IZMEĐU OVE NJEMAČKE OVČARKE I NJENOG VODIČA, CARINIKA MARIJANA CESARECA IZ HLEVNICE, POSTOJI NERASKIDIVA VEZA

ZA RINU NEMA PREPREKA: Vrlo uspješno pronalazi duhan i cigarete, bilo u nekom skladištu, bilo u bunkerima vozila

Objavljeno: 08.09.2018. ivanabelosevic

Carinska uprava ustrojstvena je jedinica Ministarstva financija, čija je zadaća zaštita financijskih interesa Republike Hrvatske, bilo kroz prikupljanje prihoda s osnove carina, trošarina i posebnih poreza, bilo kroz učinkovito olakšavanje trgovine i pojednostavljenje procedura, kako bi se osigurao brži protok roba i bolja konkurentnost na svjetskom tržištu. U tu domenu ulazi i provedba učinkovitih mjera nadzora prometa roba te s njima povezanih financijskih tokova,  primjenom redovnog i ciljanog nadzora usmjerenog na suzbijanje i otkrivanje svih oblika kriminalnih aktivnosti, posebice prekograničnog kriminala, ali i sive ekonomije te protuzakonite trgovine.

U RH je tako ustrojeno ukupno 12 Službi za mobilne jedinice, s trenutno raspoređenih 200 ovlaštenih carinskih službenika, koji raspolažu dodatnim vještinama, tehnikama, znanjima i opremom, a dokaz tome su i njihove “brojke”. Naime, u prvoj polovici ove godine zaplijenjeno je više od 10 milijuna komada različitih vrsta i marki cigareta, preko 24 tone duhana, 541 kilogram marihuane, 11.000 komada lijekova koji sadrže narkotike, 11.516 eura nezakonito prenesenog novca, 23.000 komada proizvoda kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva, a otkriveno je i 809 osoba u 222 slučaja nezakonitog prelaska državne granice. Pokrenuto je tako ukupno 5845 prekršajnih postupaka (od kojih je 5.763 izdanih prekršajnih naloga), slijedom izrečenih prekršajnih sankcija ukupno je obračunato 21.181.687 kuna kazni i podneseno je ukupno 15 kaznenih prijava, a procjena nastale štete počinjenjem tih djela procijenjena je na oko 20,5 milijuna kuna.

Hrvatska carina ima i pet pasa za detekciju duhana i jednog za detekciju droge, a vodič jednog od njih je 51-godišnji Marijan Cesarec iz Hlevnice kod Đurmanca, carinik treće vrste. On sa svojim psom, osmogodišnjom njemačkom ovčarkom Rinom, radi u Područnoj jedini Službe za mobilne jedinice Zagreb te traže duhan i cigarete, a nerazdvojni su i u slobodno vrijeme.

Koliko dugo traje ova suradnja čovjeka i psa?

Zajedno smo od 1. studenog 2011. godine, imali smo obuku u Centru za obuku pasa, u vojarni u Dugom Selu. Rina je tada bila stara 15 mjeseci, a nakon završetka sedmomjesečne obuke, neprekidno radimo zajedno.

Opišite nam, kako provodite dane?

Ujutro idemo najprije u šetnju, a onda krećemo na posao. Odradimo što trebamo, dođemo doma i opet šetnja. Nakon posla svaki dan obavezno radimo još dva do tri sata treninga mirisa i kondicije.

To je odgovoran i zahtjevan posao, kako se nosite s njim?

Lijep je posao,volim ga raditi, a pas je naša produžena ruka. Naviknut sam to raditi i sve situacije i slučajevi su mi normalni, kao i drugim običnim ljudima njihovi poslovi.

Kako se Rina ponaša na poslu?

Vesela je, treba ju najprije razigrati lopticom i onda kada krećemo u pretragu, misli da traži lopticu. Jako dobro poznaje i ima usvojen miris duhana i kada ga nađe, odmah sjedne i markira. Potom dobije nagradu – lopticu koju jako voli. Imamo klasične poslove, pretrage kuća, vozila i skladišta. Duhana i cigareta ima svugdje, po skladištima, po teretnim i osobnim vozilima. Ovisi gdje se nalaz i gdje je sakriven, neki put brzo pronađe, a ponekad joj treba i više vremena.

Nađete li ga češće kod domaćih ljudi ili ga stranci dovezu preko granice. Koliko često nalazite ilegalni duhan ili cigarete?

Nađemo kod jednih i drugih, duhan je trenutno aktualan, kao i cigarete “izvana”, jer su kod nas dosta skupe. I često nalazimo, uvijek ima nešto. Našla je Rina i dvije – tri tone duhana, više tisuća komada cigareta. Ovisi, nekad su količine male, a nekad jako velike. Ali ima jako dobre rezultate.

Nađu se i neke veće pošiljke duhana?

Jednom smo zaustavili kamion i pregledavali papire na kojima je pisalo da vozi tri tone gnojiva, no Rina je bila nemirna i odvela nas do kutija, koje su skrivale duhan u listu. Bilo ga je više od dvije tone, a vozač za njega naravno nije imao nikakve papire. Vrijednost toga duhana bila je preko milijun kuna i za njega nije bila plaćena nikakva trošarina. Duhan i kamion smo zaplijenili, a vozač je dobio prekršajnu prijavu. Prošle godine je u 46 akcija otkrila više od deset tona ilegalnog duhana i na tisuće cigareta.

Može li se ozlijediti na poslu?

Može, jer skače s vozila na vozilo, a sad je već i u godinama, ali to se ne događa često.

Jeste li kad s njom doživjeli kakve neugodnosti?

Nismo. To je službeni pas, ima isprave i oznaku carine. Ide u autobuse, u vlakove, ide svugdje, oko toga nema nikakvih problema. Ako nekud dođemo, ljudima je to normalno, naviknuti su jer je službeni pas, isto kao i ja službena osoba i samo obavlja svoj posao.

Koliki je radni vijek ovakvog psa?

Nakon završene obuke trebala bi raditi pet, šest godina. Poslije sve ovisi o kondiciji, svake godine ima licenciranje i ispit, pa ako položi može raditi dalje, a ako ne ,onda ide u mirovinu. Nakon toga prvo pitaju mene da ju udomim, a može ići i nekome drugome. Kad će do toga doći, znači da mora u mirovinu, ja ću je obavezno udomiti jer smo iznimno vezani.

Ona je s vama stalno, kako se ponaša doma? Kakav je vaš odnos?

Mirna je i staložena, sluša me, jer jednostavno mora. Kad ja velim sjedni, ona sjedne i tako za sve ostale naredbe. Naš odnos je neraskidiv i prijateljski. Ona je vezana za mene i ja za nju. Kuda idem ja, ide i ona. S razlogom se kaže da je pas čovjekov najbolji prijatelj.

Čime je hranite, ima li kao službeni pas neko posebno jelo?

Službeno dobiva svoju hranu, brikete (suhu hranu). Voli sve, i čokoladu i meso, ali jede ono što mora.

Ima li nešto zanimljivo vezano za nju?

Nije voljela plivati u moru, psi inače obožavaju vodu i plivanje i to mi je bilo malo čudno za nju. Nakon dvije godine je proplivala i sad obožava more i vodu općenito.

Za kraj možemo dodati kako je za čitavo vrijeme trajanja intervjua Rina ležala i slušala, kao da zna da se o njoj govori. Posebna je i u svom poslu otkrivanja duhana i cigareta vrlo uspješna, a svom vodiču je najvjernija prijateljica i nezamjenjiva ljubimica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba