Konferencija “Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ u Šibeniku okupila 700-tinjak sudionika, među kojima je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar

Premijer Plenković: EU fondovi trebaju smanjiti razliku u razvijenosti županija i omogućiti da dosegnemo razvoj drugih članica Europske unije

Objavljeno: 09.10.2018. JJ

U Šibeniku je održana konferencija “Dani regionalnog razvoja i EU fondova“, koja je okupila više od 700 sudionika. Razmijenjena su iskustva u provedbi EU fondova te su predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske, kao i mogućnosti financiranja regionalnog razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

Snažan zamah

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger prisutnima se obratio video porukom. Uz ministre Horvata, Ćorića, Butkovića te ministricu Divjak, konferenciji su nazočili župani, gradonačelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova.
– EU fondovi za Hrvatsku imaju dva temeljna značaja, a to je smanjenje unutarnjih raznolikosti u pogledu razvijenosti županija i naših krajeva te da u što kraćem roku dosegnemo razvoj drugih članova EU – istaknuo je predsjednik Vlade RH Plenković.
Ministrica Žalac je dodala kako je novim zakonskim okvirima, mjerama, strateškim okvirima i instrumentima izvršen snažan zamah u sustavu korištenja EU fondova, a regionalnom razvoju osigurana ravnomjernost i održivost.

Nepravilnosti u provedbi

– Nastavit ćemo s koordinacijom aktivnosti državnog i javnog sektora radi pravovremene i kvalitetne pripreme velikih i strateških projekata u sektorima prometa, zaštite okoliša, gospodarenja vodama, znanosti, obrazovanja, zdravstva te informacijskih i komunikacijskih tehnologija – zaključila je Žalac.
U okviru konferencije, ministri i visoki dužnosnici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Malte sudjelovali su u raspravi o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova.
U sklopu “Dana regionalnoga razvoja i EU fondova”, održan je i Sajam hrvatskih otočnih proizvoda, na kojem su lokalni proizvođači predstavili svoje domaće proizvode.
Na konferenciji je sudjelovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba