Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu okupilo je jučer oko 1300 mladih iz 63 župe. Na svoje hodočašće, koje je ove godine održano pod geslom “Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!” (Fil 1,21), u znaku 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim, mladi su predvođeni povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivanom Valentićem, krenuli posebnim hodočasničkim vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora do Zlatar Bistrice, odakle su nastavili put pješice do bistričkog Svetišta.
Po dolasku u Svetište, mladi su hodočasnici sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio vlč. Valentić, u zajedništvu sa šesnaestoricom svećenika. U svojoj je homiliji vlč. Valentić podsjetio da, premda se slavi rođendan Majke Marije, Crkva u evanđelju govori o Isusovu rođenju.

Slika života

– To je ono što Marija uvijek radi: usmjerava na svog Sina. Evanđelje kaže da Marija često nije razumjela što joj se događa u životu. Baš kao i njezin, i naš je život pun pitanja – kazao je vlč. Valentić, ističući da je svatko od okupljenih mladih s nekom nakanom došao u bistričko Svetište.
– Hodočašće je slika života, no, ako imate cilj prema kojem idete, onda nije nikakav problem hodati. To ne znači da neće biti kušnji, ali one su tu da te jačaju, da vidiš kako te Bog pripremao na nešto ljepše. Marija nije postavljala pitanje zašto se to baš njoj događa, već gdje je Bog vodi, što joj time želi poručiti – naglasio je.
Na kraju svoje homilije, kao primjer predanja Gospodinu, istaknuo je blaženog Alojzija Stepinca, koji bi, kako je rekao vlč. Valentić, toliko puta posustao u svom trpljenju da nije živio s Gospodinom.
– Blaženi Alojzije nas uči da je Bog veći od naših planova – zaključio je vlč. Valentić.

Služba svjetla

Nakon mise, mladi su se okupili u šatoru gdje su se pjesmom i plesom pripremali za doček hodočasnika, koji su rano ujutro put Marije Bistrice krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u pet ujutro te iz Čučerja i Sesveta. Prvi dan hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu završio je službom svjetla, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Danas su mladi zajedno s hodočasnicima grada Zagreba, koji se u Mariji Bistrici nalaze na 287. zavjetnom hodočašću, sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Bozanić.