DOZNAJEMO SVE O POSLOVNO – TEHNOLOŠKOM INKUBATORU KZŽ, KOJI ĆE OMOGUĆITI NIKAD LAKŠI ULAZAK U PODUZETNIČKE VODE

NAJBOLJI PRIJATELJ ZAGORSKIM PODUZETNICIMA: Pristupačna cijena poslovnog prostora za početnike i pomoć u administrativnom vođenju poduzeća

Objavljeno: 28.07.2018. Jelena Jazbec

Početkom 2020. godine u Poslovnoj zoni Krapina Nova – Zapad niknut će novo zdanje, gotovo 30 milijuna kuna vrijedan Poslovno – tehnološki inkubator Krapinsko – zagorske županije. Naime, temeljem natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, Županiji je dodijeljeno 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava za gradnju i opremanje inkubatora.
Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije i njegova direktorica, Martina Jantol Županić, dio su projektnog tima, uz nositelja projekta, Krapinsko – zagorsku županiju i partnere, Grad Krapinu i Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske. Poduzetnički centar će upravljati infrastrukturom Poslovno – tehnološkog inkubatora te pružati poduzetnicima usluge i u inkubatoru i izvan njega. Ta je tvrtka nastala preimenovanjem Zagorske razvojne agencije, a na temelju odluke Županijske skupštine KZŽ. Naime, prema Zakonu o regionalnom razvoju, razvojne agencije više ne mogu obavljati gospodarsku djelatnost, pa je Zagorska razvojna agencija stoga od sada javna ustanova, a Poduzetnički centar tvrtka koja se bavi razvojem gospodarstva u KZŽ, odnosno, pripremom i provedbom EU projekata za zagorske poduzetnike, pripremom investicijskih studija, poslovnih planova, financijskih analiza, kao i poslovnim savjetovanjem vezanim uz investiranje i privlačenje investicija u KZŽ.

Centar za robotiku

Na čelu Poduzetničkog centra je Martina Jantol Županić, magistra politologije koja je od 2013. godine radila kao voditeljica Odjela za ruralni razvoj i turizam u Zagorskoj razvojnoj agenciji, došla je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i tamo radila upravo na projektima poslovne infrastrukture, a 2016. godine imenovana je pomoćnicom u Ministarstvu turizma.

– Poslovno – tehnološki inkubator bit će površine 2040 četvornih metara. U prizemlju će se nalaziti pet inkubacijskih prostora za proizvodne djelatnosti. Bit će to modularne prostorije koje će se moći prilagoditi ovisno o poduzetnikovim potrebama. Na prvom katu nalazit će se osam inkubacijskih prostora za uslužne djelatnosti, a bit će tu i zajedničke prostorije, poput sale za sastanke i multifunkcionalne dvorane, u kojoj će biti do 150 mjesta, a bit će opremljena najsuvremenijom informacijsko – komunikacijskom tehnologijom. Na zadnjem katu bit će također zajednički prostori, dvorana za sastanke i prostori operatera, koji će biti na raspolaganju stanarima inkubatora. Naime, primijetili smo da kada se kreće u poduzetničke vode, uz uvjet da ima dobar proizvod ili uslugu, da bi poduzeće moglo funkcionirati, potrebno je odraditi niz administrativnih poslova, što poduzetnika može usporavati i odvraćati ga od onoga čime bi se zapravo trebao baviti, a to je razvoj proizvoda ili usluge. Stoga zajedno s partnerima, lokalnim jedinicama, Obrtničkom i Gospodarskom komorom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i županijskim službama, želimo stvoriti mjesto koje će poduzetniku olakšati ulazak u poduzetnički svijet, što se tiče tog administrativnog djela – otkrila nam je Martina Jantol Županić.

Unutar inkubatora, bit će i inovativni laboratorij, inače budući Centar za robotiku, i edukacijsko – tehnološke prostorije, koje će biti opremljene informatičkom opremom i adekvatnim programima, koji će također biti na raspolaganju i učenicima i poduzetnicima.
U projekt je uključeno i kreiranje web platforme – virtualni inkubator, koja bi omogućavala povezivanje poduzetnika, i onih u inkubatoru, ali i onih izvan njega. Bilo bi to središnje mjesto za razmjenu iskustava i potencijalno sklapanje poslova. Planira se i opremanje strojevima te se otvara se mogućnost programa prekvalifikacija. Ujedno, uključena je i nabava 3D skenera i printera koji će biti na raspolaganju poduzetnicima, učenicima i studentima.

Sufinanciranje najma

Da bi dobile poslovni prostor, zainteresirane start up tvrtke, odnosno, poduzetnici početnici, moći će se javiti na otvoreni javni poziv, u kojem će biti definirani kriteriji za mogućnost ulaska u inkubator. Start up tvrtka je do treće godine postojanja i unutar te tri godine ona će moći koristiti poslovni prostor, čiji se najam sufinancira u najvećem iznosu prve godine, a zatim se postepeno smanjuje. Nakon tri godine, poduzetnik bi trebao biti spreman za tržište i započinje post inkubacijsko razdoblje, te se otvara novi javni poziv. Cilj je inkubatora, dakle, osigurati start up tvrtkama mogućnost dostupnog jeftinijeg prostora i savjetodavnu i mentorsku pomoć u rastu i razvoju.
Natječaj za nabavu radova za izgradnju inkubatora raspisan je u travnju, trenutno je u tijeku ocjenjivanje pristiglih ponuda te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora s izvođačem radova.
– Stekla sam dojam da su mnogi još možda malo skeptični oko same ideje inkubatora, ali ovakve uspješne priče funkcioniraju i pokazuju iznimno kvalitetne rezultate na start up sceni. Ovakvim strateškim projektom, Krapinsko – zagorska županija pokazuje da je razvoj poduzetništva imperativ za kvalitetni daljnji razvoj u cjelini. Ovime se stvara jedno centralno mjesto mentorske i savjetodavne pomoći, mjesto gdje mogu pokucati na vrata i bez muke započeti posao i nastavljati rasti – zaključuje direktorica Jantol Županić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba