Područje LAG-a PRIZAG posjetilo 17 predstavnika iz pet makedonskih lokalnih akcijskih grupa

Makedonci, nakon Novog Marofa, obišli vinariju u Hrašćini i dječji vrtić u Konjščini

Objavljeno: 19.09.2018. JJ

Područje LAG-a PRIZAG posjetilo je 17 predstavnika lokalnih akcijskih grupa iz istočne Makedonije – Plačkovica, Belasica – Ograzden, Bregalnica, Bojmija i Malesh – Pijanec. Makedonci su posjetili Kulturni centar “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, gdje su ih dočekali zaposlenici ureda LAG-a, načelnik koprivničko – križevačke općine Gornja Rijeka Darko Fištrović sa suradnicom Valentinom Valjak te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

“Kuća magične trave”

Voditelj ureda LAG-a PRIZAG Krunoslav Đurec ukratko je prezentirao lokalnu akcijsku grupu i aktivnosti oko provedbe Lokalne razvojne strategije. Gradonačelnik Jenkač je pak pozdravio predstavnike makedonskih LAG-ova, te im zaželio što uspješniju provedbu IPARD programa te što uspješnije korištenje EAFRD-a.
Nakon prezentacije, održana je grupna rasprava na kojoj su se razmjenjivala iskustva u provedbi mjera ruralnog razvoja u ruralnim područjima Hrvatske i Makedonije.
Nakon obilaska ureda LAG-a, predstavnici iz Makedonije uputili su se u Paku, gdje im je predstavljeno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jakopović i njihova “Kuća magične trave” – proizvodnja organske kozmetike. Prezentaciju OPG-a te razvojni put OPG-a održao je Mladen Jakopović, koji je ujedno predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Biodinamička vinarija

Nakon obilaska OPG-a, Makedonci su se uputili u Krapinsko – zagorsku županije, točnije, u općinu Hrašćina, gdje im je predstavljena biodinamička Vinarija Bolfan – “Vinski vrh”, te u općinu Konjščina, gdje su imali prilike razgledati novi dječji vrtić financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda. Izgradnju dječjeg vrtića, kao i buduće općinske projekte, prezentirao je načelnik Konjščine Mirko Krznar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba