U VARAŽDINU ZAVRŠIO PROGRAM “ŽUPANIJA U MALOM”

Posljednji se predstavio grad Varaždinske Toplice – ispekli štrukle i kolače, nudili vino, a za dobru zabavu pobrinuli se folkloraši i tamburaši

Objavljeno: 27.08.2018. zagorjeinternational

Prvi se puta u povijesti spominje u Ispravi kralja Bele III. 20. kolovoza 1181. godine, kao naselje Toplissa, a na kontinuitet korištenja termalne vode upućuje dokument iz 1420. godine. Taj povijesni grad, danas poznat kao Varaždinske Toplice, predstavio je svoju bogatu povijest u atriju Županijske palače, što je bila posljednja točka španciranja po Varaždinskoj županiji.
Posljednji dan predstavljanja gradova i općina, Varaždinske Toplice pripremile su pravu poslasticu za sve posjetitelje atrija Županijske palače. Udruga “Biserna dolina” u atriju je izradila i ispekla štrukle, čiji je zamamni miris ispunio cijeli atrij, Udruga “Svibovečki zvon” bila je zadužena za tradicionalne svibovečke kolače, predstavljanje i izložbu ručnih radova, ali i za kuhanje kotlića.
OPG Vitez i OPG Najam ponudili su svoja vina, OPG Gotić egzotično voće i povrće, umake i sadnice, a za pravi štimung i pjesmu zaduženi su bili KUD Toplice i tamburaški sastav ex Fakini, koji su unatoč kiši zabavili sve posjetitelje. U programu predstavljanja nastupili su i Udruga “Naši cajti” sa svojim rukotvorinama, a sve izlagače i posjetitelje čuvala je Rimska legija Gemina XIIII.

“Etno priča”

Atrij Županijske palače posjetili su i predsjednik HSS-a, gradonačelnik Samobora i saborski zastupnik Krešo Beljak, predsjednik Županijskog HSS-a i načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković, potpredsjednik varaždinske Županijske skupštine Zvonimir Sabati te kolega iz Regionalnog saveza stranke.
Atrij je posjetio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Jako mi se sviđa program “Županije u malom”. Špancirfest je urban, no ne smijemo zaboraviti na našu etno priču i moram pohvaliti predsjednicu Turističke zajednice Nataliju Martinčević jer je napravila jako dobar potez s ovim programom. Prezentacija naših općina i gradova je jako bitna, jer samo svi zajedno možemo biti prepoznatljivi. Ovakvim manifestacijama skrećemo pozornost i na kontinentalni turizam. Odlično surađujemo s Varaždinskom županijom i spremni smo na zajedničke projekte – izjavio je Kolar.
Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković posebno je zahvalila Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici na ovom projektu.

Brojne raznolikosti

– Oduševljena sam idejom i zahvaljujem na prilici za predstavljanje. Kad pogledate sve te naše općine i gradove koji su se za sada predstavili, na jednom tako malom području toliko raznolikosti, od narodnih nošnji, muzike, govora. Moje je razmišljanje da se Špancirfest proširi i na naše gradove, kao i Varaždinske barokne večeri, da u tom velikom projektu predstavimo cijelu našu županiju. Turisti imaju što vidjeti, mogu se samo diviti našim ljepotama. A i mi imamo puno više toga za pokazati, nego što je stalo u atrij Županijske palače. To pokazujemo i na našim manifestacijama – Lovrečevo festival, Aquafest – izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.
Gradonačelnica Toplica u društvu je predsjednice Turističke zajednice Natalije Martinčević, županijskog vijećnika Nenada Koščaka i gradskog vijećnika Varaždinskih Toplica Željka Bedekovića obišla štandove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba