POLICAJAC S ROMANTIČNOM DUŠOM I VELIKIM SRCEM: Priča koja će vam vratiti vjeru u ljude

“ANĐEO NA KRIŽNOM PUTU”: Dario Jedvaj iz Krapine o svojem je trošku izdao roman, a pola novca od zarade donira oboljelima od leukemije i limfoma

Objavljeno: 28.07.2018. Jelena Jazbec

Policajac s romantičnom dušom i velikim srcem, tako bi se najbolje mogao opisati 31-godišnji Dario Jedvaj iz Krapine, koji je nedavno pokrenuo jedinstvenu humanitarnu akciju čiji je cilj prikupljanje sredstava za pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), sa sjedištem u Čakovcu.
– Za vrijeme mog školovanja na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, gdje sam završio stručni studij kriminalistike, studenti su prikupljali čepove plastičnih boca za pomoć spomenutoj udruzi. Tu je akciju pokrenula Tajana Bašić, profesorica engleskog jezika na Visokoj policijskoj školi. Kilogram tih plastičnih čepova otprilike stoji jednu kunu, a da bi se prikupio jedan kilogram, potrebno je i vremena i prostora te adekvatan transport tih čepova na mjesto gdje se prodaju, što po meni stavlja ovu akciju na sam rub margina isplativosti. Dugo sam razmišljao kako pomoći da se pronađe neki jednostavniji i lakši način za prikupljanje novca – počinje Dario svoju priču.

Neobičan san

Prije 12 godina, kada je bio 18-godišnji mladić, prvi mu se puta dogodila ljubav, no potencijalna sretna ljubavna priča pretvorila se u tragediju kada je djevojka u koju je bio zaljubljen, poginula. Kako sam kaže, u tom je trenutku bio ljut na Boga i na cijeli svijet i mislio je da ništa ne može istjerati iz njega tu gorčinu. A onda je jedne noći usnuo san u kojem se pojavio anđeo i šapnuo mu da odgovore na sva pitanja i rješenje svih svojih problema mora potražiti unutar sebe, te mu savjetovao da uzme papir i olovku i svoje osjećaje prenese na papir.
Sljedećeg je dana počeo pisati i tako je nastao roman “Anđeo na križnom putu”, koji je čekao punih 12 godina da ugleda svjetlo dana, baš onda kada je i trebao, siguran je Dario.
– Razmišljajući kako prikupiti novac za udrugu, odlučio sam objaviti knjigu koju sam napisao prije 12 godina i dio prihoda od prodaje pokloniti udruzi. Budući da nisam mogao pronaći sponzora, tiskanje, lekturu i izdavanje knjige platio sam sam. Jedna knjiga stoji 99 kuna. Volio bih da sam mogao naći sponzora i cjelokupni prihod od prodaje donirati udruzi, međutim, odlučio sam donirati po 50 kuna od svakog prodanog primjerka, da povratim osobne troškove. Do sada sam uspio prikupiti i donirati sedam tisuća kuna te mi je od ukupne naklade od 200 komada koje sam dao tiskati, ostalo oko 60 primjeraka – ističe Dario, koji je još od srednje škole sklon pisanoj riječi.

Oblik zahvalnosti

Zanimalo nas je i zašto baš UOLL.
– Inspirirala me upravo profesorica Bašić, koja se uvijek borila za nas studente. Jako me se dojmila kao osoba i njoj sam, na kraju krajeva, i posvetio svoj roman, kao i svim drugim dobrim ljudima koji se bore za druge. S obzirom na to da je ona pokrenula humanitarnu akciju konkretno za tu udrugu, i ja sam odlučio dati svoj doprinos. Nerijetko slušam naše ljude koji kažu, kada netko od onih najbogatijih ljudi na svijetu donira dva – tri milijuna u dobrotvorne svrhe, pa što je to u odnosu na njegovo bogatstvo? No, ja bih ih pitao, koliko ste vi puta u životu odvojili djelić onoga što imate i dali to za nekoga drugoga? Kunu, dvije, nebitno… Ja ne računam da će mi se na bilo koji način vratiti ovo što dajem, iako se dobro uvijek vrati, u bilo kojem obliku. Važno mi je da sam dao nešto od srca. Malim koracima mogu napraviti veliku stvar za nekoga – ističe Dario, inače otac šestogodišnjeg dječaka.


– Imam suprugu i sina, zdrav sam, sretan, imam sve u životu i ova je humanitarna akcija na neki način moj oblik zahvale za sve dobro koje imam u životu – zaključuje ovaj mladi književnik i policajac.

Sadržaj romana

Glavni lik romana “Anđeo na križnom putu” je mladić koji jednog dana u krapinskom gradskom parku susretne Jožu, starijeg muškarca u invalidskim kolicima. Joža mu govori kako je prije 18 godina, razočaran u život, pokušao izvršiti samoubojstvo, bacivši se pod vlak, no u tome ga je spriječio njegov anđeo čuvar. Joža mu priča kako se u tom trenutku našao u raju, gdje mu je Bog saopćio da će se na zemlju vratiti i proživjeti život kao osoba s invaliditetom, a njegovom anđelu čuvaru oduzeo je krila i vratio ga na zemlju da se rodi i živi kao čovjek te da proživi život bez grijeha, kako bi ponovno zavrijedio krila. Joža objašnjava mladiću kako svatko od nas ima svog anđela čuvara koji nam pomaže u svemu, jedino nam ne smije pomoći kad čovjek poželi dići ruku na samog sebe. Joža govori mladiću da je obećao svom anđelu čuvaru, kada se ponovno susretnu na zemlji, otkriti tajnu kako proživjeti život bez grijeha, budući da se on neće sjećati da je ikada bio anđeo. Mladić ostaje u šoku kad mu Joža govori kako je upravo on taj koji ga je prije 18 godina spasio od sigurne smrti. Za nekoliko dana Joža umire te ostavlja oporuku naslovljenu upravo na ovog mladića, za kojeg tvrdi da je bio njegov anđeo čuvar… Da biste doznali kako priča završava, kupite svoj primjerak i podržite Darijevu priču koja vraća vjeru u ljude, u dobro, u život.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba