Poznati talijanski news portal “La Stampa” boravak u Zagorju opisao kao čisti užitak

VERONIKA DESINIĆKA, TITO, NEANDERTALCI: “Zagorje je zaista vrijedno otkrivanja”

Objavljeno: 06.09.2018. JJ

“La Stampa”, poznati talijanski news portal i novine, u svojoj je rubrici “Putovanja” objavio članak o Hrvatskom zagorju. U članku stoji da je Zagorje hrvatski mikro teritorij koji se nalazi pred samom granicom sa Slovenijom, pedesetak kilometara od Zagreba, malo poznat većini posjetitelja, koji su većinom privučeni popularnim turističkim odredištima, ali kako je Zagorje zaista vrijedno otkrivanja.

Toplice i kuhinja

– Nije samo opuštajuća priroda, ljubaznost ljudi ili spokojan ugođaj u Zagorju, ono što boravak ondje čini istinskim užitkom – stoji u članku.
Spominju se toplice i jedinstvena arhitektura, ukusna jela temeljena na austro – ugarskoj kuhinji, te se navodi kako su za Zagorje karakteristični dvorci, a jedan od najpoznatijih je Dvor Veliki Tabor, koji čuva legendu o zabranjenoj ljubavi između Veronike Desinićke i Fridrika II. Celjskog.
– Dvorac Veliki Tabor čuva legendu o mladoj seljanki Veroniki, koja je zbog zabranjene ljubavi prema grofu, ubijena i zazidana u zidine dvorca, kako bi se izbrisali svi tragovi tajnog odnosa. I danas se govori da tamošnjim sobama vlada nemirni duh – piše “La Stampa”.
Talijani spominju i Kumrovec, kao rodno mjesto Josipa Broza Tita.

Varaždin i Špancirfest

– U Kumrovcu je 1892. godine rođen najslavniji sin ove zemlje, partizan i antifašist Josip Broz, koji je u povijest ušao poznat kao maršal Tito – piše “La Stampa”
Turistima se preporučuje i da tijekom boravka u Zagorju obiđu Krapinu, posebice Hušnjakovo i Muzej krapinskih neandertalaca. Spominje se i Varaždin, kojeg Talijani opisuju kao “barokni grad, poznat po festivalu ‘Špancirfest'”.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba