EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA PRIJEDLOG ZA UKIDANJE POMICANJA SATA: Države članice moraju odlučiti hoće li se zadržati na ljetnom, ili na zimskom računanju vremena

GOTOVO JE: Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bit će u nedjelju, 31. ožujka 2019. godine

Objavljeno: 12.09.2018. zagorjeinternational

Europska komisija objavila je danas prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, piše Index.hr.

Podsjetimo, u anketi Europske komisije provedenoj od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.

Poštuju želje građana

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, u priopćenju pozdravlja odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.

– Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Koordinirani pristup

Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama.Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine – pojasnio je Škrlec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba