ŽIVOT NA SJEVERU: Što se to kuha na našoj političkoj sceni? Posavec, Topolovec i Čačić fotografirani na ručku u Šibeniku

FOTOGRAFIJA GOVORI VIŠE OD TISUĆU RIJEČI: Rađa li se nova regionalna stranka, po uzoru na istarski IDS?

Objavljeno: 16.10.2018. AB

Zanimljiva fotografija pojavila se na društvenim mrežama, koja je zaokupila našu pozornost. Na njoj naime sjede (slijeva na desno) međimurski župan Matija Posavec, načelnik Radoboja Anđelko Toplovec i varaždinski župan Radimir Čačić – tri regionalna političara, nekad sva trojica iz HNS-a, a danas je u toj stranci ostao samo jedan – Matija Posavec – no, koliko dugo? S pozadine fotografije može se primijetiti, za one koji su jednom bili u Solarisu kod Šibenika, da je taj ugodni ručak održan upravo tamo.

Dani regionalnog razvoja

A kako znamo da je prije desetak dana upravo u Šibeniku održana konferencija “Dani regionalnog razvoja” i EU fondova”, to nam govori da je sastanak održan nakon što je Anđelko Topolovec dao ostavku na sve funkcije u HNS-u i nakon što se ispisao iz stranke te nakon što je isto učinila i zagorska saborska zastupnica Marija Puh. Priča se da bi uskoro isto mogla učiniti i Posavčeva desna ruka Bernarda Topolko, pa bi time HNS bio ozbiljno “nagrižen”, kako u Saboru RH, tako i na regionalnom stranačkom bojištu. Ova fotografija to nikako ne demantira. Ne zaboravimo, pojavila se ovih dana fotografija Milana Bandića u Radoboju, koji je čini se, vrlo zanimljiv svim stranama.

SDP-ovi odmetnici

Još kada se nadoda da bi u srijedu iz SDP-a, još jedne stranke u rasulu, priča se po kuloarima, trebao izaći nekadašnji predsjednik varaždinske organizacije te stranke Mario Habek, sve je izvjesnije da bi ovaj prazan stolac na fotografiji trebao popuniti upravo on. A navodno se pregovara s još jednim nezadovoljnim SDP-ovcem, suspendiranim bivšim ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem. I kada onda stavite na papir ova prezimena: Čačić, Hajdaš Dončić, Posavec, Habek, Topolovec, Puh, Topolko, ne možete se oteti dojmu da na bregima puše neki novi, i to ne baš slabi politički vjetar – sjeverac, rekli bismo. Pitanje je samo, koga će sve pomesti.

Za komentar smo pokušali zamoliti svu trojicu aktera s fotografije, no dok nam se Posavec nije javio, Topolovec je rekao da nema komentara, dok je Radimir Čačić rekao kako je pozicija “sjevernjaka poznata”.
– Jedina stvarna šansa za sjever je da se stvori politička snaga koja beskompromisno brani njegove interese. Mi smo u kontinuitetu u svim segmentima u neravnopravnom položaju. Najjači smo izvoznici s najjačom prerađivačkom industrijom, a istovremeno s najmanjim plaćama i najmanjim ulaganjima države. Ne tražimo ništa više ni manje u odnosu na ostale. Što znače sastanci? Pa svaki prst pojedinačno ima svoju snagu, ali ako imate šaku, onda je to puno više – objasnio je Čačić metaforom.
– Mi moramo tražiti tu vrstu koncentracije političkog utjecaja sjevera. Objektivno, HDZ nije politička snaga koja štiti naše interese, SDP to niti jest, niti će to ikada biti, oni danas imaju sasvim druge probleme, a u sredini objektivno nema ničega, nisu to ni Živi zid ni Most. Dakle, ako su nam to opcije, onda jao nama, ali to nisu sve opcije – tvrdi Čačić.
Naš je cilj da sve one koji nisu ideološki obojeni su dobrodošli i ojačat će nas. HNS se nažalost razotkrio kao stranka koja svoje osobne interese stavlja ispred i minimuma pristojnosti prema biračima, pa onda to zamata u celofan navodnih reformi. Zato su i nestali s političke scene, bez obzira na fasadu u liku potpredsjednika Vlade RH i cijelog niza funkcija, ali stranke praktički više nema. Dakle, ljudi u centru traže politički prostor, ako namjeravaju i dalje politički djelovati. Mi nemamo problem razgovarati s članstvom ili aktivistima HNS-a, ali razgovaramo i sa svima drugima. Naš stav je jasan: Sjever mora ići na jednu snažnu regionalnu stranku. Naše su poruke nacionalne, ali naša je baza regionalna – zaključio je Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba