Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, otvorio 26. Zagorski gospodarski zbor, koji je okupio 270-ak izlagača na pet tisuća četvornih metara vanjskog i unutarnjeg prostora

“Gospodarski gledano, 2017. godina bila je jedna od najboljih za Zagorje, sada nam samo treba – strukovno obrazovanje po mjeri gospodarstva”

Objavljeno: 06.09.2018. ivanabelosevic

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorio je u Krapini 26. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora, najveće okupljanje gospodarstvenika u Krapinsko – zagorskoj županiji, koji ove godine ima i međunarodni karakter. Naime, ovogodišnji partner ZGZ-a je Republika Austrija, pa se među 270 izlagača, nalaze i austrijski poduzetnici i obrtnici.
ZGZ se tradicionalno održava u Tjednu kajkavske kulture, a na svečanom otvorenju u amfiteatru Srednje škole Krapina okupila su se brojna poznata lica iz svijeta poduzetništva, obrta i politike.

– Ovo je jedna od regionalnih manifestacija kojom se, okupljanjem poduzetnika i obrtnika, daje retrospektiva onoga što mi u ovom trenutku proizvodimo ili možemo proizvoditi. Svjesni činjenice da smo dosegnuli kulminaciju turističke sezone, moje je mišljenje i u to sam uvjeren, da jednostavnim i daleko većim investicijama u realni poduzetnički sektor jedino možemo osigurati gospodarski rast Republike Hrvatske. Imamo zadatak i obavezu da nađemo modalitete i kroz sustav bespovratnih potpora i kroz sustav financijskih instrumenata, isto tako kroz bankarski sustav i osiguravanje jeftinih kredita za poduzetnike, pomognemo poduzetnicima da investiraju, da otvaraju nova kvalitetna radna mjesta i time osiguraju da nam kvalitetna radna snaga ostane ovdje – istaknuo je ministar Horvat.

Prerađivačka industrija

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec pozvao je sve da dođu i pogledaju što zagorsko gospodarstvo može ponuditi.

– Gospodarski zbor najveći je do sada, prostire se na oko 2500 četvornih metara zatvorenog i jednako toliko otvorenog prostora. Vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. Gospodarski gledano, 2017. je jedna od najboljih godina u županiji. Prešli smo brojku od preko 2000 poduzetnika, broj zaposlenih prešao je preko 20.000 tisuća, naš ukupan prihod prešao je 11,5 milijardi eura, najbolji smo u izvozu, a okosnica izvoza je prerađivačka industrija – rekao je Grilec.
Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško također je kazao kako je ovaj Sajam promocija zagorskog obrtništva, dok je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević istaknuo kako se radi o značajnoj gospodarskoj i turističkoj manifestaciji.

– Zalažemo se za suradnju s ministarstvom znanosti i obrazovanja jer smatramo da se mladi ljudi trebaju obrazovati i mladu radnu snagu treba zadržati. Imamo 35 tisuća radnih dozvola za strane radnike, a, nažalost, na burzi rada je isto toliko nezaposlenih – istaknuo je Kovačević.

Prisutne je pozdravio i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

– Obrtnici su ovdje da pokažu ono najbolje što rade i što su proizveli, da to ponude i pokažu ovdje i na europskim sajmovima. Strukovno obrazovanje treba nam po mjeri gospodarstva i to treba promijeniti – rekao je Ranogajec.

“Najsvetiji tjedan”

Krapinsko – zagorski župan je pak dodao kako je ZGZ prilika da KZŽ pokaže sve što nudi.

– Imamo se čime pohvaliti jer imamo preko 11,7 milijuna kuna ukupnih prihoda, nakon oporezivanja preko 750 milijuna kuna dobiti. Od 1. veljače 2014. otvorili smo 4317 novih radnih mjesta i sve su to sjajni gospodarski pokazatelji, ali je prisutan problem nedostatka kvalificirane radne snage. Doprinos Županije je subvencioniranje kamata, brzo izdavanje građevinskih dozvola, davanje subvencija stipendistima za deficitarna zanimanja. Sada svi zajedno moramo raditi na obrazovanju, jer ono je ključ rasta gospodarstva i razvoja Republike Hrvatske i trebamo ga prilagoditi potrebama tržišta. Svi zajedno možemo u tome uspjeti, naši obrtnici i gospodarstvenici su to i pokazali – rekao je Kolar.
Domaćin, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović još je jednom ponovio kako se ZGZ održava u “najsvetijem” tjednu za Krapinčane.

– Malo se jedinica lokalne samouprave kao mi može pohvaliti pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, za Festival kajkavskih popevki, pokroviteljstvom Vlade kroz Ministarstvo poduzetništva za Zagorski gospodarski zbor, pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora za novu manifestaciju u “U ozračju kaja“ i Ministarstvom kulture za Tjedan kajkavske kulture – istaknuo je Gregurović.
Na otvorenju ZGZ-a bila je i savjetnica za trgovinske odnose Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj, Sonja Holocher Ertl.

– Gospodarska razmjena između naših zemalja je 7,8 milijardi eura. Za 4,1 milijardu eura je Austrija izvezla u Hrvatsku, a 23 milijuna eura Hrvatska u Austriju. Među našim izlagačima su tvrtke koje su već niz godina prisutne na hrvatskom tržištu, a tu je i jedna tvrtka koja namjerava otvoriti pogon u KZŽ – istaknula je Holocher Ertl.

Nastupili i tamburaši

Prisutne je pozdravio i vukovarsko – srijemski župan Božo Galić, s obzirom na to da se na ZGZ-u kao županija partner predstavlja upravo Vukovarsko – srijemska županija, a među brojnim uzvanicima bili su i izaslanik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, zastupnici Marija Puh, Marko Vešligaj, Anka Mrak Taritaš i Ivan Domagoj Milošević, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koprivničko – križevački župan Darko Koren, kao i zagorski gradonačelnici i načelnici.
U glazbenom dijelu programa nastupila je Josipa Lončar, uz glazbenu pratnju Darjane Blaće Šojat, te gosti iz Vukovarsko – srijemske županije – Tamburaški sastav “Sremci“ iz Vukovara.
Zagorski gospodarski zbor može se razgledati danas, te u petak i subotu od 10 do 22 sata.



U UREDU KRAPINSKO – ZAGORSKOG ŽUPANA ŽELJKA KOLARA ODRŽAN PRIJEM ZA VUKOVARSKO – SRIJEMSKOG ŽUPANA BOŽU GALIĆA

“Sa Zagorcima danas surađujemo na Gospodarskom zboru, sutra u gospodarstvu i ostat ćemo partneri zauvijek”

Prije otvorenja Zagorskog gospodarskog zbora, u Uredu župana održan je prijem za vukovarskog – srijemskog župana Božu Galića, na kojem su bili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Vaš je kraj uvijek surađivao s našim krajem, u stvaranju Hrvatske, u obrani Hrvatske, i zahvaljujem svima koji su dali svoje živote za obranu našeg područja. Isto tako, po završetku Domovinskog rata, Krapinsko – zagorska je pružila pomoć u obnovi našeg područja, a dobro surađujemo i danas, kroz Hrvatsku zajednicu županija i kroz razne manifestacije. Tu je i općina Jarmina, koja je cjelovito zagorsko mjesto, čiji sam ja počasni član. Jarmina je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu, njezini stanovnici, pretežito Zagorci, na neki su način zaustavili agresora i danas je općina Jarmina jedna stabilna poveznica između Krapinsko – zagorske i Vukovarsko – srijemske županije. Želim da se uspostavi što veća suradnja između zagorskih i naših gradova i općina u budućnosti. Danas surađujemo na Sajmu, sutra u gospodarstvu i ostat ćemo partneri zauvijek – rekao je vukovarsko – srijemski župan. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba