BLAGDAN VELIKE GOSPE: Svetu misu u Svetištu Majke Božje Bistričke predvodio kardinal Josip Bozanić

“Dragi mladi vjernici, prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti, nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro tražite od odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu”

Objavljeno: 15.08.2018. zagorjeinternational

Danas je blagdan Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. U Svetištu Majke Božje Bistričke svečanu misu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Mnogobrojnim hodočasnicima u homiliji je poručio:

– Današnji blagdan u Marijinim svetištima i crkvama diljem Lijepe naše preplavljen je nepreglednim mnoštvom Marijinih štovatelja, jer se kao vjernici, katolici danas trebamo naći zajedno kod Marije i s Marijom. Kao Marijin narod hodočastimo pojedinačno, u skupinama i sa svojim obiteljima. Stoga posebno pozdravljam vas, draga djeco. Vi ste divan ures i blagoslov ovoga hodočašća.

Papa Ivan Pavao II.

– Papa Ivan Pavao II. želio je hodočastiti u Mariju Bistricu, kako je sam posvjedočio, a Providnost je htjela da se to ostvari prigodom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, prije 20 godina, 3. listopada 1998. godine. Tom je prigodom, u osvrtu po povratku s hodočašća u Mariju Bistricu, Ivan Pavao II. istaknuo kako je Kristova Majka tijekom višestoljetne povijesti bila znak nade i utjehe hrvatskom narodu koji je bio izložen teškim povijesnim iskušenjima – rekao je kardinal Bozanić.

Knjiga otkrivenja

Istaknuo je kako u knjizi Otkrivenja slika Žene predstavlja Mariju i Crkvu, koja je s jedne strane slavna, zaodjenuta suncem, a s druge strane još uvijek u mukama.

– Međutim, slavlje Velike Gospe prvenstveno naviješta da Crkva nosi u sebi budućnost svijeta kojemu je početak, slika i putokaz Blažena Djevica Marija. Današnja Svetkovina svakome od nas pokazuje put Božje budućnosti, put koji vodi k dobru, jer na kraju pobjeda će biti na strani dobra. To naviješta Knjiga Otkrivenja predstavljajući nam Ženu zaodjenutu suncem. Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla – kazao je kardinal.

Susret mladeži

Kardinal Bozanić u propovijedi je govorio i o mladim vjernicima.

–  U Zagrebačkoj nadbiskupiji najesen započinjemo intenzivnu pripremu za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu. Dragi mladi vjernici, želimo da ta priprema bude u prvom redu raspoznavanje vaše životne odluke u svjetlu Evanđelja, ali i iznošenje vaših želja, projekata i snova, kao i teškoća na koje nailazite. Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša, a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema Domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Vi ste, dragi mladi vjernici, bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu – naglasio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba