[FOTOGALERIJA] U HOTELU WELL U TUHELJSKIM TOPLICAMA OTVOREN 7. INTERSLAST, MEĐUNARODNI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA

NAJPOZNATIJA HRVATSKA SLASTICA NA KORAK JE DO ZAŠTITE: Uz ukusne deserte iz Paname, Engleske ili Francuske, “kraljevi Interslasta” ipak su zagorski štrukli

Objavljeno: 16.10.2018. Alen Brodar

U Termama Tuhelj otvoren je sedmi Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa (s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka) iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske.

– Iznimna je čast za nas da se Interslast već petu godinu održava kod nas, jer kao što znate prve dvije godine održavao se u Istri. Tako širimo promociju Zagorja i dobivamo nove potencijalne goste. Naše ugostiteljske škole mogu se ovdje natjecati s učenicima iz čitave Hrvatske i drugih zemalja i jedni drugima prenositi znanje i to jedan veliki dobitak. Važno je da za naše manifestacije kao što su Štruklijada, Babičini kolači znaju drugi, da se međusobno povezujemo i drugima nudimo svoje proizvode. Ministarstvu poljoprivrede predali smo zahtjev za zaštitu zagorskih štrukli, a paralelno pripremamo i europsku zaštitu. Moramo i dalje raditi na brendiranju zagorskih štrukli jer su se svi u dvorani složili da su oni najpoznatija zagorska slastica u Hrvatskoj i svijetu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, prilikom otvaranja Interslasta.

Stjepan Odobašić, direktor Interslasta, kazao je da ta manifestacija želi predstaviti izvorne slastice iz Hrvatske, regije i svijeta.

Dva milijuna godišnje

– Za tu priliku smo mi ove godine pozvali pet hrvatskih županija i po prvi puta ćemo ovdje vidjeti i kušati neke kolače. Uspjeli smo i dobiti slastičarku iz Paname, koja će prikazati, a moću ćemo i degustirati, kolače iz Srednje Amerike, posebno iz Paname. Zatim je tu jedna slastičarka iz Londona, koja će predstaviti njihove kolače iz 17. stoljeća, a imamo i gošću iz Francuske, koja će raditi eklere.

To su kolači koji se vraćaju na velika vrata u cijelom svijetu. Ove godine je ugodno iznenadila Krapinsko – zagorska županija, iz nje je prijavljeno 25 posto natjecatelja, što nam je jako drago, a s druge stane pozvali smo i udruge koje se bave njegovanjem tradicije i želja nam je da jednog dana Babičini kolači sudjeluju u Istri i da postoji malo šira suradnja među tim raznim manifestacijama – istaknuo je Odobašić.

S velikim zanimanjem očekuje se i natjecanje u spravljanju izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.

– Na području Hrvatskog Zagorja godišnje se, bilo u domaćinstvima, bilo u restoranima, pripremi blizu dva milijuna zagorskih štrukli. Ova brojka se znatno povećava kad uključimo Varaždinsku županiju, Zagreb ali i šire. Rijetko koja izvorna delicija može se pohvaliti ovakvom brojkom i u smislu potrošnje i same proizvodnje – dodao je Odobašić.

Članica žirija je Štefica Gulija iz slastičarnice “Tri užitka“, višestruka pobjednica Štruklijade, koja je rekla što je važno kod štrukli.

– Najvažnije je tijesto i nadjev. Tijesto je vučeno i mora biti ručno rađeno i prije rađenja mora se odmoriti barem pola sata, a za nadjev je jako bitan sir i njegov okus. Nadjev je jednostavan, ali bitna je njegova rahlost i dobar omjer. Naši zagorski štrukli su pečeni u pećnici i moraju biti zlatno – žute boje, istaknula je gospođa Gulija, čiji sladoledi također osvajaju prva mjesta.

– Što se tiče sladoleda, moram reći da u okusu stalno nešto dodajemo. Ostalo ne mijenjamo, jer su ljudi zaista zadovoljni. Ove godine dobili smo prvu nagradu u Hrvatskoj, sljedeće godine idemo u Italiju, ljudi su zaista zadovoljni i gosti nam se stalno vraćaju. U planu su i namirnice za nove sladolede – istaknula je.

Direktorica Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar rekla je da su tema ove godine u natjecateljskom dijelu slastičarski proizvodi svake zemlje.

– Međutim nama je posebno bitan onaj dio natjecanja u spravljanju zagorskih štrukli s obzirom na sve aktivnosti koje Krapinsko – zagorska županija ima u očuvanju i zaštiti tog zagorskog specijaliteta. Sudjeluje nekoliko natjecateljica koje su sudionice manifestacije Babičini kolači i one će predstaviti neke tradicijske kolače. Bit će tu i puno radionica i predavanja, vezano upravo uz slastičarstvo, a iznimno mi je drago što ima puno mladih natjecatelja – naglasila je Škrinjar.

Na otvorenju je bio predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško.

– Slastičarstvo i obrtništvo su povezani. Sve se to još manje više radi rukama, pa onda možemo punim pravom reći da je to pravo obrtničko zanimanje. Razvoj samoga slastičarstva je zadnjih desetak godina u jednom uzletu, jer se svake godine otvaraju nove slastičarnice, rade se nove vrste kolača, slastica i sladoleda. Zagorje je postalo poznato po dobrom sladoledu. Mislim da je to jedna grana industrije u kojoj svi imaju prostora za napredak – dodao je Pleško.

Na Interslastu je po prvi puta bio i koprivničko – križevački župan Darko Koren.

– Krapinsko – zagorska županija ima sve predispozicije za održavanje takvih manifestacija. Mogu u šali reći da smo pomalo ljubomorni. Imate toplice, velik broj ugostiteljskih objekata, restorana, tako da je zapravo prirodno da jedna takva manifestacija bude ovdje. Podatak koji smo čuli da se u Krapinsko – zagorskoj županiji ispeče dva milijuna štrukli godišnje, zaista je začuđujuć. Ovo područje je izuzetno razvijeno, što se tiče turizma i ugostiteljstva i drago mi je da i mi sudjelujemo s nekoliko svojih izlagača – zaključio je Koren.

Izvorne slastice

Na kongresu će biti predstavljena i već zaštićena slastica, vidovečki gibanik, podravska mazanica, zatim furenjaki, podravske zvjezdice, podravska pogača z oreji, istarski pandešpanj i drugi izvorni kolači. Posebno će biti zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa će, kao što je već spomenuto, panamski sudionici predstaviti cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti će moći kušati i francuske eklere te brojne druge slastice.

Bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Pobjednička juniorska ekipa odlazi na svjetsko natjecanje SIGEP u Italiju 2019.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba