“Čeka nas dug i trnovit put, ali to je jedino ispravno rješenje”: Općinsko vijeće dalo suglasnost za zaduženje komunalnom poduzeću

“Lijepa Bistrica” od studenoga bi mogla početi prikupljati otpad na području općine Marije Bistrica

Objavljeno: 12.09.2018. zagorjeinternational

Na 13. sjednici Općinskog vijeća Marije Bistrice, načelnik Josip Milički je podnio izvješće za prvih šest mjeseci ove godine. Spomenuo je, između ostaloga, izgradnju vodoopskrbnog sustava Hum Bistrički, za kojeg je ishođena građevinska dozvola, a sredstva su osigurana preko Hrvatskih voda te je odabran izvođač za izgradnju vodospreme od 100 kubičnih metara. Istaknuto je kako je projekt izgradnje novog parkirališta u Ulici kralja Tomislava, nasuprot Rudničke zgrade, kao i nogostupa koji nedostaje u ukupnoj dužini od 300 metara, prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dok je na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljen projekt održavanja i modernizacije nerazvrstanih cesta, ukupne vrijednosti 600 tisuća kuna. Traženi udio sufinanciranja je 240 tisuća kuna. Načelnik se posebno osvrnuo na projekte izgradnje novog dječjeg vrtića te proširenja groblja u Mariji Bistrici i izgradnje nove mrtvačnice. Oba su projekta prijavljena na Mjeru 7.4.1., a za razliku od prošle godine, nade postoje, barem za vrtić, rekao je Milički.

Reciklažno dvorište

Prema novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, obveze su prebačene na jedinice lokalne samouprave, stoga je Općina Marija Bistrica pristupila realizaciji projekta reciklažnog dvorišta. Odlučeno je da se ono smjestiti u gospodarsku zonu Tugonica1. Otkupljeno je zemljište površine 8888 četvornih metara, te je izrađena projektna dokumentacija. Građevinska površina budućeg reciklažnog dvorišta s pristupnom cestom iznosi 4007 četvornih metara, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 3.745.326 kuna. Projekt se namjerava prijaviti na otvoreni natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i očekuje se sufinanciranje u iznosu od 85 posto. Općinsko komunalno poduzeće “Lijepa Bistrica d.o.o.” u narednom bi periodu trebalo proširiti djelatnost na gospodarenje otpadom te upravljanje i održavanje groblja. Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćena je odluka o davanju suglasnosti za zaduženje društvu “Lijepa Bistrica”, te je pojašnjeno u kojoj je fazi pokušaj da komunalno poduzeće ”Lijepa Bistrica” počne gospodariti otpadom na području općine. Načelnik Milički je rekao kako je spomenuti kredit potreban za nabavu kanti, kao i za program tj. softver, a najavio je i zapošljavanje, za sada jednog vozača i dva pomoćna radnika. Kao mjesto odvoza otpada spomenuta je Piškornica, s kojom su već postignuti preliminarni dogovori, no, istaknuto je i kako postoji mogućnost odvoza na bližu lokaciju, u Klanjec ili Krapinu. Naime, odlagališta u tim gradovima trebala bi ostati jedina u Krapinsko – zagorskoj županiji nakon 1. siječnja 2019. godine, što znači da bi se trebalo zatvoriti i odlagalište u Tugonici. Za početak je planirana nabava dvaju kamiona, i to preko najma, najavljeno je na sjednici. Predsjednik Vijeća Teodor Švaljek istaknuo je da Općinu i njeno poduzeće ”Lijepa Bistrica” čeka trnovit put, ali da je to jedno ispravno rješenje, za koje postoji podrška i iz struke. Također je još jednom ponovio da je u prošlosti počinjena velika pogreška, kada je Općina prodala udio u Komunalcu. Bistrički načelnik je pak napomenuo kako je cilj kvalitetno gospodarenje otpadom, te je najavio da bi bistričko komunalno poduzeće otpad moglo kupiti već s 1. studenim ove godine.

Izvršenje proračuna

Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćeno je i izvješće o izvršenju proračuna općine Marija Bistrica za prvih šest mjeseci ove godine. U tom razdoblju ostvareni su prihodi i primici od 7.540.900 kuna, a realizirani rashodi i izdaci od 7.129.139 kuna, pa je rezultat izvještajnog razdoblja pozitivan u iznosu od 411.761 kune. Prenesenim manjkom iz 2017. godine u iznosu od 1.067.697, ostvaren je ukupni manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 655.936 kuna. Ukupni prihodi Općine Marija Bistrica realizirani su u iznosu od 7.540.900 kuna ili 16,43 posto od plana. Načelnik Josip Milički je zadovoljan izvršenjem, a napomenuo je da je Općina u tzv. štednom modu. Vijeće je prihvatilo i odluku o davanju suglasnosti za ulaganje na području općine za projekt rekonstrukcije i proširenja groblja u Mariji Bistrici – Mjera 7.4., koji je prijavljen jučer, a prihvaćena je i odluka o osnivanju Poduzetničke zone Marija Bistrica 1, te odluka o davanju suglasnosti za zaduženje društvu “Lijepa Bistrica d.o.o.” i odluka o raspisivanju izbora za Vijeće mjesnih odbora na području općine Marija Bistrica, a koji će se održati 28. listopada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba