DO SADA JE OVOM MJEROM REALIZIRANO 2320 ZAHTJEVA

Ministarstvo graditeljstva ponovno subvencionira stambene kredite – evo koji su uvjeti

Objavljeno: 21.08.2018. ivanabelosevic

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ponovno će subvencionirati stambene kredite. Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prema objavljenom javnom pozivu, realizirano i odobreno 2320 zahtjeva, za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. godinu od 35 milijuna kuna. Također, 41 zahtjev je odbijen, a njih 38 je odustalo od podnesenog zahtjeva. Dosadašnjom analizom utvrđeno je da kako je u tim mladim obiteljima koje su za svoje domove dobile subvenciju kredita, rođeno 239 djece. Prosječna životna dob korisnika je 33 godine, prosječna površina stana 92,85 četvornih metara, prosječna cijena nekretnine po četvornom metru je 987 eura, dok je prosječni rok otplate kredita 20 godina.

Uvjeti za subvenciju

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita, koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno, čiji bračni ili izvanbračni drug, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja. Subvencioniranje će se odobravati za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke.

Kamatne stope

Ovaj zakon ima i demografsku mjeru, jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine. S 12 banaka dogovoreno je subvencioniranje, a kamate će biti 3,12 do 3,75 posto, a popis banaka se nalazi na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva. Ovim izmjenama Zakona subvencije neće biti četiri, već pet godina. Zahtjevi za subvenciju zaprimaju se do 3. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba