U Vidovcu svečano otvorena 21. Zeljarijada, a kad već Zagorci nisu ove godine uspjeli napraviti najavljene štrukle za Guinnessovu knjigu rekorda, Varaždinci su se pobrinuli za glavnu atrakciju svoje manifestacije

MEGA SARMA: Motali je tri dana, a utrošili su 22.000 listova kiselog zelja, 710 kilograma mesa, 100 kilograma riže i 75 kilograma kobasica

Objavljeno: 23.09.2018. Alen Brodar

U Vidovcu je u subotu svečano otvorena Zeljarijada, gastronomska manifestacija u čast varaždinskoga zelja, izvornog proizvoda koje je najomiljenije među građanima cijele Hrvatske. Zeljarijada se ove godine održava 21. put, a prvi put je započela u osnovnim i srednjim školama diljem Varaždinske županije, kao i u restoranima, u kojima su na meniju bila jela od zelja i sa zeljem.

Najomiljenije jelo Hrvata

Uz Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, glavna atrakcija i ovaj je put bila mega-sarma, najomiljenije jelo Hrvata. Inače, Zagorci su najavili kako će ove godine u sklopu Štruklijade ili Tjedna kajkavske kulture napraviti štrukle za Guinnessovu knjigu rekorda, međutim, obaranje rekorda je izostalo. A ovu je sarmu čak tri dana pripremalo 25 profesionalnih kuhara zajedno s 20-ak budućih kuhara iz Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Ne samo da su utrošili 22.000 listova kiseloga varaždinskoga zelja, nego i 710 kilograma junetine i svinjetine, više od 100 kilograma riže, a i 75 kilograma kobasica. Ujedno su pripremali vjerojatno najveću zapršku – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.

Glavni cilj Zeljarijade je promocija varaždinskoga zelja, proizvoda i jela od ove zdrave namirnice, čija je izvornost prije točno godinu dana zaštićena na razini Europske unije.

– Prodaja varaždinskoga zelja značajno je porasla nakon dobivanja oznake izvornosti, što je i mene iznenadilo. S obzirom na to, očekujemo porast cijene ovog kvalitetnog proizvoda, na čijem ćemo brendiranju snažno raditi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Pretpostavke za to itekako postoje. Poznato je da je u Hrvatskoj varaždinsko zelje najomiljenije, daleko ispred ogulinskoga i ličkoga zelja, što potvrđuje kvalitetu. Tu je i kvantiteta, jer na području Vidovca i šire okolice imamo jednu trećinu proizvodnje Hrvatske. U Varaždinskoj županiji se na oko 1500 OPG-ova godišnje proizvode 20.000 tona zelja, od čega oko 7.000 kiseloga, a to su respektabilne brojke – rekao je župan Radimir Čačić.

Općine partneri

Zeljarijada ove godine prvi put ima općine – partnere, Maruševec, Vinicu i Petrijanec u kojima vrijedni poljoprivrednici također proizvode varaždinsko zelje.

I dok su posjetitelji uživali u slasnim jelima od autohtone namirnice, kuhari nisu skrivali zadovoljstvo nakon što su sate i sate utrošili u pripremu jela.

– Priprema mega-sarme je trajala tri dana. U četvrtak smo počeli s pripremom listova varaždinskog zelja, u petak smo počeli „motati“, a u subotu u tri sata sve postavili u ovu veliku posudu te je u šest sati počelo kuhanje. No, ove godine su se pripremala i brojna druga jela od zelja. U petak su učenici Gospodarske škole i SŠ Arboretum Opeka, koji se školuju za kuhara, pripremali po tri jela od zelja koja su kušali sudionici Zeljarskih igara – rekao je Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba