DJEČJI TJEDAN U ZABOKU OBILJEŽEN RAZNOLIKIM PROGRAMIMA I AKTIVNOSTIMA

Igre na temu kulturne baštine oduševile djecu, organizirane su razne radionice, a bila je tu i “Bajkaonica” za mališane u OB Zabok

Objavljeno: 09.10.2018. zagorjeinternational

Društvo “Naša djeca“ Zabok organiziralo je brojne aktivnosti u Dječjem tjednu, koji se obilježavao od 1. do 7. listopada, a sve pod motom “Ljubav djeci prije svega“.
Međunarodni dan djeteta i prvi dan Dječjeg tjedna u Zaboku otvoren je igrama na temu kulturne baštine na Trgu Ksavera Šandora Đalskog. Igre su osmišljene povodom Europske godine kulturne baštine, a kreatorica igara bila je Zvjezdana Balija, volonterka DND-a Zabok, dok su u izradi igara sudjelovala djeca iz Dječjeg foruma, Dječjeg gradskog vijeća i volonterke Društva Naša djeca Zabok. U igrama su sudjelovale grupe mališana Dječjeg vrtića “Zipkica” i razredi Osnovne škole K. Š. Gjalskog s prigodnim imenima “Drvene igračke”, “Licitari”, “Kitice ružmarina”, “Pureki”, “Štrukljeci”, “Čipkice”, “Škrljačeki”, “Grozdeki”, “Gibanice” i “Medenjaki”. Djeca, odgajateljice i učiteljice, bili su oduševljena igrama kojima smo proputovali cijelu Hrvatsku. Zagorje su predstavile igre: “Trka ftičekima”, “Deni škrlak” i “Ukrasi licitarsko srce”, a ostale dijelove Hrvatske predstavljale su igre: “Kišna alka”, “Raspleti čipku”, “Slijepi zvončari”, “Praznik slobode” (Dubrovnik), “Prelijevanje slapova” (Plitvička jezera), “Mali planinari” (Risnjak) i “Prenošenje jaja” (Kopački rit).

“Glasnije! Govori glasnije!”

Vrtićke grupe i razrede za trud i sudjelovanje nagradio je Grad Zabok simboličnim poklonom: hrvatskom inačicom igre “Memory”. Specifičnost te igre njezina je zabavno – edukativna usmjerenost na temu kulturne baštine, s ciljem upoznavanja i učenja djece o bogatoj kulturnoj baštini Hrvatske. Igre su vodile volonterke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, volonterke DND-a Zabok, a po prvi puta i članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok, čime se promiče odgoj za volontiranje.
DND Zabok u suradnji s Green Room galerijom i udrugom Gokul organizirao je izložbu “Glasnije! Govori glasnije!”, autorice Ane Kuzmanić, koja je održala i radionicu s učenicima trećeg i četvrtog razreda OŠ K. Š. Gjalskog. Dječji tjedan u Zaboku nije mogao proći ni bez KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma, koji je ponovo otvorio svoja vrata za djecu Dječjeg vrtića “Zipkica”. U sklopu programa “Bajkaonica“, u okviru projekta “Neka odrastanje bude dječja igra“, koji već petu godinu zaredom zajednički provode Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske i tvrtka NIVEA, održana je “Bajkaonica“ za djecu koja borave na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zabok.

“Kutić slikovnica“

U Dječjem je tjednu s radom započela igraonica “Kutić slikovnica“ DND-a Zabok, koja okuplja djecu od tri do šest godina koja ne idu u vrtić, dok je za djecu i roditelje u Gradskoj knjižnici nastavljen program “Čitaj mi!“, čiji je cilj promocija čitanja na glas djeci od najranije dobi.
Održana je i radionica Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća “Za prava svakog djeteta borimo se MI, u DND pridruži se i TI!“ U posjet je došao gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je sudjelovao u radionici, koju su osmislile i vodile Neda Novosel i Jana Borovčak, voditeljice Dječjeg foruma DND-a Zabok.
Članovi DND- a sudjelovali su i na svečanom otkrivanju ploče “Krapinsko – zagorska županija – prijatelj djece“.
– Dječji tjedan u Zaboku uspješno je realiziran upravo zahvaljujući mnogobrojnim volonterkama i volonterima DND-a, koji daruju svoje slobodno vrijeme za dobrobit djece. Svim ovim aktivnostima s djecom i za djecu želi se ukazati na važnost promicanja prava djece, kao i odgovornosti odraslih za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece, kao i poticanje na aktivnu dječju participaciju – rekla je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i koordinatorica programa i aktivnosti u Dječjem tjednu. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba