Teuta Vučajnk, mlada grafička dizajnerica iz Krapine, na samom početku karijere dobila priliku – napravila je ilustracije i koncept za ploču i zadnju stranu solo albuma Davida Claytona, klavijaturista svjetski poznatog benda

SIMPLY TEUTA: Mama je potajno pokazala Davidu moje radove, jer zna da ne volim kad to radi – i eto, sad smo tu. Fala, mama!

Objavljeno: 02.09.2018. Alen Brodar

Kada čujete ime David Clayton, vjerojatno ste u 90 posto onih koji samo slegnu s ramenima ako vas pitaju znate li tko je to. Međutim, kada vas netko pita znate li za Simply red, onda je to već druga pjesma.

Dakle, David Clayton je klavijaturist tog svjetski poznatog benda već posljednjih 15 godina, a također je surađivao i s Georgeom Michaelom te mnogim drugim poznatim umjetnicima. E, taj je David Clayton nedavno izdao svoj prvi solo album “Magnesium“, na kojem dominiraju instrumentalne, meditativne teme, oslonjene na klavijature, a ono što je nama posebno zanimljivo, jest da je ilustracije i koncept za ploču i zadnju stranu tog albuma napravila Krapinčanka, Teuta Vučajnk. Naime, takav je svjetski glazbenik ispod medijskih radara prošao Zagorjem i Krapinom, i to kao sudionik European Peace Walka.

Sasvim slučajno

– David je došao u Krapinu zbog European Peace Walka, i odsjeo je u hostelu moje majke nekoliko dana, a ona mu je u razgovoru spomenula da ja crtam – objašnjava nam Teuta ako je uopće došlo do te suradnje.

Ona je naime završila srednju školu, smjer grafički dizajn, u zabočkom ŠUDIGO-u, koji je, kaže, prepun fantastičnih mentora.

– Već s 15-ak godina počela sam putovati kad god bih stigla, a san mi je bio nakon srednje škole uzeti “gap year” (godinu slobodno op.a.), da još malo proputujem svijetom, kaj sam i napravila. Samo kaj taj “gap year” kod mene još uvijek traje. Znači, odmah nakon mature sam otputovala u Galway, u Irsku gdje sam radila godinu dana, da bih uštedjela za putovanja. U tom periodu sam putovala koliko sam stigla. Završila sam s malo duljim putovanjem u Panamu. Uglavnom putujem sama i dok putujem volontiram, što svodi troškove na minimum i otvara totalno novu dimenziju putovanja. Trenutno sam u Londonu, dva mjeseca radim u ljetnoj školi. Između ostalog prevodim i crtkaram, ilustriram i radim grafički dizajn – opisala nam je Teuta ukratko svoj životni put nakon završetka srednje škole. Dodaje kako sljedeće godine planira upisati fakultet u inozemstvu.

– Bilo bi vrijeme. Zbog neke svoje čudne, možda malo autodestruktivne crte, ali i jer trenutno imam druge prioritete, još uvijek nemam pošteni online portfolio ili web stranicu, tako da zasluge za većinu mojih poslova idu drugim ljudima, prijateljima prijatelja i poznanicima koji naiđu na moje radove. I unatoč mojem lošem PR-u, radila sam s raznim zanimljivim ljudima, npr. ženom koja je “life coach” u Švicarskoj ili našom spisateljicom Jasnom Balaško. Ali najveća promotorica mi je voljena majka, zbog koje sam i završila u ovoj suradnji s Davidom. Mama Marlis je potajno pokazala Davidu moje radove, jer zna da ne volim kad to radi. I eto, sad smo tu. Fala, mama! Ali vrijeme je da napravim neki online portfolio – zaključuje simpatična Teuta.

Kaže kako je joj je David dao da presluša album koji tada još nije bio ni završen, što je ona učinila samo jednom, na njegovom iPodu.

Iskoristio rad za logo

– I to je bilo to. Jedino kaj je tražio je da rad bude u olovci, a ja sam si, doduše, tu dala malo slobode. Kada sam nacrtala ovo lice koje je u sredini ploče, jednostavno sam vidjela da je to to, da super paše uz cijelu atmosferu njegovog albuma. Na kraju je to lice iskoristio i za logo svoje izdavačke kuće – otkriva nam Teuta.

 

Nada se, dakako, suradnji s Davidom i u budućnosti, ali i da će privatno ostati u kontaktu jer su, kaže, David i njegova partnerica Sue predivni topli ljudi.

– Naravno da mi ova suradnja puno znači. David ima mnoge godine iskustva u glazbenoj industriji i radi s najboljim svjetskim muzičarima, bila bih luda da nisam presretna kaj mi se pružila ovakva prilika – zaključuje Teuta, koja je tako, zapravo na samom početku svoje karijere, odmah upecala “veliku ribu”. I tko zna gdje joj je kraj, možda smo u njoj dobili još jednu karizmatičnu osobu, koja će ime Krapine i Zagorja staviti na svjetsku kartu umjetnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba