedan vod koji je 24 sata bio na osiguranju baze, tako da su se ljudi, s obzirom na to da su došli iz civilstva, i malo potrošili. I rekli smo, ako netko ne može pratiti tempo, nema potrebe da se forsira, no oni su rekli svi želimo i svi ćemo to odraditi – istaknuo je pukovnik Kelnerić.
Među sudionicima vojne vježbe bio je prvi dočasnik prvog voda prve satnije prve bojne prve pukovnije Hrvatske vojske, Krešimir Končevski.
– Kao pripadnik Hrvatske vojske u vrijeme Domovinskog rata, mogu biti ponosan na ove mlađe dečke koji su većinom bili s nama na terenu, jer su se pokazali kao izuzetno profesionalni. Sudjelovali smo uz neke Specijalne jedinice Hrvatske vojske i Hrvatske policije u ovoj vojnoj vježbi i zapravo smo prikazali na koji se način pričuvni sastav može upotrijebiti u akcijama koje bi eventualno bile potrebne. Ovu vježbu pamtit ću prije svega po stjecanju novih zagorskih prijatelja, mi smo se međusobno povezali, družit ćemo se i dalje, a kao jedinica i dalje smo na popisu. Spremni smo u slučaju da nas treba aktivirati. Ova vježba nam je na neki način dala i neke dodatne vještine – otkrio je Končevski.

Središnji događaj

Središnji događaj vojne vježbe bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko – terorističke skupine. Prema scenariju, obavještajni modul uočio je ubačenu terorističku skupinu. O tome je izvijestio Zapovjedništvo snaga “Sjever” smješteno na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, koje je izdalo zapovijed zapovjedniku 1. PjP da svojom 1. satnijom izolira teroriste, potisne ih i opkoli ih uz pomoć pješačkog naoružanja te oklopnih vozila i onemogući im bijeg. Onesposobljavanje i uhićenje terorista te neutralizaciju minsko – eksplozivnih sredstava izvršili su pripadnici SSVP-a s pridodanim elementima iz Pukovnije vojne policije. Na poprište događaja transportirani su vlastitim oklopnim vozilima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u akciji su koristili i službene pse.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba