Počeo je novi, četvrti ciklus dječjih radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta “Zdravo i fino” Društva Naša djeca Zabok

“OD GORJA DO MORA”: Mladi kuhari uživali u pripremanju jela goranske, istarske, primorske i dalmatinske kuhinje

Objavljeno: 20.09.2018. zagorjeinternational

Novi, četvrti ciklus radionica zdravog kuhanja za djecu u sklopu projekta “Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok, koji se provodi s članovima zabočkog Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i ostalom zainteresiranom djecom te učenicima Srednje škole Zabok, nastavljen je u ugostiteljskom kabinetu SŠ Zabok, partnera na projektu. Koncept četvrtog ciklusa radionica kuhanja jest upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spremljenima na tradicionalni način, spajajući tradicionalno s modernim te korištenjem zdravih i sezonskih namirnica te začina na temu “Hrvatska tradicijska jela“.

Uhodana ekipa

Druga radionica u ovom ciklusu pod nazivom “Goranska, istarska, primorska i dalmatinska jela – od gorja do mora“ okupila je iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica SŠ Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Vjekoslav Flegar, Anja Kolarić, Jana Borovčak, Igor Jadan, Doris Tkalčević i Tomislav Jadan, na čelu s voditeljicom radionica kuhanja Snježanom Krpes i voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.
U uvodnom izlaganju o zdravim i tradicijskim jelima, voditeljica kuhanja Snježana Krpes djecu je upoznala s tipičnim namirnicama i jelima goranskog kraja i Like, Istre, Primorja i Dalmacije. Kako je pojasnila Krpes, jela Gorskog kotara i Like su jednostavna i prevladava sir, krumpir, pečeni kupus, divljač, gljive, šumsko voće i med. Istarska i primorska kuhinja poznata je pak po šparogama, maneštrama (juhama na žlicu), tjesteninama, tartufima te obilju morskih plodova, školjaka i ribe. Mediteranska kuhinja i dalmatinska hrana spoj je tradicije, glazbe i kulinarskog umijeća. Riba, hobotnica, sipa, muzgavci, lignje, samoniklo bilje, povrće, maslinovo ulje, pašticada, rižoto, šalša (umak od rajčice) omiljena su dalmatinska jela i namirnice.
– U ovoj radionici kuhanja povezali smo sve namirnice i okuse, od gorja do mora. Doručak smo započeli goranskim smoothiejem od borovnica i štrudlom, spremljenim po tradicionalnoj recepturi. Napravljen je i soparnik, domaće jelo od blitve i tijesta, zaštićeno od strane UNESCO-a. Uz istarski kruh sa sjemenkama suncokreta, bundeve, lana i sezama, poslužili smo domaći pekmez od šljiva spravljen u Lici, džem od smokava i naranče, tipičan za Dalmaciju te pekmez od borovnica iz Gorskog kotara – rekla je tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka Borovčak.

Demonstracijsko jelo

– Posebno smo se zabavili spravljanjem istarskih pljukanaca (vrsta tjestenine). U dalmatinska jela uvrstili smo i spremili otočku juhu od rajčice, salatu od hobotnice, zapekli smo hobotnicu i na starinski način s krumpirima, kaparima i začinima, majčinom dušicom i kaduljom, napravili šalšu od svježe rajčice i luka te pohanu srdelu u sezamovim sjemenkama i pire krumpirom s češnjakom i salatom od rikule, luka, krastavaca, slanutka i kockica dalmatinskog sira. Za desert smo se odlučili na kroštule, pečeno tijesto u obliku mašnica i sočnu primorsku pitu s rogačem, jabukama i višnjama. I na ovoj radionici pripremali smo glavno demonstracijsko jelo – dalmatinski rižoto s kozicama i lignjama. Poseban gost radionice bio je kuhar Luka Bošnjak iz Šibenika, koji nam je otkrio i pokazao sve kuharske trikove potrebne za skuhati pravi dalmatinski bijeli rižoto. Osim kvalitetne debele i okrugle riže, za dobar rižoto potrebni su riblji temeljac, kozice, lignje, crveni luk i začini – dodaje Borovčak.
U sklopu projekta “Zdravo i fino“, osim radionica zdravoga kuhanja, planira se i vršnjačka edukacija u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i u još nekim školama u Krapinsko – zagorskoj županiji, kako bi se i ostalu djecu poučilo blagodatima zdrave prehrane i usvajanju zdravih prehrambenih navika. Sljedeća radionica zdravog kuhanja planira se u prosincu. Projekt “Zdravo i fino” provodi se uz financijsku podršku Krapinsko – zagorske županije i stalnih suradnika, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i SŠ Zabok te sponzora. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba