Projekt vrijedan više od devet milijuna kuna

POTPISAN UGOVOR: Počinje sanacija klanječkog odlagališta otpada Medvedov Jarek

Objavljeno: 30.08.2018. zagorjeinternational

Za nekoliko dana trebali bi početi radovi na sanaciji odlagališta otpada Medvedov Jarek, na području grada Klanjca. Projekt je vrijedan 9.291.499 kuna, a ugovor o sanaciji u prostorijama Grada Klanjca potpisali su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i direktor tvrtke izvođača radova, Goran Petković.

– Ovo je jedan projekt za koji smo još prije sedam – osam godina smatrali da će biti završen, međutim, ako već nije onda, drago mi je da smo danas došli do toga da imamo zatvorenu financijsku konstrukciju, svu dokumentaciju i krećemo u sanaciju, do konačnog zatvaranja Medvedovog Jarka. Problematika gospodarenja otpadom na području Republike Hrvatske je vrlo komplicirana, a Centar za gospodarenje otpadom Piškornica, koji bi trebao preuzeti otpad iz četiri sjeverozapadne županije još uvijek, nažalost, nije došao u fazu da se raspiše natječaj za radove, stoga koristim ovu priliku i apeliram na ministra zaštite okoliša i Fond, da se konačno odluče oko tehnologije koja bi trebala biti u Piškornici. Loptica je na njihovoj strani i moraju odigrati potez da se konačno krene s tim projektom – istaknuo je župan Kolar, dodavši i kako u danas potpisanom ugovoru stoji da će odlagalište Medvedov Jarek raditi do zatvaranja, za razliku od nekih drugih odlagališta na području Krapinsko – zagorske županije, za koja je obustavljen postupak javne nabave za sanaciju, ona će ići po drugom postupku te će biti odmah zatvorena i na njih se više neće odlagati otpad.

Dobra koordinacija

– Projektant i izvođač imaju rok od pet dana za uvođenje u posao i da krenu s radovima, jer je rok od sto dana vrlo kratak. Meni je zadovoljstvo što smo dobili jednog izuzetno renomiranog izvođača radova, koji ima višegodišnje iskustvo upravo na takvim poslovima. Još bih želio istaknuti da ćemo mi kroz određeni rok, a ne duži od mjesec dana, ugovor o izvođenju te svu ostalu dokumentaciju koja je potrebna, prebaciti na Grad Klanjec i da će nakon toga Grad Klanjec voditi investiciju do kraja – rekao je Kolar.
Župan i direktorica komunalnog poduzeća Zelenjak d.o.o. Klanjec Jožica Dežmar složili su se kako će u narednom razdoblju biti najvažnija dobra koordinacija, s obzirom na to da će, u vrijeme trajanja sanacije i izgradnje reciklažnog dvorišta, iz grada Klanjca, općina Tuhelj, Kumrovec, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli te djelomično iz Krapinskih Toplica, cijelo vrijeme pristizati otpad na odlagalište.

Vlatka Mlakar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove, izvijestila je kako su zaprimljene četiri valjane ponude za izvođača radova, a za sklapanje ugovora odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke HIS d.o.o. iz Donje Višnjice.

Predmetni objekt je odlagalište otpada koje se sastoji od ulazno – izlazne zone, reciklažnog dvorišta, te zone za odlaganje otpada. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sa 73,29 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno, 6.868.276 kuna, a Krapinsko – zagorska županija i jedinice lokalne samouprave sufinanciraju ostatak projekta, odnosno, 26,08 posto, što iznosi 2.423.223 kune. Odlagalište ostaje aktivno do popunjenja kapaciteta i sukladno tome, treba prihvaćati otpad s područja drugih jedinica lokalne samouprave unutar KZŽ čija odlagališta će se zatvoriti. Zahvat je ukupne površine 45 tisuća četvornih metara, a zona novoplanirane odlagališne plohe je 13 tisuća četvornih metara.

Tugonica se gasi

– Projekt se, dakle, sastoji od tri faza, a jedna faza je i izgradnja reciklažnog dvorišta, što je u nadležnosti Grada Klanjca, i ta se javna nabava odvijala prije nekih dva – tri mjeseca. Za izvođača radova je odabrano poduzeće HIS d.o.o., a budući da se ta gradilišta međudobno preklapaju, meni kao gradonačelniku bilo je jako važno da, ako to bude moguće, isto poduzeće dobije i posao sanacije odlagališta i izgradnje reciklažnog dvorišta. Na svu sreću, to se poklopilo i sada čekamo da krenu radovi te da budu završeni u predviđenom roku – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, koji je na pitanje koliko se još dugo može odlagati otpad u Medvedovom Jarku, rekao kako će se uskoro snimiti teren i tek tada će biti moguće dati odgovor.

Župan je najavio i kako će uskoro izaći sljedeći natječaj za odlagalište otpada Gorjak, dok se za Tugonicu neće ići van s natječajem, već ona ide na novi, europski natječaj i sa samom prijavom na taj natječaj, bit će zatvorena i na nju se više neće odlagati otpad. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba