Dvor Veliki Tabor ove nedjelje priprema “Piknik kod Veronikinog Ivana”

Obogatite se novim spoznajama o Veroniki Desinićkoj i grofovima Celjskim, a zatim uživajte u proizvodima lokalnih OPG-ova i vinarija

Objavljeno: 21.09.2018. zagorjeinternational

Ova je godina proglašena “Europskom godinom kulturne baštine” te se tim povodom u Hrvatskoj od 20. rujna do 10. listopada, održava manifestacija “Dani europske baštine u Hrvatskoj“. Zajednička tema je “Umjetnost dijeljenja”, prihvaćena od strane većine zemalja Vijeća Europe. Temom se želi naglasiti načelo dijeljenja, odnosno, povećanja dostupnosti informacija o kulturnoj baštini svim zainteresiranim pojedincima i skupinama.
Dvor Veliki Tabor odlučio je Dane europske baštine obilježiti tako što će zainteresirane članove lokalne zajednice povesti do kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, gdje će se ove nedjelje održati “Piknik kod Veronikinog Ivana”. Svi zainteresirani upoznat će se s nevjerojatnom važnošću te crkvice za desinićki kraj i povijest, vezanu uz Veroniku Desinićku i grofove Celjske.

Velika vrijednost

Kasnogotička kapela sv. Ivana, koju je u spomen na svoju ženu Veroniku Desinićku i pozakonjenje sina Ivana (Johannes de Cilia) dao sredinom 15. stoljeća sagraditi Fridrik II. Celjski, oslikana je vrijednim zidnim slikama koje posredno, preko biblijskih scena, pričaju njihovu nesretnu ljubavnu priču. Taj zidni oslik otkriven je tek pred desetak godina, kada je Hrvatski restauratorski zavod izveo obnovu kapele, a o tome imaju li zidne slike u crkvi sv. Ivana i skriveno značenje, pisao je konzervator – restaurator savjetnik Ivan Srša.
S obzirom na to da je u Hrvatskome zagorju usmena predaja o Veroniki Desinićkoj, koja se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, dobro poznata, a činjenica da u jednoj maloj crkvici ta predaja dobiva svoje utemeljenje, gotovo nepoznata, djelatnici Dvora Veliki Tabor odlučili su lokalnu zajednicu na privlačan, zanimljiv, inkluzivan i prosvjetljujući način upoznati s još jednom velikom vrijednosti koju imaju u svojoj sredini.

Stručno predavanje

Program je zamišljen tako da se zainteresirane osobe do određene točke ispod brijega na kojem se nalazi kapela, organizirano dovezu automobilima, a potom se cijela grupa pješice uputi do kapele. Tamo će biti održano stručno, ali prilagođeno predavanje o obnovi i značenju zidnih slika, a potom bi sudionici rasprostrli dekice i u prirodi s divnim pogledom uživali u pikniku i proizvodima lokalnih OPG-ova i vinarija. Okupljanje će početi u 10 sati kod Dvora Veliki Tabor, odakle se kreće prema kapeli, a povratak je planiran oko 15 sati.
Organizator događanja je Dvor Veliki Tabor, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, Općine Desinić i Zagorska sela, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska sela i upravitelj Župe Zagorska sela vlč. Milan Juranić. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba