Branje grojzdja, “najveselija zagorska manifestacija”, ove godine doživljava svoje 48. izdanje, a u devet dana za svoje posjetitelje donosi 45 programa – evo što vas očekuje

Otvorenje na Vinagori, degustacija vina lokalnih i međimurskih vinara, Festival vinskih popevki, Kulinarski kup i kruna – tradicionalna povorka berača

Objavljeno: 11.09.2018. Jelena Jazbec

– Dođite u Pregradu i posjetite najveseliju zagorsku manifestaciju – ovim je riječima pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj zaključio današnju press konferenciju, u sklopu koje je predstavljen program 48. manifestacije “Branje grojzdja”, koja će se održati od 22. do 30. rujna.
– Kroz devet dana, na području cijele Pregrade održat će se 45 programa, 12 sportskih, sedam kulturnih, devet dječjih, 11 zabavnih i šest eno – gastro događaja. I ove godine nastavljamo s tradicijom koja će, vjerujem, trajati puno godina, a koja seže u samo početke manifestacije, kada se ona otvarala u trsju. Znači, išlo se baš u berbu, pa tako i mi drugu godinu zaredom također idemo u berbu. Lani je tako otvorenje održano u Vinotočju Zdolc, a ove godine selimo na Vinagoru. Otvorenje manifestacije bit će u “Wine Hillu”, u vinogradu privatnog iznajmljivača kuće za odmor, mladog poduzetnika Dalibora Hajdinjaka., koji ima prvi registrirani smještaj na području grada Pregrade – otkrio je gradonačelnik Vešligaj, dodavši kako organizatori, Grad Pregrada i Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”, iz godine u godinu nastoje obogatiti program manifestacije raznim novitetima.

Žiga i Učiteljice

– Jedan novitet koji ćemo imati zadnjeg dana manifestacije je Kulinarski kup, posvećen legendi zagorskog i hrvatskog kulinarstva, prerano preminulom Pregračanu Slavku Večeriću, a održat će se u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom. Imat ćemo prezentaciju jela na trgu nakon povorke beračica i berača, a jelo će se pripremati u Srednjoj školi Pregrada. Sudjelovat će renomirani kuhari iz svih hrvatskih regija. Još jedan novitet je izložba oldtimera na našem središnjem gradskom trgu, zatim je tu tradicionalna moto – alka, revijalna utakmica udruga branitelja iz Desinića i Pregrade, a utakmicu će odigrati i veterani Nogometnog kluba Pregrada i ekipa Humane zvijezde RH 03, u kojoj će biti brojne zvijezde hrvatskog nogometa, a prikupljat će se sredstva za pomoć mladom Zlatarščaninu Danijelu Plašću, koji je stradao u prometnoj nesreći – istaknuo je Vešligaj.
Za zabavno – glazbeni program je pak rekao kako bi u mnoštvu sadržaja i raznih glazbenih žanrova, svatko trebao pronaći nešto za sebe. U četvrtak se održava cabare poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina, u petak gostuju Žiga i Bandisti, u subotu je koncert Učiteljica, a bit će tu i rock večer, kao i nastupi domaćih glazbenih sastava u šatoru.
Drugu godinu zaredom KUD Pregrada organizira Festival “Vinske popevke i napitnice”, o kojem je govorila predsjednica KUD-a Pregrada Slavica Vidaček.
– Na drugom Festivalu vinskih popevki i napitnica, koji će se održati 28. rujna s početkom u 19 sati, nastupit će 15-ak izvođača, a otvorit će ga prošlogodišnje pobjednice, Ženska vokalna skupina “Lire” iz Đurmanca. Bit će tu i gostujuća predstava Amaterskog kazališta iz Svetog Križa Začretja, “Poštene žene” te otvorenje dviju izložbi. Zadnjeg dana manifestacije je, naravno, povorka beračica i berača, na kojoj će nagrađene biti najbolje grupe, najljepša kola i slično. U sklopu povorke, na središnjem trgu predviđen je i glazbeni program, u skladu s našom tradicijom – kad smo pobrali, uvijek smo si zapopevali, pa će tako biti i sada – rekla je Vidaček.
“Branje grojzdja” ne može proći bez degustacije vinske kapljice, a za to će i ove godine biti zaduženi pregradski vinogradari i vinari.
– Postavit ćemo vinske kućice, u kojima će se moći kušati proizvodi naših lokalnih vinara. U petak, 28. rujna, ćemo tako na središnjem trgu imati degustaciju vina članova Udruge vinara i vinogradara “Dobra kapljica” iz Pregrade, članova udruge “Vino Zagorje”, kao i naših gostiju, vinara iz Međimurja. Radi se o vrlo posjećenom događaju, gdje na jednom mjestu možete kušati preko 20 – 30 vina, degustacija je besplatna, a može se kušati gotovo sve – od stolnih i predikatnih vina, pa sve do ledene berbe i pjenušaca – najavio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara “Dobra kapljica” Dragutin Bračun.

Dječji program

A da u programu “Branja grojzdja” podjednako mogu uživati i mladi i stari, najbolji je dokaz velik broj dječjih programa koji će se održavati tijekom trajanja manifestacije.
– Imamo program Plesnog studija DIV i nastup Triko Cirkus Teatra, zatim je tu ljudski “Čovječe, ne ljuti se”, predstava “Kraljević Čuperko”, kao i Berberije, najprije za one malo starije, a zatim i za djecu. Radi se o igrama osmišljenima na temu težačkih radova vezanih uz branje grojzdja. Tu je i dječja biciklijada, a posljednjih nekoliko godina i izložba malih životinja. U suradnji s MUP-om, bit će odrađen i Dan ljubaznosti u prometu – najavila je direktorica Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” Karolina Hostić.
Zadnja tri dana manifestacije održavat će se i Tradicijski sajam ispred Knjižnice i Muzeja. Svoje proizvode izlagat će OPG-ovi, kao i tradicijske udruge i obrti, a program će pratiti i gljivari, pa će tu biti izložba gljiva, a pripremat će se i gljivarski kotlić. Hostić je najavila i kako će grad će biti ukrašen novim ukrasima.
– Za sada mogu samo reći da možete očekivati brajde i grožđe – zaključila je Hostić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba