Već tradicionalno, prve nedjelje u listopadu proslavljena je sveta misa za bolesnike u Župi Zabok

Stari, nemoćni i bolesni župljani primili sakrament bolesničkog pomazanja i svetu pričest, a mogli su i izmjeriti tlak i šećer u krvi

Objavljeno: 08.10.2018. zagorjeinternational

Iako se Dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u veljači, s obzirom na niske temperature, mnogim je bolesnicima tada teško doći na svetu misu, pa se u zabočkoj Župi sv. Jelene Križarice već tradicionalno misa za bolesnike slavi prve nedjelje u listopadu. Bolesnici su tako protekle nedjelje na svetoj misi primili sakrament bolesničkog pomazanja i svetu pričest. Misno slavlje uz p. Franju, gvardijana samostana u Krapini i domaćeg župnika, vlč. Marijana Culjaka, predvodio je mons. Ivan Miklenić, kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavni urednik “Glasa Koncila”.

“Jedno tijelo”

U svojoj homiliji, mons. Miklenić se osvrnuo na evanđelje u kojem Isus govori o jednosti i nerazrješivosti ženidbe.

– Čovjek je stvoren kao muško i žensko, da bi stvarao obiteljsku zajednicu i dvoje njih postaje jedno tijelo. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. Zato supružnici na vjenčanju izriču obvezu uzajamnog poštovanja u dobru i zlu, zdravlju i bolesti. Upravo u toj bolesti do izražaja dolazi bračna ljubav. Iako danas postoji organizirana zdravstvena zaštita, najbolju njegu ipak može pružiti obitelj, točnije bračni drug. Upravo taj bračni drug, koji je Isusov učenik, u patničkom licu svoga bračnog druga, bit će sposoban prepoznati patničko lice Isusovo, te mu pomoći – zaključio je mons. Miklenić.

Pozvao na molitvu

Na kraju homilije, pozvao je na molitvu za bračne drugove, da se ponovno počnu prihvaćati takvima kakvi jesu i da se iznova žrtvuju jedan za drugog. Pozvao je na molitvu za obitelji u kojima su bolesnici, za medicinsko osoblje, liječnike i medicinske sestre, da u svojoj službi uvijek poštuju dostojanstvo ljudske osobe.
Na svetoj misi pjevali su župni zbor i zbor mladih, a po završetku, župljani su mogli izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, kao i počastiti se kolačima i sokovima koje su, kao i svake godine, pripremili župljani.



POSEBNA POZORNOST BILA JE POSVEĆENA ŠUTNJI
Zabočki župljani na duhovnoj obnovi u Opatiji

Župljani zabočke Župe sv. Jelene Križarice u petak su se uputili na duhovnu obnovu u Opatiju, gdje ih je dočekao p. Zvonko Vlah. Odmah po dolasku, sudjelovali su na pobožnosti svete krunice, a misno slavlje predslavio je p. Bojan Bijelić, mladomisnik, dok su župljani zabočke župe pjevali.

Nekoliko susreta

Tijekom duhovne obnove, održano je nekoliko susreta, a sudionici su bili pozvani razmisliti o tome šire li ljubav, povjerenje i istinu u svojoj okolini, odazivaju li se Božjem pozivu u svakodnevnom životu, žive li prema Božjim zapovijedima ili ih ponekad preplavi dvoličnost. Posebna je pozornost bila posvećena šutnji i pokušaju osluškivanja što Bog govori.
Duhovna je obnova završila nedjeljnim misnim slavljem. P. Zvonko je u homiliji još jednom ponovio sve one misli koje su sudionici duhovne obnove imali prilike čuti, a dotaknuo se i nedjeljnog evanđeoskog ulomka.

O braku

– Brak je zajedništvo utemeljeno na ljubavi između dvije osobe različitog spola, a izvor te ljubavi počiva u Bogu. Zato to zajedništvo sam Bog blagoslivlja i tako je brak sakrament, znak Božje prisutnosti među ljudima. Zato uzima dijete i stavlja ga u sredinu, pokazujući važnost djeteta, ali i njegovu potrebu za roditeljima, ocem i majkom. Da bi djeca normalno rasla i razvijala se u zdrave i plemenite osobe, trebaju zdravu obitelj, a to je zajedništvo oca, majke i djece. Ulazak u bračno zajedništvo nije kratkotrajna avantura, kako se to danas često želi prikazati, nego je životni poziv utemeljen na ljubavi dviju osoba, muške i ženske. Isus je tako označio dvije temeljne oznake kršćanskog braka: jedinstvo, jedan muž i jedna žena, do smrti, i nerazrješivost, uzajamna vjernost do smrti – zaključio je p. Zvonko. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba