Za 37 učenika i 20 mališana, prvi dan nove školske godine zaista će ostati u najljepšem sjećanju

VELIKO VESELJE U MARTINIŠĆU: Otvorena nova Područna škola i područno odjeljenje Dječjeg vrtića “Zipkica”

Objavljeno: 03.09.2018. zagorjeinternational

Prvi dan nove školske godine 2018./2019. posebno će pamtiti učenici iz Martinišća, gdje je svečano otvorena nova Područna škola i područno odjeljenje zabočkog Dječjeg vrtića “Zipkica”.
Inicijativa za izgradnju nove škole pokrenuta je prije dvije godine, radi neadekvatnih prostornih uvjeta za održavanje nastave. Radovi na izgradnji modularnog objekta počeli su 13. rujna 2017. Krapinsko – zagorska županija je, kao osnivač Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, iz vlastitih sredstava, putem kredita, osigurala 5.616.000 kuna za pripremne radove te radove na izgradnji i opremanju objekta. Projekt je ukupno vrijedan 7.223.000 kuna, a ostatak sredstava osigurao je Grad Zabok. Tako je 37 učenika dobilo 613 četvornih metara moderno izgrađenog i opremljenog školskog prostora, a Grad Zabok 171 četvorni metar za smještaj izdvojenog odjela Dječjeg vrtića “Zipkica”.
– Ovdje na raspolaganju imamo 700 četvornih metara, a u staroj školi smo imali 300. Održavat ćemo nastavu u jednoj smjeni, djeca će imati pametne ploče i suvremenu tehnologiju i to je nešto sasvim drugačije. Prije 15-ak godina u staru smo školu uložili oko 70 tisuća kuna, napravili smo novo centralno grijanje, promijenili instalacije, stavili knauf i laminat i nakon nekoliko godina sve se raspalo zbog statike zgrade. To nisu bili normalni uvjeti niti je to bila zgrada za školu – rekao je ravnatelj OŠ K. Š. Gjalskog Tomislav Polanović, dodavši kako su djeca zaslužila adekvatan prostor.

Rasterećenje u Zaboku

Zadovoljna je i ravnateljica DV-a “Zipkica” Dijana Lovinčić Crnković.
– Proširenje Dječjeg vrtića “Zipkica” na područnu lokaciju Martinišće predstavlja rasterećenje postojećih skupina u centralnom vrtiću u Zaboku, gdje su skupine poprilično popunjene. Ovo nam je jako dobro došlo, jer smo mogli primiti dvadesetero djece ovdje u Martinišću. Inače, Dječji vrtić “Zipkica” će u ovoj godini imati ukupno 320 djece – otkrila je Lovinčić Crnković.
Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako nova područna škola i dječji vrtić u Martinišću imaju višestruko značenje za područje grada Zaboka, kao i za čitav sustav obrazovanja u KZŽ, ali i cijeloj Republici Hrvatskoj.
– Najveći troškovi za roditelje kreću s polaskom djece u školu i da bismo olakšali djeci i roditeljima, naša je namjera, u suradnji sa Županijom, ostati na konceptu područnih škola, a što se tiče područnog odjeljenja dječjeg vrtića, namjera je da danas – sutra, ako se žitelji Dubrave i Špičkovine odluče za veći broj djece, takvo područno odjeljenje otvorimo i na području Špičkovine. Veseli nas standard, veseli nas opremljenost, veseli nas veselje djece i roditelja, ali i svih drugih građana – istaknuo je Hanžek.

Manje prvašića

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar otkrio je kako je u KZŽ ove godine upisano 150 prvašića manje nego prošle, odnosno, 1083 učenika, dok je ukupno u ovoj školskoj godini upisano 9455 osnovnoškolaca.
– No, bez obzira na to, ima vrlo potentnih područnih škola, poput ove u Martinišću i za tu djecu treba stvoriti maksimalno dobre uvjete, koji su na neki način poticaj roditeljima, pogotovo ovdje, gdje smo stvorili uvjete 22., a ne 21. stoljeća. To bi mogao biti motiv da se na ovom području rađa više djece. Već sada znamo da će sljedeće godine ovdje biti upisano nešto više djece. Kada gradite novu školu, morate je opremiti najsuvremenijom tehnologijom, jer ipak gradite školu za sadašnjost i za budućnost. Ove godine će se, nažalost, zatvoriti jedna područna škola na području općine Hum na Sutli, u mjestu Taborsko, jer nije bilo više djece za upisati, tako da sada imamo 52 područne škole, 30 matičnih škola o kojima brigu vodi Krapinsko – zagorska županija, i devet srednjih škola – istaknuo je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba